Annonce
Mad og drikke

Adventskalender for voksne

Fire bud på adventsgaver til voksne: Quinta do Crastos 2017 Vintage Port, 10 års tawny fra Graham's, Chip dry hvid portvin fra Taylor's og Quinta do Infantados late bottled vintage fra 2013. Foto: Kenneth Klingenberg
Den søde december begynder chip dry, hvis du tager hul på dette forslag til en portvinskalender.
Annonce

I december må voksne godt være lidt barnagtige. Adventskalendere med alkohol har været en ting i nogle år, og det er sikkert en udmærket forretning for dem, der kan sælges en kulørt papkasse med et antal flasker til en overpris. Hvis køberen også er glad, er alt godt. Men hvis man går mest op i indholdet og ikke lægger vægt på overraskelsesmomentet, er det ligetil at lave sin egen kalender, som man med sikkerhed kan lide, og som ikke koster for meget.

Portvin kan drikkes på alle tider af året, men der er noget udpræget hyggeligt over et glas af den søde, kraftige hedvin i de mørke måneder. En del af vinene har både duft og smag af nogle af julens aromaer - nødder, rosiner, figner og svesker - og passer godt ind i decembers univers. Formentlig af samme grund findes der allerede kalendere med portvin, men i stedet for at købe en af dem med små flasker (0,2 liter eller fem centiliter i kalenderne med 24 låger) har vi samlet en kalender med en hel flaske til hver søndag i advent.

Det er ingen opfordring til at drikke en hel flaske portvin om ugen (selvom det lyder af mere, end det er: En flaske med 0,75 liter indeholder knap 10 genstande). Rækkefølgen på vinene gør, at du sagtens kan gemme rester til fx juleaftens dessert eller familiebesøg i juledagene.

Det, som du må undvære med en hjemmelavet adventskalender (med mindre du har et Jørgen Clevin- eller Shane Brox-gen og hurtigt kan bakse en fin, julepyntet kasse med fire låger sammen) er selvfølgelig selve kalenderen. Men du kan jo købe fire gaveæsker i et supermarked og vikle en rødt silkebånd om hver æske ...

FAKTA Ruby og tawny

Foruden de hvide portvine, som kun udgør en mindre del af produktionen langs Douro-floden, inddeles portvin i to hovedtyper: Tawny og ruby.

En tawny skylder sit navn farven, der kan minde om klart, mørkt rav eller rustrød. Meget gamle tawnyer kan nærme sig en brun farve. Farven skyldes vinens lagring på fade, hvor den langsomt oxiderer og får en karakteristisk duft og smag af nødder, karamel og måske bitter brødskorpe. Kager og desserter med smag af netop nødder og karamel er oplagte at parre en tawny med.

En tawny kan sælges med en aldersangivelse (som vinen i dagens test der er “10 years”). Det angiver en gennemsnitsalder på de vine, som tawnyen er blandet af. Kig efter en tappedato, som skal fremgå af etiketten. Den er vigtig, fordi en tawny begynder at miste sin friskhed efter tapning på flaske.

En colheita er en tawny fra én årgang, som er lagret på fad i mindst syv år.

En ruby lagres i kortere tid og får minimal oxidering under lagringen. Ruby portvin er, som navnet antyder, rød (en ung vintage nærmer sig sort) og fås fra bunden af hylderne som en billig, enkel ruby (måske med et “reserve” tilføjet på etiketten) til toppen af reolen som late bottled vintage (LBV) eller vintage. De to sidste kan, hvis de er tappet uden forudgående filtrering, lagre videre på flasken.

En LBV skal lagres i fire-seks år, før den tappes på flaske, mens en vintage port skal tappes senest tre år efter høsten. En vintage vil typisk være meget tannisk (og stadig sød), når den er ung, og derfor kan det være sjovt at eksperimentere med at bruge den i det salte køkken. Der er folk, som ryster kraftigt på hovedet af det, og andre, som synes, det er sjovt at drikke ung vintage port til en rød peberbøf med en sauce, der er smagt til med vinen.

Ruby portvin gør sig generelt godt til desserter med mørk chokolade og mørk frugt.

Annonce

1. december

Vi lægger ud med en hvid portvin. Den er selvfølgelig lavet på grønne druer - Portugal er velsignet med en lang liste af druer, de færreste af os har hørt om og ikke vil støde på andre steder, og til denne vin er foruden malvasia fina (kendt fra adskillige italienske hvidvine og hedvine) brugt arinto, en sort som også er udbredt i Vinho Verde-området i det nordvestlige Portugal, samt blandt andet Códega, Esgana Cão og Folgasão.

Ved fremstillingen af en ruby eller tawny portvin standses gæringen forholdsvis hurtigt, inden for et døgn, ved at tilsætte druesprit (se faktaboksen). Sådan beholder vinene deres sødme og når den typiske alkoholprocent på 19-20. Taylor’s hvide portvin - som kaldes “chip dry” efter det engelske udtryk “dry as a chip” - er ikke så tør, som navnet angiver, blandt andet fordi alkoholen bidrager til en fornemmelse af sødme i munden. Her har gæringen fået lov at fortsætte i længere tid, så en større del af sukkerstofferne i druemosten er blevet omdannet til alkohol, før gæringen er blevet standset med druesprit.

Den er forfriskende at drikke direkte fra køleskabet, men kan også hældes over is eller blandes med to dele tonic garneret med en skive citron eller et par mynteblade.

Annonce

8. december

Anden søndag i advent byder for alvor på julearomaer. En tawny port er i modsætning til de røde portvinstyper lagret under indflydelse af ilt, så den er blevet rustrød/mørk teglfarvet - hvad englænderne kalder tawny. Oxideringen påvirker vinens duft og smag i retning af nødder og tørrede frugter, og endelig betyder lagringen, at vinen efter åbning holder sig frisk længere, end ikke-oxiderede typer som late bottled vintage og vintage (som kaldes ruby port) gør. Derfor kan du godt strække tawnyen i kalenderen over de næste par uger.

Foto: Kenneth Klingenberg
Annonce

15. december

Den tredje søndag i advent har du måske opdaget, at du ikke er helt så godt med i forhold til gaveindkøb, julemad eller andre ting, der skal planlægges. Så er det godt at mærke, at der er helt styr på tingene i den late bottled vintage, som Quinta do Infantado lagde på fade i 2013. LBV er i udgangspunktet en årgangsportvin ligesom en vintage port, men den lagres (typisk på store fade, som ikke giver egesmag fra sig) i fire til seks år, inden den tappes på flaske. Det gør syren og vinens tanniner mere medgørlige, og hvis vinen tappes ufiltreret, kan den stilmæssigt ligge tæt på en dyrere vintage port.

Både denne og næste uges vin bør drikkes inden for et par uger for at få den bedste oplevelse af dem, og hvis du ikke tror, du når det, kan du med fordel proppe dem godt til og stille dem i køleskabet til brug juleaften eller i juledagene.

Annonce

22. december

Fjerde søndag i advent. Det er lige om lidt, det hele kulminerer, og man spørger sig selv, om det nu også var al den virak værd, og om julen ikke er blevet for overfladisk? Med et glas af den nyeste årgang vintage port, 2017, bliver spørgsmålene for en stund irrelevante. Alt er godt, der er balance i universet, og du kan finde ro i et mentalt glansbillede af søde børn med tindrende øjne og en julemiddag, hvor alt lykkes, når du sætter næsen til glasset med Quinta do Crastos vintage port.

Glædelig jul!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Bæredygtigt byggeri i Nyborg Kommune

Odense For abonnenter

Tiltalts brødre forsøgte at betale sig fra voldtægt: 16-årigt offer tilbudt op til 50.000 kroner for at trække anmeldelse tilbage

CORONAVIRUS

Live: Det er for tidligt at glæde sig over smittetal, mener Mølbak

Annonce