Annonce
Erhverv

Aarupfirma: Smart produktion slår kina-konkurrenter

Den fynske robot Kudo skal produceres på Fyn. En del af indmaden kommer fra Micro Technik i Aarup.

Ingeniører fra Micro Technic i Aarup er blandt de mange underleverandører til robotbranchen på Fyn - vi kan lave smartere produktion, som sagtens kan konkurrere med mulighederne i Asien, siger direktøren.

De har været en del af både udvikling og design af printpladerne til den fynske Kubo-robot, som allerede har vundet en stor international tech-konkurrence og snart skal lanceres både herhjemme og i udlandet.

Produktionen vil de dog også gerne stå for hos Micro Technic i Aarup, som i flere måneder har været med til at designe og udvikle på Kubo, så det rent produktionsmæssigt bliver en bedre forretning at få den lavet 100 procent på Fyn end hos alternativer i Hongkong eller Kina.

- Tager det meget tid bliver det også for dyrt, så vi kigger på designet og produktet med vestlige produktionsøjne, så produktionen bliver så smart, at det giver bedre mening at få dem lavet her, siger elektroingeniør Anders Qvistgaard Sørensen.

Folkene bag Kubo-robotten omtaler selv Anders og resten af det udviklingshold, som har været med i samarbejdet, som en del af holdet. Og det er netop grundtanken, når det giver bedst mening at inddrage den lokale fynske underleverandør frem for en kinesisk konkurrent, siger direktør Frank Max Laursen.

- Vi lavede en løsning, som gør det muligt at optimere produktionen, så den kan laves i Danmark. Derfor er det endt med en printpladeløsning, som er 100 procent automatiseret, siger ingeniøren.

Annonce

Robotterne spirer

Micro Technic var faktisk også med til at lave en af de helt tidlige prototyper af den i dag så kendte Universal Robots-arm. Nu kommer Kubo måske i produktion og i det hele tager vil direktøren gerne have flere fynske robotter i stalden.

- Det spirer i robotbranchen, det mærker vi også. Flere skulle gøre som Kubo, for virksomheder som vores kan bidrage med input, som sparer nystartede virksomheder for at bruge tid og penge på løsninger, som i sidste ende slet ikke kan produceres til den pris, de forventer, siger Frank Max Laursen.

- Målet er at holde så meget af produktionen i Danmark som muligt og vi oplever også, at virksomhederne trækker produktionen tilbage, netop fordi de kan se, at det er konkurrencedygtigt med priserne i Asien, siger direktøren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Magnus & Aksel sang tårerne frem i X Factor: - Når I står der og sprudler, så tænker man WAUW!

Leder For abonnenter

Spar sammen, OB

Odense Kommune skal stå fast over for fodboldklubben OB i sagen om en renovering af Odense Stadion. For det bør ikke være Odenses skatteborgere, der skal betale for, at byens og øens største fodboldklub får et bedre stadion at spille på. Det bør klubben og dens ejerkreds selv bekoste. Spørgsmålet om en renovering af Odense Stadion er nok engang blevet aktuelt, fordi OB sammen med de øvrige superliga-klubber, Divisionsforeningen og Dansk Boldspilunion har besluttet, at alle superliga-stadioner fra 2028 er udstyret med fuldt overdækkede tribuner. Det er en fin beslutning, som vil give bedre forhold for klubbernes tilskuere, så man på længere sigt forhåbentlig kan tiltrække flere tilskuere og dermed tjene flere penge. Det er imidlertid ikke Odense Kommunes opgave at sørge for, at erhvervsvirksomheder får bedre fysiske rammer at udøve deres virksomhed i. Odense Kommune skal skabe gode rammevilkår for kommunens virksomhederne i almindelighed, men kommunen skal ikke bruge sine sparsomme skattekroner på at forbedre hverken robotproducenters, gartneriers eller fodboldklubbers ydre rammer. Det må virksomhederne selv klare. Ejerforholdene af Odense Stadion er i dag mildt sagt noget rod. Odense Kommune ejer tre tribuner på stadion, mens en ejerkreds af bestyrelsesmedlemmer i Odense Sport & Event ejer den fjerde, og det skaber helt naturlige tvister mellem de forskellige ejeres forskellige ønsker. Derfor vil det være klogt, hvis man får skilt den kommunale økonomi fra den private virksomhed OB’s interesser fra hinanden. Det vil være til gavn for OB, for Odense Stadion og for Odense Kommune – og for de odenseanske skatteydere. Derfor vil det være klogt, at OB og ejerkredsen bag klubben begynder at spare sammen, så man på et snarligt tidspunkt kan købe stadion af kommunen. På den måde kan man engang i fremtiden, måske allerede inden 2028, få lejlighed til at gennemføre alle de udvidelser og forbedringer af Odense Stadion, som man har lyst og råd til og dermed være med til at skabe grundlag for at høste gevinster ved fremtidige sejre. Så spar endelig sammen, OB. Og begynd hellere i dag end i morgen.

Odense

Fra sceneskræk til sanger: Odenseanske Aksel er med i X Factor

Annonce