Annonce
Indland

Aarhus-borgmester efterlyser certificering af imamer

Borgmester i Aarhus Jacob Bundsgaard efterlyser en række redskaber fra Christiansborg til at undgå radikalisering

Imamer skal godkendes, før de skal have lov til at forkynde i danske moskeer, foreslår Aarhus' borgmester.

Fordeling af tosprogede gymnasieelever, exitprogrammer til unge i tvangsægteskaber og en certificeringsordning til imamer. I Aarhus har borgmester Jacob Bundsgaard (S) en ønskeliste til Christiansborg over redskaber mod yderliggående imamer.

- Man kan ikke give nogle garantier for, at vi ikke kommer til at opleve det igen i danske moskeer, siger han.

- Men vi skal gøre alt, der står i vores magt, for at sikre, at især de unge mennesker, der ønsker at være moderate praktiserende muslimer, har steder at gå hen, hvor der ikke bliver prædiket had.

Reaktionen kommer efter en række TV2-dokumentarer, der har vist, at imamer fra blandt andet Aarhus har undervist i stening af utro kvinder og vejledt kvinder til at blive hos deres voldelige mænd.

Søndag mødtes 31 muslimske repræsentanter for at diskutere dokumentarserien. Efterfølgende fordømte de TV2 for den måde, tv-stationen har fremstillet de forskellige islamiske organisationer i programmerne.

- Det er helt komplet uforståeligt, at de ikke benytter lejligheden til at tage dyb afstand fra det, vi kan se, der foregår i nogle moskeer, siger Jacob Bundsgaard.

- Det viser, at der er meget lang vej igen, før imamerne kan blive en del af løsningen frem for at være en del af problemet.

Borgmesteren beder Christiansborg om en række værktøjer til at bekæmpe radikale imamer. Han efterlyser blandt andet en certificeringsordning, som imamer skal igennem for at kunne forkynde islam i Danmark:

- Det vil give sikkerhed for, at de har et minimum af kendskab til det danske samfund, lovgivning, værdier og demokrati. Ikke fordi det nødvendigvis sikrer, at der ikke foregår ting, der er på tværs af de værdier, men fordi det er det mindste, vi kan forvente.

Samtidig efterlyser Jacob Bundsgaard en præcisering af folkeoplysningsloven, så myndighederne undgår at give folkeoplysningsmidler til formål, der "går helt på tværs" af danske værdier.

- Vi vil også se på en fordeling af elever i gymnasiet, så de tosprogede elever fordeles bedre og på exitprogrammer, der også omfatter unge i tvangsægteskaber.

Otte moskeer optræder i TV2's dokumentarer. Adspurgt om debatten ikke risikerer at gøre skade på flertallet af moderate muslimer, lyder Jacob Bundsgaards svar:

- Jo, det er klart. Der er nogle, der bliver uberettiget ramt af diskussionen. Det er dybt ulykkeligt. Men det er et klart signal om, at man bliver nødt til at skabe en bane for, at de moderate muslimer kan sætte dagsordenen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce