Annonce
Udland

Afghansk fangebytte for to professorer lader vente på sig

Afghan Presidential Palace/Reuters
Professorer fra USA og Australien, der blev bortført i Kabul i 2016, er fortsat i Talibans varetægt.

En planlagt udveksling af tre højtstående Taliban-fanger for en amerikansk og en australsk professor har ikke fundet sted.

Det oplyser en diplomat, der ønsker at være anonym, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Diplomaten afviser at give detaljer om, hvorfor den planlagte udveksling, der blev bebudet af Afghanistans præsident, Ashraf Ghani, tirsdag, ikke er sket.

Det har ikke været muligt for Reuters at få en kommentar fra det amerikanske udenrigsministerium.

En talsmand for Taliban siger onsdag, at de to vestlige gidsler først vil blive frigivet, når oprørerne "når deres destination".

- Når vores fanger når deres destination, vil professorerne fra American University of Afghanistan blive løsladt, siger talsmand for Taliban Zabiullah Mujahid til nyhedsbureauet AFP.

Han oplyser ikke, hvor denne destination er.

En talsmand for Australiens udenrigsministerium oplyser, at ministeriet ikke ønsker at give "løbende kommentarer" om processen.

- Vi værdsætter oprigtigt præsident Ghanis bekymring for Tim Weeks og Kevin King og håber, at Taliban omgående frigiver gidslerne, siger talsmanden.

Præsident Ashraf Ghani sagde tirsdag, at Afghanistan vil løslade tre højtstående Taliban-fanger - heriblandt broren til en af den militante bevægelses øverste ledere.

Udmeldingen blev set som første skridt på vejen mod en mulig løsladelse af de to professorer, der siden august 2016 har været taget til fange af Taliban.

Her blev de to, Kevin King fra USA og Timothy Weeks fra Australien, bortført af bevæbnede mænd fra American University of Afghanistan i hovedstaden Kabul.

Kevin King og Timothy Weeks dukkede senere op i en gidselvideo fra Taliban, hvor de begge så hærgede ud.

Blandt de tre Taliban-fanger er Anas Haqqani, der blev pågrebet i 2014.

Hans storebror er Sirajuddin Haqqani, der står i spidsen for det frygtede Haqqani-netværk og er en af Talibans øverste og mest berygtede ledere.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Byråd sætter punktum for Odeon-sag: Men der mangler stadig en undskyldning

Leder For abonnenter

Odeon har tumlet rundt som en beruset balletdanser

Det er ynkeligt, at selskabet bag Odeon ikke vil undskylde de løgne, som man var sendt ud i offentligheden for at dække over sagen om den systemkritiske kinesiske dansetrup Shen Yuns aflyste optræden i musik- og teaterhuset. Odeon-selskabet har, som det fremgik af avisen tirsdag, i stedet valgt at "beklage" sin optræden via en advokat, men man har ikke haft mod og mandshjerte nok til at sige det lille, men vigtige ord "undskyld". Det er uhørt dårlig stil; en uforskammet opførsel. Derfor må man håbe, at Odeon tager ved lære af forløbet og den berettigede kritik, der er blevet rejst mod selskabet. For selvfølgelig skal man undskylde, når man stikker en løgn. Odeon har i Shen Yun-sagen tumlet rundt som en beruset balletdanser midt i et balletkompagni. Man har løjet for offentligheden, og man har løjet for sin kontraktpartner, Odense Kommune. Det har absolut ikke været kønt at se på. Det er blevet grundigt tilbagevist, at aflysningen af den kinesiske dansetrups optræden skyldtes pres fra det kinesiske regime. Der findes ganske enkelt ikke skyggen af dokumentation for, at den kommunistiske supermagt Kina har forsøgt at diktere programmet i et musik- og teaterhus i hjertet af Danmark. Der er andre og bedre forklaringer på, at Shen Yun-truppen ikke fik lejlighed til at optræde i Odeon. Alene det faktum, at truppen er ukendt i offentligheden og derfor næppe ville have haft gennemslagskraft til at samle et større publikum i Odeon, kan begrunde, at truppen fik et nej fra Odeon. Det kunne man imidlertid have sagt højt og dermed sparet sig selv for megen ballade. Ligesom man fra Odeons side kunne have sagt, at der var åbenlyse samarbejdsproblemer mellem den kinesiske trup og musik- og teaterhuset. Det er nu engang altid bedst at sige tingene, som de er - også når det er ubekvemt. Selv om sandheden ifølge mundheldet er ilde hørt, er sandheden altid at foretrække. Derfor må Odeon mande sig op og lære at sige tingene, som de er. Også, når det handler om at afvise ukendte, kinesiske dansere. Alt andet er ynkeligt.

Annonce