Annonce
Odense

Advarsels-sag er afgjort: Kommune frifindes - lærerforening skal betale 100.000 kroner

Danmarks Lærerforening skal betale 100.000 kroner i sagsomkostninger, og Odense Kommune frifindes. Det meddeler Retten i Odense onsdag formiddag i sin afgørelse i sagen om læreren Erik Schmidt, der fik en tjenstlig advarsel, efter han havde sagt op på Agedrup Skole. Arkivfoto.

Retten i Odense har onsdag formiddag afsagt dom i den sag, som Danmarks Lærerforening havde anlagt mod Odense Kommune for advarslen til lærer Erik Schmidt.

Retten i Odense afgjorde onsdag formiddag, hvorvidt det var berettiget, at lærer Erik Schmidt fik en advarsel for sin opførsel på et internt lærermøde 7. maj 2014.

Retten har frifundet Odense Kommune og dømt Danmarks Lærerforening til at betale dele af sagens omkostninger, i alt 100.000 kroner.

Retssagen har været hele tre år undervejs - først skulle retten og senere landsretten tage stilling til, om sagen overhovedet kunne komme for en dommer. Og da den hurdle var overstået, viste de to retsdage, som Fyens Stiftstidende overværede, at ledelsens og lærernes oplevelser af, hvad der skete den pågældende dag, var langt fra hinanden.

Annonce
Erik Schmidt var i 34 år skolelærer på Agedrup Skole. Kombinationen mellem ny ledelse og implementeringen af ny skolereform fik ham til at sige op. Efterfølgende - altså efter sin selvvalgte opsigelse - modtog han en tjenstlig advarsel for gentagne gange at have udtrykt "negative holdninger". Retssagen mellem Danmarks Lærerforening og Odense Kommune er onsdag blevet afgjort til fordel for kommunen, som er blevet frifundet, mens lærerforeningen skal af med 100.000 kroner i sagsomkostninger. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Erik Schmidt-sagen kort fortalt

Sagen om den tjenstlige advarsel til Erik Schmidt handler om skolelæreres ret til at ytre sig kritisk på deres arbejdsplads.

Odense Kommune mener, at Erik Schmidt har været negativ over for forandringerne på Agedrup Skole, og det udløste en advarsel den 2. juni 2014. Advarslen faldt efter, at Erik Schmidt havde sagt sin stilling op.

Erik Schmidt og Danmarks Lærerforening på den modsatte side mener, at medlemmerne har ret til at ytre sig for at sætte kvalitet og udvikling i højsædet.

Danmarks Lærerforening ville fra begyndelsen støtte Erik Schmidt i at prøve sagen. Lærerforeningen mener, at den er principiel. Sagen er først kommet for retten efter tre et halvt år, fordi Odense Kommune modsatte sig en tjenstlig undersøgelse af advarslen med den begrundelse, at Erik Schmidt ikke længere var ansat på skolen.

Erik Schmidts og Danmarks Lærerforenings reaktion var at anlægge en sag ved byretten for at få lov til at føre en civil sag. Odense Kommune tabte det første slag, fordi byretten med stemmerne to mod en afgjorde, at sagen skulle prøves.

Odense Kommune ønskede dernæst at få prøvet byrettens dom ved landsretten, men også dommerne her gav Erik Schmidt og lærerforeningen medhold.

Odense Kommune har brugt omkring en halv million kroner i advokatsalær på at få afvist sagen - det viser en aktindsigt, som Danmarks Lærerforening havde anmodet om.

Grænseoverskridende

Ledelsen mente, at Erik Schmidt havde optrådt truende og "grænseoverskridende" på det omtalte møde. Som skoleleder Mohammed Bibi forklarede i retten:

- Erik var i affekt og pegede direkte på mig. Nu må det her vanvid fandeme stoppe, sagde han. Det kan du ikke gøre imod os, Mohammed. Og så vendte han sig om mod viceskolelederen og sagde: Jeg er godt nok skuffet over dig.

Mødet fandt sted på et tidspunkt med en anspændt stemning på skolen grundet lærerlockout, en ny skolereform og arbejdstidslov, der gav store ændringer i lærernes frihed og muligheder, blandt andet fordi de nu skulle være på skolen i hele deres arbejdstid. Dertil kom en ny skoleleder med en ny ledelsesstil.

Derfor var stemningen ikke den bedste, forklarede Erik Schmidt, der indrømmede, at han var følelsesmæssig påvirket, vred og højst usædvanligt havde løftet stemmen under diskussionen. Men han havde hverken banket hårdt i bordet eller rejst sig op.

Flere vidner mente, at han skulle have sagt, "nu stopper det her", og betonede, at der på Agedrup Skole var en tradition for at være kritisk indstillet og have livlige diskussioner mellem lærere og ledelse.

Ret til at ytre sig kritisk

Episoden førte efterfølgende til et møde med ledelsen, som kritiserede Erik Schmidt, der efterfølgende valgte at tage konsekvensen og sige op.

Den 2. juni 2014 modtog han alligevel en tjenstlig advarsel med den begrundelse, at ledelsen oplevede ham som "meget negativ over for de forandringer, Agedrup Skole er i lige nu. Dette kommer ofte til udtryk på fællesmøder, hvor du har negative holdninger og synspunkter. Det opleves, at du også er med til at piske en negativ stemning op i personalegruppen."

I begyndelsen af 2015 stævnede Danmarks Lærerforening og Erik Schmidt så Odense Kommune for at få dem til at trække advarslen tilbage.

Erik Schmidt mente, han skulle rammes på grund af sine mange kritiske læserbreve om udviklingen i folkeskolen og har set retssagen som et pejlemærke for skolelæreres ret til at ytre sig kritisk på deres arbejdsplads.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: 47 husmødre fra Vester Hæsinge kørte galt

1994 47 medlemmer af Vester Hæsinge Husmoderforening fik i går formiddag en grim forskrækkelse, da den udflugtsbus, som de var passagerer i, løb løbsk, fordi bussens fører pludselig sank død om bag rattet. Den førerløse bus fortsatte ind på en markvej og væltede om på siden med bagenden hængende ud over en to meter dyb grøft. To passagerer blev lettere kvæstet og kørt til Aabenraa Sygehus, men det kunne være gået langt værre, siger den vagthavende hos Haderslev Politi. Bussen var på vej fra Vester Hæsinge til Møgeltønder, da ulykken skete. De forskrækkede passagerer kunne ikke komme ud af bussen, men måtte vente på assistance fra Falck, der ved hjælp af en stige fik passagerne ud. 1969 - Jeg er helt på det rene med, at det er et spring ud i det uvisse, og ikke mindst derfor er jeg lykkelig for, at teaterchef Kai Wilton er indstillet på, at jeg kommer tilbage, hvis jeg ”brænder fingrene”. Det siger skuespillerinden Lone Helmer, der har fået orlov fra Odense Teater med udgangen af denne sæson for at prøve kræfter med nye opgaver i København. Lone Helmer, der kom til Odense Teater for syv år siden, har været en af teatrets flittigst benyttede skuespillerinder. Hun mener, at det vil være afgørende for hendes videre udvikling, at hun får lejlighed til at arbejde i andre ensembler og med andre instruktører. Der har allerede været bud efter hende fra både tv og filmselskaber. 1944 Opførelsen af de 340 bunkers, som vi skal have i Odense, skrider kun langsomt fremad. Det går ganske godt med støbningen af cementskelletterne, men der er store vanskeligheder med at få inventaret i orden. De sidste dage har arbejdet på de ellers fuldførte dækningsrum ligget stille, fordi der er opstået diskussion om, hvorvidt der skal være fire eller færre elektriske lamper i hvert rum. Driftsbestyrer Westergaard, Randers Elektricitetsværk, har over for Statens Civile Luftværn protesteret mod opsætning af fire lamper, hvilket han hævder er spild af materialer, da man kan nøjes med mindre. Da spørgsmålet er aktuelt for hele landet, vil Elektricitetsværkernes Forening behandle sagen.

Kerteminde For abonnenter

Nyt forslag: Hvis du flytter til Kerteminde, får du en gratis byggegrund og 100.000 kr. i hånden

Kerteminde

Apoteksejer dropper udbringning: - Vi får 5,49 kroner for at levere en æske medicin

Annonce