Annonce
Nyborg

Afgørelse: Det var mod reglerne at nægte somaliske børn undervisning

De tre folkeskolebørn i familien Abdisalan Hussein savnede deres folkeskole, indtil de fik nødundervisning på Nyborg Gymnasium og senere kom i friskole. Fra venstre Abdullahi 6 år, Raida 15 år og Riyan 12 år. Arkivfoto: Nils Svalebøg

I slutningen af 2018 stoppede Nyborg Kommune undervisningen for tre somaliske børn i folkeskolen på grund af, at familiens opholdstilladelse ikke var blevet forlænget. Nu viser et svar fra Udlændinge- og Integrationsministeriet, at børnene har pligt på undervisning til og med 9. klasse.

En somalisk familie fra Nyborg kom i fokus i slutningen af 2018. Familiens opholdstilladelse var ikke blevet forlænget i efteråret, og derfor stod de til at skulle rejse hjem til Somalia igen. Det betød også, at Nyborg Kommune lukkede pengekassen fra den 1. november. Også børnene blev taget ud af skolerne.

Det er dog en fejl, at de tre børn, Raida, Riyan og Abdullahi Abdisalan Hussein på henholdsvis 15, 12 og seks år, der gik i folkeskolen på Birkhovedskolen i 8. - 5.- og 0.-klasse, er blevet taget ud. Det konstaterer Udlændinge- og Integrationsministeriet nu i et svar til kommunen, fremgår det af kommunaldirektør Lars Svenningsens orientering til byrådet. Når børnene ikke opholder sig på et asylcenter - som de tre børn ikke gør - er det nemlig kommunens pligt at sikre undervisning til og med 9. klasse. Fra borgmesteren i Nyborg Kommune lyder meldingen, at kommunen har fulgt en vejledning fra ministeriet, da de har stoppet undervisningen for børnene i folkeskolen.

- Vi havde fået en anvisning, og den fulgte vi. Nu har vi fået en ny anvisning, der bestemmer noget andet. Den følger vi selvfølgelig, og det er sat i gang, siger Kenneth Muhs (V).

Det er tre børn, der er kommet i klemme på baggrund af den beslutning, I i Nyborg Kommune har truffet. Hvad tænker du om det?

- Vi har spurgt om de her ting i december 2018 og rykket for svar flere gange. Det har taget alt for lang tid, og det er ikke orden, at vi har skulle vente så længe. Det er ikke rimeligt overfor familien.

Annonce

Sagens forløb og afgørelsen

I efteråret 2018 blev de to familiers forældres opholdstilladelse ikke forlænget. Derfor stod de til at skulle rejse ud af landet, da fristen for deres ophold var udløbet i september 2018.For at kunne blive i Danmark var sidste udvej, at børnene skulle søge asyl, som dermed også ville give forældrene tilladelse til at blive. Det gjorde de - med et års ventetid på sagsbehandling. Som asylansøgere skulle de dog flytte på udrejsecenter, mens de afventede svar. Det gjorde de ikke.

Og det er afgørende for Udlændinge- og Integrationsministeriets svar. Det er Udlændingestyrelsen, der har pligt til at sørge for undervisning til børn, der har søgt asyl og børn af asylansøgere. Men det gælder kun, hvis de opholder sig på et asylcenter. Hvis de vælger ikke at gøre det - og opholde sig i eksempelvis en kommune - er det kommunens pligt at sørge for undervisning i folkeskolen til og med 9. klasse. Dette fordi folkeskoleloven gælder, hvis et barn ikke er sikret undervisning via anden lovgivning.

- På ingen måder optimalt

For de tre børn har kommunens undervisningsstop betydet, at de har måtte undvære skole i en måneds tid. Dog er der i starten af året kommet en håndsrækning fra Nyborg Gymnasium, hvor frivillige lærere har undervist dem. Og i starten af februar har børnene med hjælp fra en anonym velgører fået mulighed for at gå i en friskole. Fra borgmesteren lyder meldingen, at man som kommune er nødt til at have tro på de vejledninger, man får. Og det vil kommunen også gøre fremadrettet, fortæller han.

- Det var også blevet anfægtet, hvis vi ikke havde fulgt den første anvisning. Nu har vi sat den nye anvisning i værk. Hvornår de kan starte i skole igen, kan jeg ikke sige helt konkret allerede nu, siger Kenneth Muhs.

Børnene har måtte undvære undervisning i en måned cirka på baggrund af Nyborg Kommunes beslutning. Hvor optimalt synes du, det er?

- Det er på ingen måder optimalt. Det er vigtigt med uddannelse til børn. Det er ret træls, at der går to måneder, inden svaret kommer. Det er rigtig træls, at det er konsekvensen for de unge mennesker, siger venstreborgmesteren.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce