Annonce
Odense

Aasum giver nyt liv til smedjen

Byrådet har nu givet grønt lys til, at en forening, som Sinnet Bunde er formand for, har fået overdraget Aasum Gamle Smedje og kan gå i gang med at sætte den i stand. Arkivfoto: Michael Bager
Politikerne har givet grønt lys til, at forening kan overtage gammel smedje i Aasum og lave den til kunst- og kulturværksted.
Annonce

Der var masser af rosende ord på byrådsmødet onsdag aften fra både rådmand Jane Jegind (V) og fra Niclas Turan Kandemir (S). Ros til borgere i Aasum for frivillighed og initiativ og for at sætte kunsten på dagsordenen andre steder end i bymidten.

De fine ord faldt forud for en udramatisk vedtagelse af, at Aasum Gamle Smedje, der hidtil har været kommunalt ejet, overdrages uden betaling til en forening, der netop hedder Aasum Gamle Smedje. Foreningens plan er gradvis at sætte smedjen, der står helt centralt i landsbyen, i stand og forvandle den til et åbent værksted for kunst og kultur.

Planerne har været undervejs et stykke tid, og allerede 1. december afholdt foreningen en kunstauktion til støtte for arbejdet med smedjen. 39 kunstværker var doneret, og de indbragte godt 20.000 kr., som sammen med private donationer på 12.000 kr. er de penge, foreningen indtil videre har at gøre godt med.

Sinnet Bunde, der er formand for Aasum Gamle Smedje, fortæller, at nu venter der et større arbejde med at søge fonde for at få penge til at virkeliggøre visionerne for den gamle smedje.

Annonce

Gradvis i gang

En utæt skotrende og manglen på vand og toilet er noget af det mest presserende.

- Der kommer vand ind i de forkerte steder, siger foreningsformand Sinnet Bunde med tanke på, at det regner ind, men at der ikke er indlagt vand og toilet. Tanken er, efterhånden som der kommer penge i kassen, at udføre de nødvendige forbedringer på den smukke og fredede bygning, der er godt 200 år gammel.

- Det ville selvfølgelig være bedst, hvis vi kunne lave én sammenhængende, gennemgribende renovering, siger Sinnet Bunde, som dog mener, at det er mest realistisk, at man får pengene og kan foretage de mest presserende renoveringer drypvis.

Men allerede mens arbejdet står på, vil man sørge for at bruge bygningen og invitere kunstnere på besøg for at se, om det er sted, de kunne tænke sig at være på længere sigt.

Planen er nemlig, at smedjen skal bruges som atelier og værksted for kunstnere og kunsthåndværkere, der lejer sig ind. Og vel og mærke et åbent værksted, som også kan blive et aktiv for Aasum-borgerne eller folk, der kommer ad cykelruten, der løber lige forbi den smukke gamle bygning.

Sinnet Bunde er glad for og stolt over, at det er lykkedes foreningen at få overbevist kommunen om det gode i projektet. Og den glæde er bedømt på onsdagens byrådsmøde altså helt gensidig. I øvrigt er der - bare for en ordens skyld - en klausul i overdragelsen om, at foreningen Aasum Gamle Smedje ikke må sælge smedjen videre til eventuel tredjepart, så kommunen holder trods alt en slags snor i den fredede bygning.

Annonce
Annonce
OB

Michelsen efter nederlag: - Det var fortjent

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mad og drikke

Frankrig, vi ses igen

OB

Kampen minut for minut: OB tabte til Randers i den første kamp om Europa League-kvalifikation

Annonce