Annonce
Odense

Afgangsstuderende og studerende på første semester prioriteres: UCL åbner for fysisk undervisning

Foran indgangen til UCL skal de studerende og ansatte fremvise bevis for, at de har fået foretaget en negativ corona-test inden for de seneste 72 timer. Foto: Vibeke Volder
Efter godt tre måneders nedlukning var det en glad rektor på UCL, der tirsdag morgen kunne byde 250 studerende indenfor til fysisk undervisning. Det er især afgangsstuderende og nye studerende, man vil prioritere, fortæller Jens Mejer Pedersen.

Odense: - Vi er rigtig glade. Der er mange af vores studerende, der har trængt til at komme tilbage og møde hinanden og deltage i noget undervisning, der ikke bare er online. Vi har mange uddannelser, der retter sig mod professioner og praksis, så det er vigtigt, at man øver sig, og det er nemmere at øve sig på de ting, når man er fysisk til stede. Derfor er det vigtigt for os at få nogle af vores studerende tilbage.

Det fortalte en glad rektor på UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole, Jens Mejer Pedersen, tirsdag morgen, da 250 elever fordelt på bygningskonstruktøruddannelsen og finans & administrationsuddannelsen kunne træde ind i bygningerne på Seebladsgade i Odense.

Som et led i regeringens genåbningsplan fik studerende på videregående uddannelser tirsdag i et begrænset omfang lov til at vende tilbage til den fysiske skolebænk på landets uddannelsesinstitutioner. Afgangsstuderende på videregående uddannelser, hvor der er mange praksiselementer, kan vende tilbage med 50 procent fysisk fremmøde, og de øvrige studerende kan vende tilbage med 20 procent fysisk fremmøde.

- I første omgang har vi fået lov til at tage op til 20 procent af vores studerende tilbage, og så skal vi prioritere dem, der har brug for laboratorier, værkstedsøvelser og lignende. Derefter skal vi prioritere dem, som er på sidste studieår, for at de ikke mister for meget, inden de gør deres uddannelse færdig, og så prioriterer vi at tage de førsteårsstuderende ind, fortæller Jens Mejer Pedersen.

Annonce

Coronatest som adgangskrav

På trods af genåbningen, var køen foran UCL tirsdag morgen til at overse, da uddannelsesinstitutionen slog dørene op efter godt tre måneders nedlukning. Alligevel stod der en lille gruppe af mennesker, som ventede på at få adgang til den store bygning.

To vagter var placeret foran hovedindgangen for at tjekke, at både rektor, studerende og undervisere kunne fremvise en negativ coronatest, der var mindre end 72 timer gammel. Køen på sundhedsportalen Sundhed.dk, hvor man tjekker sine testresultater, var lang, og det skabte en ventetid på fire minutter, hvilket resulterede i, at en underviser kom for sent til sin egen undervisning.

Rektor Jens Mejer Pedersen (tv) foran hovedindgangen til UCL, hvor vagter står klar til at tjekke, at de studerende og ansatte er testet negativ for corona inden for de seneste 72 timer. Foto: Vibeke Volder

- At man skal kunne fremvise en negativ coronatest, der er højest 72 timer gammel, er en af betingelserne for, at vi kan lave en delvis genåbning. Det er en god restriktion, for det betyder også, at de studerende, som måtte være bekymrede for at komme tilbage, kan sikre sig, at alle, der kommer ind, har en negativ coronatest, siger Jens Mejer Pedersen, som mener, at det bliver et spørgsmål om tilvænning.


Vi skal lige finde ind i rytmen, og jeg er sikker på, at vi i løbet af en uge har fundet en rutine, hvor alle studerende og medarbejdere forbereder sig på at få taget en test i forbindelse med, at de skal til undervisning.

Jens Mejer Pedersen, rektor på UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole


- Vi skal lige finde ind i rytmen, og jeg er sikker på, at vi i løbet af en uge har fundet en rutine, hvor alle studerende og medarbejdere forbereder sig på at få taget en test i forbindelse med, at de skal til undervisning. Men vi vil også have testfaciliteter, så man vil kunne foretage en såkaldt selvtest her på stedet, hvis man har glemt det.

Annonce

Skepsis blandt studerende

To af de 250 studerende, der tirsdag er inviteret tilbage i vante rammer på UCL, er 29-årige Daniel Poulsen fra Faaborg og 23-årige Maja Nykjær fra Odense. De studerer begge på 2. semester på bygningskonstruktøruddannelsen, og indtil videre kan de møde fysisk op på UCL 20 procent af tiden - eller nærmere bestemt en dag om ugen. Noget de begge har blandede følelser omkring.

- Det er rigtig dejligt bare at komme ud, også selvom det kun er en dag om ugen. Det er bedre end ingenting, siger Daniel Poulsen.

Daniel Poulsen og Maja Nykjær fra bygningskonstruktøruddannelsen på UCL er glade for den ene dag, de må møde op til fysisk undervisning, men tænker også, at skolen kunne prioritere anderledes. Foto: Vibeke Volder

- Selvfølgelig er det rart at komme i skole, men der følger rigtig meget bøvl med for så kun at få en dag. Resten af tiden er stadig online, så hvor meget kommer vi i virkeligheden til at få ud af den undervisning, vi får? Det fungerer jo egentlig meget fint online i vores studiegruppe, supplerer Maja Nykjær.

Fysisk undervisning for 2. semester på bygningskonstruktøruddannelsen på UCL i Odense. Foto: Vibeke Volder

Ingen af dem har oplevet, at udbyttet af online-undervisningen er dårligere, end når de møder fysisk op, men det tilskriver de også et godt gruppearbejde.

- Før vi lukkede ned, frygtede jeg, at det kunne have en negativ indflydelse på undervisningen, men jeg synes, vi har fået det til at fungere rigtig godt i vores gruppe. Der har været mange måder at takle det på. Nogle grupper har snakket sammen en gang om ugen, men vi har snakket sammen hver dag for at bevare det sociale, fortæller Maja Nykjær, som mener, at skolen kunne prioritere anderledes.

Genåbningen 6. april

Ud over den gældende åbning i grundskolen åbnes der for, at elever i 5. - 8. klasse kan vende tilbage med 50 procent fysisk fremmøde. Det vil sige hver anden uge.

På ungdoms- og voksenuddannelser kan elever ligeledes vende tilbage med 50 procent fysisk fremmøde.

På de videregående uddannelser kan afgangsstuderende på uddannelser med mange praksiselementer vende tilbage med 50 procent fysisk fremmøde. 

De øvrige studerende på de videregående uddannelser kan vende tilbage med 20 procent fysisk fremmøde. I den forbindelse skal uddannelsesinstitutionerne især prioritere de studerende på første år.

Det er udgangspunktet, at skoler og uddannelser åbner fuldt ud, når vaccinationen af de ældste og sårbare borgere samt borgere over 50 år, der ønsker det, er gennemført.

Aftalepartierne er desuden enige om, at de liberale serviceerhverv kan genåbne 6. april 2021.

- Man er glad for det, men det er kun en lille gulerod. Jeg ville næsten hellere have, at de lod nogle andre, som har mere brug for det, møde mere op. Som skole kunne man måske have prioriteret anderledes, men så risikerer man selvfølgelig at gøre nogle andre utilfredse.

Annonce

Hårdest for de nyeste studerende

En af de grupper, som man fra UCL's side kommer til at prioritere højest i forhold til fysisk fremmøde, er ifølge rektor Jens Mejer Pedersen de nyeste studerende, som han mener, er nogle af hårdest ramte af det seneste års nedlukninger.

- Der er studerende, der knapt nok har fået skabt en relation til hinanden. Vi optog omkring 2000 nye studerende 1. februar, og de har ikke mødt hinanden endnu, og det er altså ikke nemt at være studerende og aktiv med andre studerende, når man ikke engang har hilst på hinanden fysisk. Det er dem, jeg har mest ondt af, fortæller Jens Mejer Pedersen, som derfor glæder sig over, at 20 procent af de studerende nu kan vende tilbage til deres uddannelser.

Overalt på UCL er der opsat skilte med retningslinjer for, hvordan man bør færdes på fællesarealerne. Foto: Vibeke Volder
Foran hovedindgangen på UCL er der opstillet et testtelt, hvor det er muligt at foretage en selvtest. Foto: Vibeke Volder
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Stil et spørgsmål og vind fede præmier: Pokalvinder med OB gæster Abildtrup & Rasmussen

Annonce