Annonce
Indland

Abild og Ærøborgmestre drøfter møller med minister

- Kæmpemøllerne på Ærø er helt ude af spil. Nu må vi så se, hvad der ellers kan findes på.

Sådan lyder vurderingen fra teknik- og miljøudvalgsformand Carsten Abild (V), forud for hans og Ærø-borgmestrenes møde med miljøminister Svend Auken (S) i morgen eftermiddag.

Fynboerne skal mødes med ministeren, efter Auken i sidste uge ganske overraskende sagde nej til at opstille tre kæmpevindmøller på Rise Mark på Ærø. Det skete efter en høringsperiode på næsten to måneder, og efter at lokale politikere netop havde sagt ja til de tre møller på hver 100 meter.

Men ministeren kan ikke li' kæmpemøllerne. Han mener, de kan ødelægge de landskabelige- og kulturmæssige værdier på øen, og i stedet har Auken foreslået, at der opstilles fem mindre møller på Rise Mark.

Vigtigt for Ærø

Oprindeligt var der lagt op til opstilling af i alt seks kæmpemøller to forskellige steder på Ærø. Det ene sted, Leby Kobbel, blev forkastet af lokalpolitikerne, mens opstillingen af de tre ved Rise Mark altså blev vedtaget af lokalpolitikerne, men nu skudt i sænk af miljøminister Svend Auken.

Ministerens forslag om fem mindre møller vil ifølge Carsten Abild kun give 40-45 procent af den energi, som det oprindelige projekt med de seks kæmpevindmøller lagde op til.

- Nu må vi prøve at drøfte med ministeriet, hvordan vi så kan hjælpe Ærø med at få så meget alternativ energi som muligt og helst nå målet om at blive selvforsynende. Det er vigtigt for øen både rent imagemæssigt og med hensyn til muligheden for at få EU-tilskud. 45 procent er ikke noget, der gør indtryk på EU, siger Carsten Abild.

Tidsnød

Efter Aukens indsigelse er mølleprojektet på Ærø ved at komme i tidsnød. Opstilling af fem mindre møller kræver ny regionplan og lokalplan, og det kan tage op til et halvt år, inden de er på plads. Møllerne skal stå færdige og snurre for vinden inden nytår næste år, ellers kan de ikke komme ind under aftalen for finansiering af stormøller.

- Vi kan håbe på, der er en mulighed for at udsætte fristen, så vi kan arbejde med andre muligheder, men det bliver nok svært, for så skal en udsættelse gælde hele landet, vurderer Carsten Abild.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce