Annonce
Livsstil

Advokaten: Hvordan sikrer jeg, at det jeg arver, bliver mit særeje?

Illustration: Julie Gry Sveistrup

? Kære Monica Kromann - jeg står over for at skulle modtage en arv i form af penge efter min mor. Arven er særeje til mig.

Jeg vil gerne beholde hele arven personligt, således at andre ikke skal have del i pengene. Jeg er gift.

Hvordan kan jeg sikre, at ingen andre end jeg får del i arven efter min mor?

Jeg håber, at du vil besvare mit spørgsmål.

Med venlig hilsen

L.V.

Annonce

! Kære L.V. - tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.

Ægtefællers formuer indgår helt automatisk i et formuefællesskab. Det vil sige, at begge ægtefællers formuer fordeles lige mellem ægtefællerne i tilfælde af separation og skilsmisse. Ægtefæller kan dog gennem en ægtepagt aftale, at der kun skal være delvis formuefællesskab, eller at der slet ikke skal være formuefællesskab.

En arvelader kan i et testamente bestemme, at den arv, der efterlades, skal være arvingens særeje. Det vil sige, at din mor gennem et testamente frit kan bestemme, at din arv efter hende skal være dit særeje.

Hvorvidt din arv efter din mor bliver dit særeje, afhænger derfor dels af, hvordan du og din ægtefælle har indrettet jeres formuer, dels af om din mor har lavet et testamente, hvori hun har bestemt, at din arv efter hende skal være dit særeje.

Hvis din mor har oprettet et gyldigt testamente, hvori hun har bestemt, at den arv, der tilfalder dig, skal være dit særeje, så vil arven helt automatisk blive dit særeje. Det vil sige, at din arv ikke skal deles med din ægtefælle i tilfælde af separation eller skilsmisse.

Hvis din mor ikke har oprettet et testamente, så vil arven alene blive dit særeje, hvis du og din ægtefælle har oprettet en ægtepagt, der bestemmer særeje.

Har du og din ægtefælle ikke har oprettet en ægtepagt, vil arven indgå i jeres formuefællesskab og skal således deles med din ægtefælle i tilfælde af separation eller skilsmisse.

Såfremt din mor ikke har bestemt særeje for din arv gennem gyldigt testamente, og du og din ægtefælle ikke har oprettet en ægtepagt, kan du sikre, at din arv bliver dit særeje ved, at du sammen med din ægtefælle opretter en ægtepagt.

I en ægtepagt kan du og din ægtefælle aftale, at arven efter din mor skal være dit særeje. Dermed får din ægtefælle ikke del i arven, hvis I på et tidspunkt vælger at lade jer separere eller skille.

Hvis du også ønsker at begunstige din ægtefælle mindst muligt med arven, i tilfælde af at du går bort først, kan I aftale, at arven også skal være dit særeje, hvis du går bort før din ægtefælle - i daglig tale kaldet fuldstændigt særeje. I så fald skal arven efter din mor udredes til dine arvinger med det samme, du går bort, og din ægtefælle kan ikke sidde i uskiftet bo med arven efter din mor. Jeg skal her gøre opmærksom på, at din ægtefælle er arving efter dig.

En gyldig ægtepagt forudsætter, at begge ægtefæller er enige om dens indhold og oprettelse.

Jeg håber ovenstående besvarede dit spørgsmål. Såfremt du har yderligere spørgsmål, vil jeg anbefale dig at kontakte en advokat med speciale i familieret.

Med venlig hilsen

Monica Kromann, advokat (H)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Takker politiet: Gydas skizofrene søn truede hende med samuraisværd og barrikaderede sig i huset

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1970: Odense Kommune bliver større i morgen

1995 Danmarks første elektroniske markedsplads åbnede i går for kunderne. Efter en lang sej fødsel er Diatel-netværket nu klar med en række tilbud til pc-ejere. For eksempel kan man sidde foran sin skærm og bestille teaterbilletter, lave sine bankforretninger, købe ind, læse Den Blå Avis eller se det seneste døgns nyheder. 30 forskellige tjenester er der indtil videre at vælge imellem på Diatel, der officielt blev søsat af forskningsminister Frank Jensen (S) med et tryk på den rette knap på tastaturet. Det er TeleDanmark/ Jydsk Telefon, Kommunedata og Girobank, der ejer Diatel. Derudover har dagbladene Jyllands-Posten og Politiken poster i bestyrelsen med ret til senere at købe sig ind i selskabet. 1970 Fra i morgen er Odense Storkommune en kendsgerning. I eftermiddag kl. 14 holdt det nyvalgte byråd sit konstituerende møde, hvor borgmester Holger Larsen som rådets ældste medlem bød de 28 andre medlemmer velkommen og derefter ledede valget af borgmester. Det blev som ventet Holger Larsen, der blev genvalgt med 15 stemmer (14 socialdemokratiske og folkesocialisten Alfred Andersen). Ingen andre kandidater var opstillet. Der foretoges valg af magistrat, der består af borgmesteren og fire rådmænd. Magistraten har borgmesteren som formand og består af rådmand Poul Nielsen, Bellinge, rådmand Jens Helbak, Odense, rådmand C. Jeppesen, Næsby og Lennart Larson, Pårup. 1945 Efter de begivenheder, der er sket i den senere tid, skulle man tro, at en flyvervarsling nu blev mødt med større alvor end nogen sinde tidligere. At dette ikke er tilfældet, kunne man opleve i går eftermiddag, da sirenerne kl. 15 forkyndte, at der kunne ventes overflyvning. I de første minutter, hvor sirenerne lød, var der en del mennesker, der søgte hjem eller i tilflugtsrum. Men det varede ikke længe, efter at sirenerne var blevet tavse, før der igen var børn på gaden og folk, der kom ud for at se, ”om der skete noget”. På et vist tidspunkt under varslingen var der samlet op mod et par hundrede mennesker på fortovet og kørebanen uden for det offentlige tilflugtsrum i Bryggergårdens kælder.

Odense For abonnenter

Forarget rådmand om ulovlig udlejning af boliger: - Det hører ingen steder hjemme

Danmark

Liveblog: Ældre og sårbare får gratis vaccination mod lungebetændelse

Annonce