Annonce
Odense

Advarsels-sag er afgjort: Kommune frifindes - lærerforening skal betale 100.000 kroner

Danmarks Lærerforening skal betale 100.000 kroner i sagsomkostninger, og Odense Kommune frifindes. Det meddeler Retten i Odense onsdag formiddag i sin afgørelse i sagen om læreren Erik Schmidt, der fik en tjenstlig advarsel, efter han havde sagt op på Agedrup Skole. Arkivfoto.

Retten i Odense har onsdag formiddag afsagt dom i den sag, som Danmarks Lærerforening havde anlagt mod Odense Kommune for advarslen til lærer Erik Schmidt.

Annonce

Retten i Odense afgjorde onsdag formiddag, hvorvidt det var berettiget, at lærer Erik Schmidt fik en advarsel for sin opførsel på et internt lærermøde 7. maj 2014.

Retten har frifundet Odense Kommune og dømt Danmarks Lærerforening til at betale dele af sagens omkostninger, i alt 100.000 kroner.

Retssagen har været hele tre år undervejs - først skulle retten og senere landsretten tage stilling til, om sagen overhovedet kunne komme for en dommer. Og da den hurdle var overstået, viste de to retsdage, som Fyens Stiftstidende overværede, at ledelsens og lærernes oplevelser af, hvad der skete den pågældende dag, var langt fra hinanden.

Erik Schmidt var i 34 år skolelærer på Agedrup Skole. Kombinationen mellem ny ledelse og implementeringen af ny skolereform fik ham til at sige op. Efterfølgende - altså efter sin selvvalgte opsigelse - modtog han en tjenstlig advarsel for gentagne gange at have udtrykt "negative holdninger". Retssagen mellem Danmarks Lærerforening og Odense Kommune er onsdag blevet afgjort til fordel for kommunen, som er blevet frifundet, mens lærerforeningen skal af med 100.000 kroner i sagsomkostninger. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Erik Schmidt-sagen kort fortalt

Sagen om den tjenstlige advarsel til Erik Schmidt handler om skolelæreres ret til at ytre sig kritisk på deres arbejdsplads.

Odense Kommune mener, at Erik Schmidt har været negativ over for forandringerne på Agedrup Skole, og det udløste en advarsel den 2. juni 2014. Advarslen faldt efter, at Erik Schmidt havde sagt sin stilling op.

Erik Schmidt og Danmarks Lærerforening på den modsatte side mener, at medlemmerne har ret til at ytre sig for at sætte kvalitet og udvikling i højsædet.

Danmarks Lærerforening ville fra begyndelsen støtte Erik Schmidt i at prøve sagen. Lærerforeningen mener, at den er principiel. Sagen er først kommet for retten efter tre et halvt år, fordi Odense Kommune modsatte sig en tjenstlig undersøgelse af advarslen med den begrundelse, at Erik Schmidt ikke længere var ansat på skolen.

Erik Schmidts og Danmarks Lærerforenings reaktion var at anlægge en sag ved byretten for at få lov til at føre en civil sag. Odense Kommune tabte det første slag, fordi byretten med stemmerne to mod en afgjorde, at sagen skulle prøves.

Odense Kommune ønskede dernæst at få prøvet byrettens dom ved landsretten, men også dommerne her gav Erik Schmidt og lærerforeningen medhold.

Odense Kommune har brugt omkring en halv million kroner i advokatsalær på at få afvist sagen - det viser en aktindsigt, som Danmarks Lærerforening havde anmodet om.

Annonce

Grænseoverskridende

Ledelsen mente, at Erik Schmidt havde optrådt truende og "grænseoverskridende" på det omtalte møde. Som skoleleder Mohammed Bibi forklarede i retten:

- Erik var i affekt og pegede direkte på mig. Nu må det her vanvid fandeme stoppe, sagde han. Det kan du ikke gøre imod os, Mohammed. Og så vendte han sig om mod viceskolelederen og sagde: Jeg er godt nok skuffet over dig.

Mødet fandt sted på et tidspunkt med en anspændt stemning på skolen grundet lærerlockout, en ny skolereform og arbejdstidslov, der gav store ændringer i lærernes frihed og muligheder, blandt andet fordi de nu skulle være på skolen i hele deres arbejdstid. Dertil kom en ny skoleleder med en ny ledelsesstil.

Derfor var stemningen ikke den bedste, forklarede Erik Schmidt, der indrømmede, at han var følelsesmæssig påvirket, vred og højst usædvanligt havde løftet stemmen under diskussionen. Men han havde hverken banket hårdt i bordet eller rejst sig op.

Flere vidner mente, at han skulle have sagt, "nu stopper det her", og betonede, at der på Agedrup Skole var en tradition for at være kritisk indstillet og have livlige diskussioner mellem lærere og ledelse.

Annonce

Ret til at ytre sig kritisk

Episoden førte efterfølgende til et møde med ledelsen, som kritiserede Erik Schmidt, der efterfølgende valgte at tage konsekvensen og sige op.

Den 2. juni 2014 modtog han alligevel en tjenstlig advarsel med den begrundelse, at ledelsen oplevede ham som "meget negativ over for de forandringer, Agedrup Skole er i lige nu. Dette kommer ofte til udtryk på fællesmøder, hvor du har negative holdninger og synspunkter. Det opleves, at du også er med til at piske en negativ stemning op i personalegruppen."

I begyndelsen af 2015 stævnede Danmarks Lærerforening og Erik Schmidt så Odense Kommune for at få dem til at trække advarslen tilbage.

Erik Schmidt mente, han skulle rammes på grund af sine mange kritiske læserbreve om udviklingen i folkeskolen og har set retssagen som et pejlemærke for skolelæreres ret til at ytre sig kritisk på deres arbejdsplads.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn

Brandmænd frygter for deres liv på motorvejen: - Vi er mere trygge ved at kravle ind i et brændende hus end at stå på motorvejen

Annonce