Annonce
Odense

Advokat afviser kinesisk pres i Odeon-sag: Men Odeon har løjet for kommunen

Odeon
Ifølge en undersøgelse fra Advokatfirmaet Tyge Trier, der præsenteres for byrådet onsdag, har Odeon ikke udøvet selvcensur i forbindelse med den pludselige aflysning af samarbejdet med den kinesiske og systemkritiske dansetrup Shen Yun. Men Odeon kritiseres for at have løjet for både kommune og offentlighed.
Annonce

Ledelsen og medarbejderne i Odeon blev ikke presset af repræsentanter fra det kinesiske styre til at aflyse samarbejdet med den systemkritiske dansetrup Shen Yun. Men Odeons ledelse afgav alligevel usande forklaringer på aflysningen til både offentligheden og Odense Kommune ved at hævde, at aflysningen skyldtes en dobbeltbooking.

Sådan lyder hovedkonklusionerne i en undersøgelse af forløbet, som kulturhuset Odeon selv har bestilt fra advokaten Tyge Trier, der igennem årene har markeret sig i flere sager om menneskerettigheder og ytringsfrihed.

”Ifølge vores oplysninger, herunder fra gennemførte interviews, som vi har fundet troværdige, er der slet ingen henvendelser modtaget fra udenforstående aktører, herunder ingen henvendelser fra direkte eller indirekte repræsentanter for Kinas interesser”, skriver Tyge Trier i sin konklusion på undersøgelsen.

Annonce

Skiftende forklaringer på aflysning

Sagen om mulig selvcensur i Odeon opstod i efteråret, da kulturhuset og den Kina-kritiske dansetrup Shen Yun var i dialog i forbindelse med Shen Yuns ønske om optræde med et stort anlagt danseshow den 2. og 3. april 2020.

Efter et længere forhandlingsforløb fik Shen Yuns danske kontaktperson, Benny Brix, tilsendt et udkast til en kontrakt den 11. oktober, og tre dage efter fik han en bekræftelse på, at der var reserveret 50 hotelværelser til kunstnerne.

15. oktober meldte Odeon dog pludseligt tilbage, at de fastlagte datoer allerede var optaget af en stor konference.

Men den forklaring om dobbeltbooking viste sig dog ikke at holde vand og blev også sidenhen ændret til, at aflysningen skyldtes et strategisk valg om at satse på flere konferencer og færre koncerter og shows. Senere meldte bestyrelsesformand Jens Belling ud, at det afbrudte samarbejde også hang sammen med, at aftalen med dansetruppen ikke havde været tilstrækkeligt rentabel for Odeon, og at gruppen desuden havde været krævende gennem processen.

Advokatundersøgelsen når frem til, at der reelt aldrig nåede at blive indgået en kontrakt med Shen Yun "og at en sådan kontraktindgåelse ikke var tæt på", som der står i undersøgelsens konklusioner.

"Det stod således klart for Odeons personale og ledelse 14. oktober 2019, at der ikke kunne opnås enighed om en sædvanlig aftale angående et arrangement over to dage i april 2020. Det stod ligeledes klart, at et arrangement ville indebære et betydeligt ressourcetræk for organisationen og at et samarbejde ville være tids-krævende og med risiko for yderligere omkostninger for Odeon", fremgår det.

Annonce

Fejlbehæftet kommunikation

De skiftende forklaringer undervejs har mødt massiv kritik - blandt andet fordi Odense Kommune ikke fra starten har fået sagens rette sammenhæng oplyst, men i stedet til at starte med fik forklaringen om dobbeltbooking, som ikke passede. Og netop det er også et fokuspunkt i Tyge Triers undersøgelse.

"Det må samtidig konkluderes, at kommunikationen angående beslutningen om at afbryde forhandlingerne med teatertruppen Shen Yun har været fejlbehæftet fra Odeons side, hvor vores undersøgelse ikke har kunnet påvise dobbeltbookning", står der i sammenfatningen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydfyn

Mand reddet op af Svendborg Havn

Fyn

Medicinsk cannabis: Et blåt stempel til et rødt-hvidt produkt - så ryger armene for alvor i vejret

Sydfyn For abonnenter

Fire døde havørne på Tåsinge: Mulige forgiftninger undrer eksperter

Annonce