Annonce
Livsstil

Advokaten: Arver mine halvsøskende mere end mig?

Illustration: Julie Gry Sveistrup

? Kære Monica Kromann - mine forældre er skilt, og min far har giftet sig igen med en yngre kone. Min far har to børn med sin nye kone. Eftersom, at min far er ældre end min papmor, er det sandsynligt, at min far dør før min papmor.

Er det rigtig forstået, at min papmor i så fald arver halvdelen af min fars værdier, mens vi tre børn skal deles om den anden halvdel?

Det betyder jo i så fald, at mine to halvsøskende deles om min papmors arv ved hendes død, som jo vil være vokset på grund af min fars værdier, imens jeg ikke arver min papmor.

Jeg tror, at det er usandsynligt, at min papmor vil begunstige mig i et testamente, men er det muligt for min far at lave et testamente, således at jeg arver en tredjedel af hele boet efter min far, da jeg finder dette mest rimeligt?

Jeg håber, at du vil besvare mine spørgsmål.

Med venlig hilsen

Sissel

Annonce

! Kære Sissel - tak for dine spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.

Det er korrekt forstået, at arven efter din far, såfremt han dør før din papmor og ikke har oprettet testamente, vil blive fordelt med den ene halvdel til din papmor og den anden halvdel til deling mellem dig og dine to halvsøskende. Det er ligeledes korrekt, at arven efter din papmor vil blive fordelt mellem dine to halvsøskende, medmindre din papmor bestemmer andet i et testamente.

Du er ikke legal arving efter din papmor og vil derfor som udgangspunkt ikke arve noget efter hende.

Hvis din far ønsker at oprette et testamente, vil han frit kunne bestemme over tre fjerdedele af sin formue. Den sidste fjerdedel er tvangsarv. Det vil altså være muligt for din far at oprette et testamente, der bestemmer, at du skal arve en tredjedel af hele boet efter ham i tilfælde af, at han afgår ved døden før din papmor.

Det er dog udelukkende din far, der kan beslutte dette, og det står ham derfor frit for, om han ønsker at oprette et testamente eller ej.

Jeg skal gøre opmærksom på, at der også er mulighed for, at din papmor afgår ved døden før din far. I dette tilfælde vil din far arve den ene halvdel, og dine to halvsøskende den anden halvdel. Ved din fars død vil dine halvsøskende og du hver få en tredjedel af det samlede bo, som jo muligvis vil være vokset på grund af din papmors værdier.

Jeg håber ovenstående besvarede dine spørgsmål. Såfremt du har yderligere spørgsmål, vil jeg anbefale dig at kontakte en advokat med speciale i familieret.

Med venlig hilsen

Monica Kromann, advokat (H)

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Byråd sætter punktum for Odeon-sag: Men der mangler stadig en undskyldning

Leder For abonnenter

Odeon har tumlet rundt som en beruset balletdanser

Det er ynkeligt, at selskabet bag Odeon ikke vil undskylde de løgne, som man var sendt ud i offentligheden for at dække over sagen om den systemkritiske kinesiske dansetrup Shen Yuns aflyste optræden i musik- og teaterhuset. Odeon-selskabet har, som det fremgik af avisen tirsdag, i stedet valgt at "beklage" sin optræden via en advokat, men man har ikke haft mod og mandshjerte nok til at sige det lille, men vigtige ord "undskyld". Det er uhørt dårlig stil; en uforskammet opførsel. Derfor må man håbe, at Odeon tager ved lære af forløbet og den berettigede kritik, der er blevet rejst mod selskabet. For selvfølgelig skal man undskylde, når man stikker en løgn. Odeon har i Shen Yun-sagen tumlet rundt som en beruset balletdanser midt i et balletkompagni. Man har løjet for offentligheden, og man har løjet for sin kontraktpartner, Odense Kommune. Det har absolut ikke været kønt at se på. Det er blevet grundigt tilbagevist, at aflysningen af den kinesiske dansetrups optræden skyldtes pres fra det kinesiske regime. Der findes ganske enkelt ikke skyggen af dokumentation for, at den kommunistiske supermagt Kina har forsøgt at diktere programmet i et musik- og teaterhus i hjertet af Danmark. Der er andre og bedre forklaringer på, at Shen Yun-truppen ikke fik lejlighed til at optræde i Odeon. Alene det faktum, at truppen er ukendt i offentligheden og derfor næppe ville have haft gennemslagskraft til at samle et større publikum i Odeon, kan begrunde, at truppen fik et nej fra Odeon. Det kunne man imidlertid have sagt højt og dermed sparet sig selv for megen ballade. Ligesom man fra Odeons side kunne have sagt, at der var åbenlyse samarbejdsproblemer mellem den kinesiske trup og musik- og teaterhuset. Det er nu engang altid bedst at sige tingene, som de er - også når det er ubekvemt. Selv om sandheden ifølge mundheldet er ilde hørt, er sandheden altid at foretrække. Derfor må Odeon mande sig op og lære at sige tingene, som de er. Også, når det handler om at afvise ukendte, kinesiske dansere. Alt andet er ynkeligt.

Annonce