Annonce
Odense

Absolut værd at se: H.C. Andersen Festivals store show i Munke Mose står knivskarpt og er let at kapere

Der er fuld og funky knald på showet til sidst. Blandt andet leveret af Andreas Bøttige på saxofon. Foto: Birgitte Carol Heiberg
H.C. Andersen Festivals' store show-satsning i Munke Mose er en kobling mellem Pink Floyds musik og Andersens livshistorie. Det er godt tænkt og vel udført.

Odense: Er det en smuk historie eller en trist historie - en triumf eller en tragedie?

Det er det åbne spørgsmål, som vi kan lade rumstere efter små 25 minutter i selskab med H.C. Andersen Festivals store total-show satsning i Munke Mose. For ellers er showet, "Mit livs eventyr", meget let at kapere.

Det skiller sig nemlig ud fra alle de foregående store satsninger - hvad enten de har været på Flakhaven eller i den skønne park, Munke Mose - ved at være meget lidt abstrakt. Publikum tages i hånden og føres gennem punktnedslag i Andersens liv. Fra barndom til æresborgerskabet i Odense i 1867 - uden tågede svinkeærinder.

Annonce
Forelskelsen i Riborg Voigt som ballet. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Man behøver ikke at gå resten af ugen og spekulere over, hvad pokker historien egentlig er eller handler om. Det har man til gengæld nok skullet i større eller mindre grad i alle de foregående år shows, og om det er en styrke eller svaghed er slet og ret et temperamentsspørgsmål.


Der var mindeværdige momenter nok og masser af grunde til at gense showet i ugens løb.


Lørdag aften var der generalprøve, og den forløb ifølge showets kreative kræfter, Mænd uden Slips alias Michael Lund og Kim Dahl, noget nær som den skulle med blot enkelte fejl i de mindste detaljer. Og er derfor rigelig tæt på det færdige show, som spiller med publikum fra søndag til lørdag.

Magisk have

Det afgørende spørgsmål er selvfølgelig: Er det værd at se? Og herfra skal lyde et rungende ja. Med det ene forbehold, at skribenten her godt kunne have ønsket sig en mere effektfuld afslutning.

Der blev blandt kendere på forhånd talt om, at showet var godt at betragte lidt på afstand som her. Men det fungerede nu også godt, hvis man gik tættere på. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Til gengæld er det absolut godt at komme tidsnok til også at nyde parken, hvor træer og statuen med svanerne er smukt illumineret og perfekt akkompagneret af sfærisk opvarmningsmusik med underliggende fuglefløjt nok til at gøre en ornitolog blød om hjertet. Munke Mose som magisk have, ikke ilde!

Mit livs eventyr

Showet er kreeret af Michael Lund og Kim Dahl, der kalder sig Mænd uden Slips.

Det varer 20-25 minutter og spiller hver aften kl. 22.15 søndag d. 22. til lørdag d. 28. august i Munke Mose.

Det er gratis, men man skal af hensyn til corona-restriktionerne bestille billetter på forhånd via H.C. Andersen Festivals hjemmeside.

Medvirkende er blandt andre: den ungarske skyggeteatergruppe Attracion, Ballet Pas des Deux Fenella Cook (Skotland) & Giuseppe Salmone (Italien), Tivoli-balletten, gospel-koret Emmaus, skuespilleren Mads Nørby og saxofonisten Andreas Bøttiger.

På mange måder er showet mere organisk end effektjagende. Den berømmede ungarske skyggeteatergruppe, Attraction, står for åbningen, hvor grænsen mellem teater og animation udviskes på poetisk vis, og Andersens faders tidlige død er det hjerteskærende moment. Herpå kommer det i andre nedslag i digterens livshistorie mest til at handle om (kor)sang, dans og musik. Alt sammen indrammet af et lysshow, der ikke stjæler billedet, men spiller med.

Annonce

The Wall

Musikken er hentet hos Pink Floyd - det monumentalt kultiske og filmatiserede dobbelt-album, "The Wall", der med det berømte "We don't need no education"-børnekor passer perfekt til Andersens skolegang som grim ælling, hvor en lektor Blomme-agtig skikkelse håner digterspirens poetiske tilbøjeligheder.

Det ungarske skyggeteater Attraction fortæller historien om Andersens barndom. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Ulykkelig kærlighed er der selvfølgelig også, og man kunne have valgt den svenske nattergal Jenny Lind - men det passer nok bedre med den faaborgensiske skønjomfru Riborg Voigt, der desværre allerede havde lovet sig væk til en skovrider. Det er en rørende fortolkning, at den ulykkelige forelskelse forvandler Andersen til en aparte rejsende, og det er et af flere klump-halsen-momenter i showet.

Korsang og en rejselysten digter Foto: Birgitte Carol Heiberg

Fans af Pink Floyd har, som de er flest, en hengivenhed tangerende det religiøse, og spørgsmålet er, hvordan de vil kapere, at i hvert fald nogle af de ikoniske sange er fortolket forholdsvis frit. Vi andre kan tage det mere afslappet og konstatere, at det virker. Koblingen mellem Andersen og "The Wall" er godt tænkt og vel udført.

Annonce

Dugvåd smådans

Til sidst blev det hele meget funky, og jeres skriverkarl tog sig selv i at stå og smådanse (tak for mørket!) i parkens dugvåde græs. Mens Andreas Bøttiger leverede en heftig sax-solo, og lyssætningen sendte hilsner til 2017, hvor 150-året for Andersens æresborgerskab blev markeret med Bruce Munroes lysende stilke i Eventyrhaven.

Iscenesættelsen af digterens livshistorie fungerer fint og til tider flot. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Og så sluttede det hele. Mere som tre prikker end et udråbstegn, men der var mindeværdige momenter nok og masser af grunde til at gense showet i ugens løb i jagten på flere finurlige detaljer. Og måske finde et svar på, om Andersens livshistorie er en tragedie eller en triumf.

Under alle omstændigheder har Mænd uden Slips skabt et seværdigt og medrivende show, der er ganske umiddelbart og fri for unødige manerer. Det meste står knivskarpt og er helt lige til.

Generalprøve på den store HCA Festivals-satsning, Mit Livs Eventyr i Munke Mose. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Generalprøve på den store HCA Festivals-satsning, Mit Livs Eventyr i Munke Mose. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Generalprøve på den store HCA Festivals-satsning, Mit Livs Eventyr i Munke Mose. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Generalprøve på den store HCA Festivals-satsning, Mit Livs Eventyr i Munke mose. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Midtfynsk tatovør taler ud om årelangt seksuelt overgreb: - Det kan ske for alle

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Anna Pippi drømmer kun om at kunne gå: Nu samler naboer penge ind til dyr operation i USA

Kerteminde For abonnenter

Ny affaldssortering møder kritik: Gartner kører nu 35 km i sin dieselbil for at komme af med hækaffald

OB

OB skylder fansene en bedre spillemæssig præstation, mener Alexander Juel: - Vi skuffede virkelig meget på hjemmebane sidst

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

'Strategisk' og 'speciel' beliggenhed: Nej tak til 30 nye boliger på tom campingplads

Lyt: Døden ville ikke give slip, men 69-årige Bodil klagede aldrig

Kerteminde For abonnenter

Fik uventet besøg: Fund i køkkenskabet sender 29-årig i fængsel

Nyborg

Fotografer bag slottets mure

Assens For abonnenter

Par med tre små børn boede i nedbrændt hus: - Det er ganske forfærdeligt

To mistænkte tilfælde af ny corona-variant er fundet i Danmark

OB For abonnenter

Der laves om på to pladser efter nederlaget mod Viborg: Bashkim Kadrii lurer i OB's startopstilling

Odense For abonnenter

Farlig ungdom og eksotiske kvinder: Ny bog tager dig med tilbage i Odenses historie

Assens For abonnenter

Kristian flyttede sit firma til hjembyen og fik alt for meget plads: Pludselig gik det lynhurtigt, og nu er næsten alt booket

Annonce