Annonce
Odense

Aasum kæmper en lang og engageret kamp for mindre trafik

- En parodi af en rundkørsel. Sådan betegner flere Aasum-borgere den lille rundkørsel midt i lokalområdet, der skulle sænke bilisternes fart, men som flere suser lige igennem. Foto: Michael Bager
Efter 30 års kamp fik de en cykelsti, og trafikbump har sænket bilisternes fart, men alt for mange biler bruger fortsat Aasum som smutvej. Så lokalsamfundets trafikudvalg fortsætter deres langvarige kamp. Også for en bus.

Hvis alle Odenses små lokalsamfund leverede lige så mange skriverier, som det er tilfældet med Aasum, så kunne de kommunale trafiksagsbehandlere slet ikke være på deres kontorer.

Sådan en besked - leveret med et smil fra By- og Kulturforvaltningen - har de ingen kvaler med i Aasum.

De kæmper en utrættelig kamp for, at børnene kan cykle sikkert i skole, at færre biler bruger Aasum som smutvej til og fra Nyborgvej, at de i det mindste overholder hastighedsbegrænsningerne, og at en bybusrute måske en dag igen finder vej til lokalområdet i det østlige Odense.

- Lige den del er helt op ad bakke, konstaterer Poul Poulsen, der er formand for trafikudvalget under Aasum Sogns Beboerforening.

Ikke siden årtusindskiftet, hvor linie 31 nåede Aasum, har beboerne haft glæde af en bybus, og Poul Poulsen har ikke umiddelbart nogen stor tro på, at det ændrer sig foreløbig.

Annonce
Poul Poulsen, formand for trafikudvalget under Aasum Sogns Beboerforening, og Mogens Burmølle, oldermand for Bylauget, ved et af de vejbump, der skal få bilisterne gennem Aasum ned på 40 kilometer i timen. Foto: Michael Bager

Ring 2½

Til gengæld er det lykkedes at få etableret en cykelsti, så Aasums folkeskolebørn kan nå til Seden Skole.

- Det tog kun 30 år at få den cykelsti, siger Poul Poulsen.

Også vejbump, der skal tvinge bilisterne ned på 40 kilometer i timen, er der de seneste år blevet etableret, en nyere rundkørsel skal have samme effekt, kommunale skilte anbefaler at bruge ring 3, og nu håber Poul Poulsen sammen med resten af Aasum-borgerne, at kommunen vil indvilge i at lave et forbud mod at dreje fra Staupudevej og til venstre ud på Nyborgvej - i retning mod Nyborg.

For det er især det, der giver lange bilkøer gennem Aasum.

- Nogle gange føles det, som om vi er ring 2½. Jeg kan ikke forstå, folk gider holde i kø hver dag, siger Poul Poulsen.

I myldretiden morgen og aften er der køer ved alle veje ind i den rundkørsel, der siden 2005 har haft til formål at afhjælpe presset fra de mange bilister gennem Aasum. Men mange aner ikke, hvordan de skal gebærde sig i den lille rundkørsel og kører trods en iøjnefaldende, rød maling på vejen lige igennem.

- Det er en parodi af en rundkørsel, lyder Aasum-vurderingen.

Et engageret lokalsamfund

Lokalsamfundets trafikudvalg er kun ét af flere eksempler på engagerede sammenslutninger og foreninger i Aasum.

En beboerforening, et bylaug, et meninghedsråd, et lokalhistorisk arkiv og en idrætsforening er med til at binde Aasum sammen og sørge for sogneblad, for fællesspisninger, ølsmagning, sankthansbål, for petanqueturneringer og også brætspilshygge for områdets børn, der for manges vedkommende er spredt på midtbyens fri- og privatskoler og derfor ikke nødvendigvis kender hinanden ad skolevejen.

Flere aasumere har aldrig boet andre steder. Og et sigende eksempel er en 94-årig mand, der for nylig døde i selv samme rum, som han blev født i.

Hvert år flytter fem-seks nye familier til Aasum, og alle bliver personlig budt velkommen af beboerforeningen med håndtryk, med Aasum-vin, en velkomstfolder, en bog om byen og et par numre af sognebladet.

Aasum rummer 215 boliger og, som præsten udtrykker det, 400 sjæle.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Odeon. Jeg håber, at sandheden kommer frem

Læserbrev: Det glæder mig at læse, at borgmester Peter Rahbæk Juul (S) nu også bakker op om en forklaring fra Odeon i forbindelse med aflysningen af den eksilkinesiske dansetrup Shen Yun. Forhåbentlig kan vi nu endelig kan få en afklaring på, hvilken af de forskellige forklaringer Odeon ønsker at holde fast i, om der rent faktisk er hold i én af disse forklaringer, eller om Kinas håndlangere virkelig har fået slået deres klo i Odeon. Borgmesteren har tidligere givet udtryk for, at byråd og myndighed skal passe på med at stikke deres lange næse i en privat virksomhed og deres forretning. Men når selvsamme virksomhed er ejet og betalt af byens borgere og har indgået en driftsaftale med Odense Kommune, er det en anden sag. Med dén aftale har Odeon nemlig forpligtet sig til at overholde Odense Kommunes kulturpolitik, ”Med odenseanerne i centrum. Kunst- og kulturliv som storbygenerator”, som tager udgangspunkt i følgende; beriger, udfordrer og skærper odenseanerne gennem hele livet; bidrager til odenseanernes livskvalitet, trivsel og udfoldelsesmuligheder inden for kunst og kultur og; skaber fællesskaber mellem mennesker og sammenhængskraft i byen. Ydermere skal ‘...kunst- og kulturlivet i Odense være relevant for sit publikum’ samt …’berige og bidrage med kant og refleksion til odenseanerne og byens gæster.’ Uanset af hvilke årsager Odeon begrunder aflysningen af Shen Yun med, mener jeg ikke, at de har levet op til deres aftale. Og det ser jeg som et kæmpe troværdighedsproblem - for Odeon selv, vores by, borgere og besøgende. Men især for Odense set i et internationalt perspektiv. Jeg håber, at sandheden ser dagens lys, så vi alle fremadrettet kan være forvisset om, at i Odense er der rum for alle former for kunst og kultur.

Odense For abonnenter

Odense Kommune erkender svigt: Spejlglat vej skulle have været saltet længe inden dødsulykke

Annonce