Annonce
Sport

Advokat: Uefa kan straffe hårdere i sager om racisme

Stringer/Reuters
Uefa har hjemmel i sine regler til at straffe forbundene hårdere for racisme, forklarer sportsretsadvokat.

Det europæiske fodboldforbund, Uefa, kan straffe racisme hårdere, end det sker i dag.

Forbundet har hjemmel i artikel 14 i sit disciplinære regelsæt til at straffe med pointfratagelse eller udelukkelse fra turneringer, forklarer sportsretsadvokat Jens Bertel Rasmussen.

Han vurderer, at strengere sanktioner er det eneste effektive middel mod racismesager i fodbolden.

- Hvis man ser på reglerne, så ser det rigtig fint ud. Så det er et spørgsmål om at bruge den hjemmel til at straffe hårdt nok.

- Det eneste klubber og landshold har respekt for, det er, når der gribes til point, siger Jens Bertel Rasmussen

Det seneste eksempel på racisme i fodbolden var kampen mellem England og Bulgarien mandag. Flere engelske landsholdsspillere blev udsat for racistiske tilråb fra tribunerne.

Efter kampen har Det Engelske Fodboldforbund, FA, efterspurgt hårdere straffe til det bulgarske fodboldforbund.

Bulgarerne havde allerede inden kampen modtaget en løftet pegefinger fra Uefa som følge af racistiske tilråb i kampene mod Kosovo og Tjekkiet. Det var også derfor, at nogle sektioner på stadionet var lukket.

Kampens dommer stoppede kampen mellem Bulgarien og England to gange, på grund af tilråb fra tilskuerne.

Jens Bertel Rasmussen forklarer, at hvis dommeren havde afbrudt kampen helt, ville bulgarerne blive taberdømt.

Flere organisationer der kæmper mod racisme i fodbold har efterlyst strengere straffe, da Uefa mestendels har straffet med bøder eller lukkede stadioner.

Ifølge Jens Bertel Rasmussen virker bøder og lukning af stadioner ikke.

- Det virker kun, hvis dit hold ikke kan kvalificere sig til eksempelvis EM. Det gør ondt og kan mærkes.

- Sådan noget gør ondt, for det kan du ikke betale dig fra, ligegyldigt hvor store sponsorer eller pengemænd du har i ryggen, siger han.

Tirsdag aften spiller Norge landskamp i Rumænien. Kampen skulle være foregået på et tomt stadion.

Uefa lader rumænerne lukke 30.000 børn under 14 år ind til kampen, selv om Rumænien blev straffet for, at rumænske tilskuere opførte sig racistisk i kampene mod Spanien og Malta.

Sådan en sag udvander reglerne, mener Jens Bertel Rasmussen.

- Det viser, at Uefa ikke er skrap nok. Det gennemhuller systemet, og den meget fine artikel 14, som man har at gå frem efter, siger han.

Som følge af skandalekampen mellem England og Bulgarien har præsidenten for Det Bulgarske Fodboldforbund, Borislav Mihailov, valgt at gå af, oplyser Reuters.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se Danmark: Cirkushest på slap line

Leder For abonnenter

Spar sammen, OB

Odense Kommune skal stå fast over for fodboldklubben OB i sagen om en renovering af Odense Stadion. For det bør ikke være Odenses skatteborgere, der skal betale for, at byens og øens største fodboldklub får et bedre stadion at spille på. Det bør klubben og dens ejerkreds selv bekoste. Spørgsmålet om en renovering af Odense Stadion er nok engang blevet aktuelt, fordi OB sammen med de øvrige superliga-klubber, Divisionsforeningen og Dansk Boldspilunion har besluttet, at alle superliga-stadioner fra 2028 er udstyret med fuldt overdækkede tribuner. Det er en fin beslutning, som vil give bedre forhold for klubbernes tilskuere, så man på længere sigt forhåbentlig kan tiltrække flere tilskuere og dermed tjene flere penge. Det er imidlertid ikke Odense Kommunes opgave at sørge for, at erhvervsvirksomheder får bedre fysiske rammer at udøve deres virksomhed i. Odense Kommune skal skabe gode rammevilkår for kommunens virksomhederne i almindelighed, men kommunen skal ikke bruge sine sparsomme skattekroner på at forbedre hverken robotproducenters, gartneriers eller fodboldklubbers ydre rammer. Det må virksomhederne selv klare. Ejerforholdene af Odense Stadion er i dag mildt sagt noget rod. Odense Kommune ejer tre tribuner på stadion, mens en ejerkreds af bestyrelsesmedlemmer i Odense Sport & Event ejer den fjerde, og det skaber helt naturlige tvister mellem de forskellige ejeres forskellige ønsker. Derfor vil det være klogt, hvis man får skilt den kommunale økonomi fra den private virksomhed OB’s interesser fra hinanden. Det vil være til gavn for OB, for Odense Stadion og for Odense Kommune – og for de odenseanske skatteydere. Derfor vil det være klogt, at OB og ejerkredsen bag klubben begynder at spare sammen, så man på et snarligt tidspunkt kan købe stadion af kommunen. På den måde kan man engang i fremtiden, måske allerede inden 2028, få lejlighed til at gennemføre alle de udvidelser og forbedringer af Odense Stadion, som man har lyst og råd til og dermed være med til at skabe grundlag for at høste gevinster ved fremtidige sejre. Så spar endelig sammen, OB. Og begynd hellere i dag end i morgen.

Odense For abonnenter

Testkørsler på vej: På én strækning især vil der snart køre letbanetog

Faaborg-Midtfyn

Gymnasielærer anholdt i London efter at have lænket sig til olietønde: Nu vil han arrangere klimadag

Annonce