Annonce
Livsstil

Advokaten: Hvad er delt bopæl for barnet?

Illustration: Julie Gry Sveistrup

? Kære Monica Kromann - min mand og jeg er netop gået fra hinanden. Vi har to fælles børn, som vi har fælles forældremyndighed over.

Der er ikke konflikter mellem os som parter, og vi ønsker at skabe et godt samarbejde omkring vores børn.

Vi har hørt om, at det er blevet muligt at give børnene ”delt bopæl”, men vi er i tvivl om, hvad dette nærmere betyder.

Vi håber derfor, at du kan gøre os klogere på emnet, således at vi er i stand til at vurdere, hvorvidt beslutningen om delt bopæl er den rigtige for os.

På forhånd tak for hjælpen.

Med venlig hilsen

Helle

Annonce

! Kære Helle - tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.

Når I som forældre går fra hinanden, skal I finde ud af, hvor børnene skal bo.

Tidligere har ordningen vedrørende bopæl været således, at den ene forælder har været bopælsforælder, og den anden har været samværsforælder. Det har hidtil kun været den ene forælder, der kan være bopælsforælder, da barnet kun kan have én folkeregisteradresse.

Nye regler i forældreansvarsloven fra 1. april 2019 giver dog mulighed for, at I som forældre kan indgå aftale om delt bopæl.

Dette betyder, at barnet kan have bopæl hos jer begge, såfremt I indgår en aftale om delt bopæl.

Automatisk delt bopæl

De nye regler medfører, at der er tvungen delt bopæl de første tre måneder efter en skilsmisse eller samlivsophør. Denne ordning er indført for at sikre ro om barnet i forbindelse med, at I går fra hinanden.

Udgangspunktet er, at ingen af parterne de første tre måneder kan starte en sag om barnets bopæl, medmindre vigtige hensyn til barnet taler imod delt bopæl, eller hvis I begge fraflytter den tidligere fælles bopæl, hvor barnet har folkeregisteradresse.

Den automatiske delte bopæl bortfalder efter tre måneder. Herefter kan I aftale, hvor barnet skal have bopæl, eller I kan vælge at lade aftalen om delt bopæl fortsætte. Hvis I ikke er enige om, hvor barnet skal bo, kan I starte en sag i Familieretshuset.

Aftalt delt bopæl

Såfremt I vælger at fortsætte aftalen om delt bopæl, indebærer det, at I skal være enige om alle beslutninger omkring barnet. Dette betyder, at I skal være enige om alle de beslutninger omkring barnet, som det ellers er bopælsforælderen, der kan bestemme alene.

I skal således være enige om alle overordnede beslutninger omkring barnet, herunder hvor barnet skal bo, fastlæggelse af samvær, valg af institution, m.v.

Hvis en aftale om delt bopæl skal være velfungerende, er det altså en forudsætning, at I som forældre kan samarbejde om børnene.

En aftale om delt bopæl er en privat aftale mellem jer som forældre. Det offentlige forholder sig derfor ikke til aftalen. Aftalen kræver derfor ingen form for registrering for at være gyldig.

Dette indebærer også, at såfremt man vælger at indgå aftale om delt bopæl, kan man ikke få Familieretshuset til at fastsætte samvær.

En aftale om delt bopæl medfører ikke, at jeres børn får to folkeregisteradresser. Børnene vil stadig kun have én folkeregisteradresse, som de offentlige ydelser går til. Dette er derfor også noget, som I skal fastsætte en aftale om, såfremt I vælger løsningen med delt bopæl.

Aftalen har således kun betydning imellem jer, og I kan derfor selv beslutte, om aftalen eksempelvis skal være betinget af geografiske afstande.

En aftale om delt bopæl ophører enten, når barnet fylder 18 år, eller hvis en af jer - eller begge - ønsker at opsige aftalen, hvilket kan ske til enhver tid. I et sådant tilfælde vil I dog stadig have delt bopæl, indtil I har aftalt, hvem der skal have bopælen, eller I kan starte en bopælssag ved Familieretshuset.

Jeg håber ovenstående besvarede dit spørgsmål. Såfremt du har yderligere spørgsmål, vil jeg anbefale dig at kontakte en advokat med speciale i familieret.

Med venlig hilsen

Monica Kromann, advokat (H)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Takker politiet: Gydas skizofrene søn truede hende med samuraisværd og barrikaderede sig i huset

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1970: Odense Kommune bliver større i morgen

1995 Danmarks første elektroniske markedsplads åbnede i går for kunderne. Efter en lang sej fødsel er Diatel-netværket nu klar med en række tilbud til pc-ejere. For eksempel kan man sidde foran sin skærm og bestille teaterbilletter, lave sine bankforretninger, købe ind, læse Den Blå Avis eller se det seneste døgns nyheder. 30 forskellige tjenester er der indtil videre at vælge imellem på Diatel, der officielt blev søsat af forskningsminister Frank Jensen (S) med et tryk på den rette knap på tastaturet. Det er TeleDanmark/ Jydsk Telefon, Kommunedata og Girobank, der ejer Diatel. Derudover har dagbladene Jyllands-Posten og Politiken poster i bestyrelsen med ret til senere at købe sig ind i selskabet. 1970 Fra i morgen er Odense Storkommune en kendsgerning. I eftermiddag kl. 14 holdt det nyvalgte byråd sit konstituerende møde, hvor borgmester Holger Larsen som rådets ældste medlem bød de 28 andre medlemmer velkommen og derefter ledede valget af borgmester. Det blev som ventet Holger Larsen, der blev genvalgt med 15 stemmer (14 socialdemokratiske og folkesocialisten Alfred Andersen). Ingen andre kandidater var opstillet. Der foretoges valg af magistrat, der består af borgmesteren og fire rådmænd. Magistraten har borgmesteren som formand og består af rådmand Poul Nielsen, Bellinge, rådmand Jens Helbak, Odense, rådmand C. Jeppesen, Næsby og Lennart Larson, Pårup. 1945 Efter de begivenheder, der er sket i den senere tid, skulle man tro, at en flyvervarsling nu blev mødt med større alvor end nogen sinde tidligere. At dette ikke er tilfældet, kunne man opleve i går eftermiddag, da sirenerne kl. 15 forkyndte, at der kunne ventes overflyvning. I de første minutter, hvor sirenerne lød, var der en del mennesker, der søgte hjem eller i tilflugtsrum. Men det varede ikke længe, efter at sirenerne var blevet tavse, før der igen var børn på gaden og folk, der kom ud for at se, ”om der skete noget”. På et vist tidspunkt under varslingen var der samlet op mod et par hundrede mennesker på fortovet og kørebanen uden for det offentlige tilflugtsrum i Bryggergårdens kælder.

Odense For abonnenter

Forarget rådmand om ulovlig udlejning af boliger: - Det hører ingen steder hjemme

Danmark

Liveblog: Ældre og sårbare får gratis vaccination mod lungebetændelse

Annonce