Annonce
Indland

Advokat: Anklageskrift mod Peter Madsen skyder over målet

Den erfarne forsvarsadvokat Mette Grith Stage tror, at det blive vanskeligt for få Peter Madsen idømt livstid.

Det kan blive vanskeligt for anklagemyndigheden at få den nu drabstiltalte Peter Madsen idømt fængsel på livstid. Det vurderer den erfarne forsvarsadvokat Mette Grith Stage.

- Umiddelbart tror jeg anklagemyndigheden skyder over målet ved at forlange en livstidsdom. Sædvanligvis får man kun livstid, hvis man har mere end ét drab på samvittigheden, siger hun.

Ubådsbyggeren Peter Madsen er tirsdag blevet tiltalt for drab på den svenske journalist Kim Wall. Han er også anklaget for voldtægt af særlig farlig karakter ved andet seksuelt forhold end samleje og for usømmelig behandling af lig.

Anklagemyndigheden kræver Peter Madsen idømt livstid eller forvaring. Mette Grith Stage vurderer dog, at den tidsubestemte livstidsstrafstraf er et svagt punkt i anklageskriftet.

- Umiddelbart vil jeg vurdere, at det her nok nærmere ligger på niveauet 14 til 16 år, men det er min personlige opfattelse, siger hun.

Det er formentlig det forhold, at han i forbindelse med drabet ifølge anklagemyndigheden også har udsat sit offer for grove seksuelle overgreb, at man kræver ham idømt fængsel på livstid.

Livstidsdomme er i udgangspunktet tidsubestemte. Den dømte kan tidligst prøveløslades efter 12 år. I gennemsnit bliver en livstidsdømt prøveløsladt efter 15-16 års fængsel.

Anklagemyndigheden lægger også op til, at Peter Madsen i stedet for fængsel kan idømmes forvaring på ubestemt tid.

For at blive idømt forvaring skal man dels dømmes for en personfarlig forbrydelse, dels skal Retslægerådet vurdere, at man på fri fod frembyder nærliggende eller væsentlig fare for andres liv, legeme, helbred eller frihed.

Forvaringsdelen af anklageskriftet kommer ikke bag på Mette Grith Stage.

- Det er ikke ualmindeligt, at anklagemyndigheden i sådan nogen meget grove sager får Retslægerådets vurdering af, om forvaring kan være relevant.

- Hvis man er oppe i et meget højt strafniveau, er det normalvis ikke nødvendigt med forvaring, siger hun.

Selv om anklageskriftet ifølge Mette Grith Stage har bløde punkter, vil det dog blive en svær sag for forsvareren at løfte.

- Der er nok ikke nogen tvivl om, at det er en stor opgave, som forsvareren er kommet på. Når man som jeg kun kender sagen fra medierne, så må man nok sige, at det er gået fra at være en ret god sag for Peter Madsen til at blive en temmelig dårlig sag.

- Særligt fordi han har ændret sine forklaringer så mange gange og derved mistet troværdighed, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Tyve brød gennem mur til Matas

Læserbrev

Sammenlægning. 700 udsatte børn på én skole?

Synspunkt: Kære Susanne, det er ikke børnenes tarv at sammenlægge Vollsmose-skolerne. Hvordan skulle det gavne det enkelte barn i Vollsmose at samle over 700 udsatte børn på én skole? I mange år har politikerne i Odense snakket om, at vi skal have flere blandede skoler i Odense. Derfor er det meget svært at forstå, at de nu vil skabe en stor skole og samle alle børnene i Vollsmose på Abildgaardskolen. Det er hverken fagligt forsvarligt eller integrationsfremmende. Derudover er det svært at forstå, hvorfor politikerne ikke kan vente med at sammenlægge skolerne, indtil ombygningen er overstået, for at undgå at børnene bliver udsat for flere skoleskift og stress. I perioden, hvor ombygningen står på og nogle af familierne skal flyttes væk fra området og andre flytter ind, har børnene brug for ro omkring deres skolegang. De har brug for deres vante omgivelser, tryghed og deres lærere, som de har kendt i mange år. Politikernes argumentation om, at der bliver færre børn i området, holder ikke i vand. Der skal opføres nye boliger i området, når nogle af de nuværende boliger blev revet ned, hvilket betyder at der flytter nye familier og deres børn til området. Hvor skal de nye børn i området så gå i skole? Derudover er der omkring 1500 mennesker, som flytter til Odense hvert år. I det hele taget bliver der flere børn og ældre i Odense i fremtiden. Derfor er det en omgang tom snak at påstå, at sammenlægningen skyldes faldende børnetal i området. Dertil savner jeg, at I politikere svarer på, hvor tanken om at skabe flere blandede skoler i Odense er blevet af? Og hvorfor skulle de nye tilflyttere i Vollsmose vælge en skole med over 700 tosprogede børn? Der er overhovedet ikke noget sammenhæng mellem det, I politikere siger, og det I gør. Der er ingen, der siger, at vi skal have to skoler i området, hvis der ikke er behov for det i fremtiden. Det giver bare ikke mening at samle alle områdets børn på en skole midt i en periode, hvor der foregår ombygning og renovering i området. Jeg håber inderligt, at I politikere tænker jer om og ikke svigter de mest udsatte børn i vores by. I det mindste fortjener børnene ro omkring deres skolegang, indtil ombygningen er færdig. Vollsmose-børns faglige udvikling, tryghed og trivsel er mindst lige så vigtig, som det er tilfældet for resten af byens skolebørn. Hvorfor skal byens måske mest udsatte børn stilles ringere end andre børn?

Fyn For abonnenter

Sørens gård køres over af jernbanen: Gid staten bare ville opkøbe mig

Fyn

Parti går i folketingssalen for at få bygget ny jernbane to år tidligere

Annonce