Annonce
Odense

Aasum: Gammel smedje skal være kunstnerisk mødested

Sinnet Bunde er formand for den forening, der skal give nyt liv til den godt 200 år gamle smedje. Foto: Michael Bager
Beboere i Aasum har en plan for en 200 år gammel, fredet bygning i hjertet af landsbyen.
Annonce

Der er, som de lokale siger, en naturlig ventilation. Der er ingen vand, ingen varme, men i det mindste er der strøm i Aasum Gamle Smedje. Den ligger centralt i Aasums landsby-idyl og er godt 200 år gammel. Bækken risler forbi i baghaven, og overfor står bystævnets sten.

Smedjen var i brug indtil 1966. 88-årige Hans Lohmann Andersen var som barn nabo til smedjen, og han husker den som mødested for byens borgere og bønder. Det var der historier og nyheder blev udvekslet. - Jeg hørte omme i smedjen, at… Sådan var indledningen på mangt en god historie i Aasum.

Nogle år efter lukningen i ’66 tog lokale beboere initiativ til, at smedjen blev fredet og overtaget af den daværende Fjordager Kommune, og senere Odense Kommune, som lejede bygningen ud som værksted for kunstnere. Den sidste af disse, Helge Gunge, døde for et par år siden, og siden har smedjen stået tom.

Fra Aasum til Højstrup

Mandag besøgte vi Aasum og fik base i den gamle rytterskole på Ryttervejen lige ved siden af Aasum Kirke.

Tirsdag tager nye kollegaer over, og de bevæger sig vestpå.

Kl. 10-15 holder Isabella Tvede og Ulrik Sass åben redaktion i en prøvelejlighed i Højstrup.

Adressen er: Højstrupvej 42, st. tv.

Annonce

Også håndværkere

Efter afslutningen på lejeaftalen mellem Odense Kommune og Helge Gunge, ville kommunen gerne sælge bygningen. Og så var det, beboerne i Aasum trådte i karakter. De vil sikre den smukke, gamle smedje som landsbyens vartegn.

Aasum Sogns Beboerforening, der omfatter 160 ud af sognets 215 husstande, tog initiativ til at danne en forening til smedjens bevarelse, og efter at have været gennem alt det formelle med at lave vedtægter og den slags, er foreningen med navnet Aasum Gamle Smedje nu klar med en plan for smedjens fremtid.

Sinnet Bunde er formand for den nye forening, og hun fortæller, at man vil gøre smedjen til et åbent kunst- og kulturværksted. Både lokale og udefrakommende kunstnere skal kunne bruge smedjen. Og det handler ikke bare om kunst i traditionel forstand, men også kunsthåndværk eller gamle håndværk, som Aasum by i øvrigt er præget af på anden vis, idet de fleste gadenavne er opkaldt efter gamle håndværksfag. Og smedens gamle esse er der endnu i bygningen og kan også bruges på forskellig vis.

Man skal ikke, fortæller Sinnet Bunde, igennem en form for kunstnerisk kvalifikation eller censur for at komme i betragtning til at leje sig ind i den gamle smedje. Man skal melde sig ind i foreningen Aasum Gamle Smedje og så tegne sig for et kortere eller længere medlemsskab.

Annonce

Ikke kun på Brandts

Sinnet Bunde lægger meget vægt på, at smedjen skal være et åbent værksted og ikke blot et atelier eller værksted for håbefulde kunstnere. Der skal være udstillinger, håndarbejds-aftener, workshops, foredrag, julemarked og alt muligt andet. Sådan at den gamle smedje bliver et livligt og åbent hus.

- Kunst i Odense skal ikke bare være på Brandts. Det skal også være noget, man kan tage ud og se andre steder, siger Sinnet Bunde, der har boet i Aasum i 25 år, omend hun for nylig er flyttet til Odense C.

En cykelsti smyger sig lige forbi smedjen, og i Sinnet Bundes optik kan den blive til et kulturelt pitstop på f.eks. en odenseaners cykeltur mod Kerteminde.

Første gang, der atter kommer liv i den gamle smedje, bliver søndag d. 1. december, hvor der skal holdes kunstauktion til fordel for det videre arbejde med at forvandle den til åbent kunstnerisk værksted. Sinnet Bunde er formand for foreningen Aasum Gamle Smedje. Foto: Michael Bager
Annonce

Kunstnerisk tradition

Der står en vandpumpe lige uden for smedjen, men rindende vand eller varme er der som nævnt intet af. Når den seneste lejer, Helge Gunge, skulle forrette sin nødtørft, lånte han den nærliggende Aasum Kirkes toilet. Sinnet Bunde fortæller, at det er planen at lægge vand og varme ind samt foretage en vis isolering.

Fordi bygningen er fredet, bliver det ikke helt enkelt at få de nødvendige tilladelser hos Slots- og Kulturstyrelsen til at lave de nødvendige ændringer for at gøre smedjen brugbar. Der er dog både en jurist og en bygningskonstruktør med i foreningen Aasum Gamle Smedjes bestyrelse, og Sinnet Bunde tror på, at det kan lade sig gøre at tilføre bygningen moderne bekvemmeligheder i et rimeligt spartansk omfang, uden det går ud over bygningens udtryk.

Pengene til at forvandle den gamle smedje til et åbent kulturværksted skal søges i fonde, og den daglige drift skal finansieres gennem lejeindtægter og forskellige former for medlemsskaber af foreningen. Desuden skal driften også funderes på forskellige former for frivilligt arbejde.

Første skridt på vejen mod virkeliggørelse af projektet er, at kommunen giver grønt lys for, at foreningen Aasum Gamle Smedje kan få lov at overtage bygningen. Det forventes at blive en formalitet, og en forhåndsgodkendelse af overtagelsen er på vej gennem det politiske system.

I så fald bliver den gamle smedje formelt set overdraget til foreningen ved årsskiftet, og allerede søndag 1. december kl. 13.30-15.30 vil der være aktiviteter i huset, idet der bliver afholdt en kunstauktion til støtte for det videre arbejde med at forvandle smedjen til et livligt kulturelt center i den fine, gamle landsby.

En plan, der også går fint i spænd med en mangeårig tradition for Aasum som et kunstnerisk mødested. Både L.A. Ring, Brendekilde og senere Herman Madsen og P.O. Hansen har haft deres gang i den maleriske landsby.

Der er en del arbejde at gøre, inden smedjen bliver brugbar. Foto: Michael Bager
Cykelstien, som Sinnet Bunde spadserer på, går tæt forbi den gamle smedje, der kan blive et kunstnerisk pitstop for cyklisterne. Foto: Michael Bager
Sinnet Bunde er formand for den forening, der skal give nyt liv til den godt 200 år gamle smedje. Foto: Michael Bager
Smedjen skal gennem en istandsættelse, inden den bliver klar som kunstnerisk værksted. Foto: Michael Bager
Sinnet Bunde er formand for den forening, der skal give nyt liv til den godt 200 år gamle smedje. Foto: Michael Bager
Sinnet Bunde er formand for den forening, der skal give nyt liv til den godt 200 år gamle smedje. Foto: Michael Bager
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Nu får Vollsmose sin egen læge

Annonce