Annonce
Livsstil

Advokaten: Hvilke beslutninger om vores børn kan min ekskone træffe alene?

Illustration: Julie Gry Sveistrup

? Kære Monica Kromann - jeg står i den situation, at jeg desværre for nylig er blevet skilt. Min ekskone og jeg har to børn sammen, som vi har fælles forældremyndighed over. Børnene har bopæl hos min ekskone, og er hos mig i en 9-5-ordning.

Mit spørgsmål er: Hvilke beslutninger kan min ekskone træffe som bopælsforælder uden at inkludere mig? Og hvilke beslutninger kan jeg som samværsforælder træffe uden at inkludere hende?

På forhånd tak for hjælpen.

Med venlig hilsen

Den fraskilte far

Annonce

! Kære fraskilte far - tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.

Da du og din ekskone har fælles forældremyndighed over jeres børn, skal I være enige om alle væsentlige beslutninger vedrørende børnene.

Væsentlige beslutninger, der kræver enighed mellem forældrene, er blandt andet barnets navn, valg af skole, valg af religion, om barnet må flytte til udlandet, væsentlig medicinsk behandling, og om barnet må gå til en risikobetonet fritidsaktivitet.

Som bopælsforælder har din ekskone en ret til alene at træffe beslutninger vedrørende den direkte daglige omsorg for børnene, hvor i Danmark børnene skal have bopæl, hvilke ikke-risikobetonede fritidsaktiviteter, som børnene skal gå til, og om børnene skal gå til skolepsykolog.

Du har som samværsforælder ret til at træffe beslutninger, der relaterer sig til samværet. Det vil sige, at du blandt andet kan træffe beslutninger om, hvad børnene skal foretage sig, når de er hos dig, og træffe dagligdagsbeslutninger såsom sengetider, og hvem børnene må lege med.

Der er altså forskel på, hvilke beslutninger der kan træffes alt afhængig af, om man er bopælsforælder eller samværsforælder.

En bopælsforælder kan træffe flere beslutninger end en samværsforælder. Den største beslutning, bopælsforælderen kan træffe alene, er nok, hvor i landet børnene skal bo.

Din ekskone kan således vælge at flytte fra København til Skagen med jeres børn uden at behøve samtykke fra dig, da du ikke er bopælsforælder. Bopælsforælderen skal dog varsle flytningen senest seks uger før flytningen, hvormed at samværsforælderen har mulighed for at anlægge en bopælssag, hvis samværsforælderen er uenig i flytningen.

Jeg håber ovenstående gav dig et overordnet indblik i, hvilke beslutninger som henholdsvis du og din ekskone kan træffe alene, og hvilke beslutninger der kræver enighed.

Såfremt du har yderligere spørgsmål, vil jeg anbefale dig at kontakte en advokat med speciale i familieret.

Med venlig hilsen

Monica Kromann, advokat (H)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart For abonnenter

Sommerhuse er revet væk i sommerferien: - Vi var helt nede på gulvet, og så kom vi hurtigt op igen

Annonce