Annonce
Kerteminde

Affald på fynsk: Kerteminde Forsyning med i stort sorteringsprojekt

Erfaringen fra vore nabolande viser, at man får genanvendt meget mere ved at satse på central affaldssortering frem for, at vi selv ude i hjemmene skal sortere op i alt for mange forskellige fraktioner. Det er derfor den vej, de fynske renovationsselskaber gerne vil følge. Arkivfoto: Michael Bager
Når regeringen vil have sorteret affaldet i 10 forskellige fraktioner, så skal det ikke ske ude hos borgerne, mener de fynske renovationsselskaber, der samarbejder om et fælles sorteringsanlæg.
Annonce

Fyn: Står det til regeringen, så skal vi oven i alle de forskellige affaldsbeholdere, vi allerede har i vores hjem, have yderligere nogle stykker. Fremover vil man have, at affaldet sorteres i 10 forskellige fraktioner.

- Vi har allerede styr på de seks af fraktionerne (pap, papir, metal, glas, madaffald og restaffald). Og tre af de sidste fire (plastic, tekstiler, mælke- og juicekartonner) mener vi at løse med det fælles fynske sorteringsanlæg, vi allerede er langt med, fortæller direktør for Kerteminde Forsyning. Det er godt ny for dem, der i forvejen har svært ved at finde plads i hjemmet til affaldssorteringen med de seks nuværende fraktioner. Farligt affald, der er den 10. fraktion, skal dog sorteres fra for sig selv.

Annonce

Sorteringsanlæg giver mere genbrug af plast

Det er et holdningsspørgsmål, om man finder det vigtigt, at affaldet bliver sorteret ude hos hver enkelt forbruger - kildesortering, eller om man vil lade folk smide en stor del af det i restaffald og så få det sorteret på et sorteringsanlæg.

- Vi synes, at det sidste giver god mening, for erfaringen fra andre lande rundt om i Europa viser, at der bliver genbrugt mere plast de steder, hvor man har store sorteringsanlæg. Forklaringen er blandt andet, at der er meget plastic, der er smurt ind i madvarer, og så synes folk, at det er ulækkert at gemme på. Så ryger det alligevel i restaffald.

Arbejdet med det fynske sorteringsanlæg er så langt, at man i øjeblikket er ved at udarbejde et udredningsprojekt for økonomi og teknologi. Det forventes at ligge færdigt til nytår.

- Nu kommer den nye sortering jo ikke lige med et snuptag. Der skal først forhandles, og så skal der vælges en løsning, så vi håber at kunne være klar med sorteringsanlægget, når de nye ordninger træder i kraft. Og vi håber, at den politiske beslutning vil tillade central sortering, siger Michael Høj-Nielsen.

- Eftersortering af restaffald foregår i mange lande og har gjort det i mange år i vores nabolande. Der er mange anlæg i Holland, Norge, Finland og Polen og to under etablering i Sverige. Vores nabolande har erkendt, at eftersortering af restaffald er nødvendig.

Annonce

Krav til producenterne

Han mener i øvrigt, at det også vil være et vigtigt skridt for genanvendelse at begynde at stille større krav til dem, der producerer det, der bliver til affald.

- Det kunne være rigtig godt, hvis man sætter meget mere fokus på faserne design, produktion, forbrugsmønstre og genanvendelse. Virksomhederne skal designe og producere produkter, der kan genanvendes, og forbrugerne skal genbruge mest muligt, siger Michael Høj-Larsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce