Annonce
Debat

Affaldsanlæg. - Lad flere byde på arbejdet

Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel har sat spørgsmålet om opførelse og drift af pulpe-anlæg i regi af Odense Renovation på dagsordenen til næste møde 4. oktober i Borgmesterforum Fyn. Det vil Dansk Erhverv gerne kvittere for. For uagtet at den verserende debat om etablering af nyt pulpe-anlæg på Fyn kan forekomme fjern for de fleste fynboer, har emnet stor betydning for den risiko og pris, borgerne i de fleste kommuner på Fyn skal betale for bearbejdning af deres affald, og samtidig vil de fynske borgmestres beslutning få direkte betydning for miljøet.

Der er gennem de seneste år sket et generelt fald i affaldsmængderne, hvilket ud fra en miljømæssig betragtning er positivt. Bagsiden af medaljen er selvfølgelig, at behovet for arbejdskraft i Odense Renovation dermed også er blevet mindre. Derfor har Odense Renovation arbejdet for at tilføre aktivitet til det kommunalt ejede affaldsanlæg i form af investering i et pulpe-anlæg til bearbejdning af organisk indsamlet materiale til den nette sum af 59 millioner kroner.

Udfordringen er blot, at der allerede er et privat marked, der gennem flere år har oparbejdet en unik ekspertise i bearbejdningen af organisk affald. De fem private aktører på markedet for produktion af pulp producerer allerede pulp til 31 kommuner i Danmark, og det sker i benhård konkurrence. En konkurrence der sikrer innovation i behandlingen af affald, så mest muligt genbruges til glæde for miljøet og desuden gode priser for behandlingen af det organiske materiale til glæde for borgernes pengepung.

Dansk Erhverv mener, at de fynske borgmestre bør blive enige om at sætte opgaven med bearbejdning af organisk materiale i udbud. Odense Renovation kan selv byde, og såfremt de er bedst til den billigste pris, vinder de naturligvis opgaven.

Kun gennem en konkurrenceudsættelse i form af et udbud er borgmestrene sikre på at få den bedste løsning til prisen. Det fortjener både fynboerne og miljøet på Fyn.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Michelin misser Fyn endnu engang

Læserbrev

Debat: Lad os gøre Ærø til affaldsfrit samfund i 2030

Læserbrev: Ærø dækker et geografisk overskueligt område. Det giver muligheder, som vi bør udnytte. Administrativt er vi en kommune i samme ret som landets øvrige 97 kommuner, men også på det punkt er Ærø med 6.000 indbyggere mere overskueligt end for eksempel nabokommunerne Sønderborg og Svendborg, med omkring 50.000 indbyggere. Ærø har en unik mulighed for at blive modelsamfund for andre kommuner, vi kan lave forsøg og eksperimenter i kommunalt regi, som kan gøre os til frontløbere og inspirere andre. Jeg synes vi skal give Ærø videre til vores børn mindst lige så frodigt og rent, som vi overtog øen fra vores forfædre. Affald - de første ca. 15 år, jeg boede på Ærø, blev affaldsbjerget i Husmarken fordoblet. Nu sender vi vores affald til forbrænding i Svendborg - ude af øje, ude af sind. Da mine oldeforældre var børn, var der ikke noget der hed affald. Jo, selvfølgelig var der det, men det var ikke affald der blev dynget op på lossepladser eller brændt af, det indgik i naturens kredsløb som gødning eller blev genanvendt. De havde heller ikke de mængder af emballage, som fylder min skraldespand, før det bliver kørt og sejlet til Svendborg. Hvis vi vil, kunne Ærø blive det første (næsten) affaldsfrie samfund i Danmark. Vi kunne informere hinanden massivt om hvilke emballagetyper og produkter der kan genanvendes og samle dem behørigt ind - disse vil være en ressource, der kunne sorteres og raffineres på Ærø. Det er teknisk muligt at indføre afregning af dagrenovation efter vægt, så blev det billigere for dem der tænker i genanvendelse når de køber varer og sorterer effektivt, eller bare har lidt affald, og det ville blive dyrere for dem, der fylder meget i beholderen til forbrænding. Organisk affald kunne hjemmekomposteres, eller vi kunne producere biogas. Mulighederne er mange, og vi kan, hvis vi vil. Jeg synes, vi skal sætte en ambition om, at Ærø er et affaldsfrit samfund i 2030.

Fyn

Lastbil tabte tre ton tung anhænger på motorvej: - Vi kunne have stået med en kæmpe katastrofe

Fyn For abonnenter

På motorvejen: Ud af øjenkrogen så Sofie en lastbilanhænger komme glidende imod sig

Annonce