Annonce
Fødselsdag

95 år: Et langt liv med ørehængere

Bent Fabricius-Bjerre, der fylder 95 år lørdag den 7. december, er blandt andet udnævnt til Ridder af Dannebrog. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Melodierne fra Olsen Banden og "Matador" er folkeeje, og komponisten bag, Bent Fabricius-Bjerre, er en del af dansk kulturhistorie. Lørdag fylder han 95 år.
Annonce

Få komponister har fået så mange danskere til at nynne og fløjte som Bent Fabricius-Bjerre. Temaerne til Olsen Banden-filmene og "Matador" har i dag status af nationalklenodier, og ingen kan bebrejde den anerkendte komponist og pianist, hvis han ser tilbage med stolthed, når han lørdag den 7. december fylder 95 år.

Allerede som 17-årig stod det klart, at den unge Bent fra Frederiksberg havde et talent ud over det sædvanlige. Mens tyskerne besatte Danmark og gradvist strammede deres greb om landet, spillede Fabricius-Bjerre jazz og udgav flere plader, der gav genlyd blandt feinschmeckerne.

Efter krigen tog han eksamen som pianist på Det Kongelige Musikkonservatorium, og det helt store musikalske gennembrud kom i 1961, da han komponerede kendingsmelodien til tv-programmet "Omkring et flygel", som han også var vært i.

Under kunstnernavnet "Bent Fabric and His Piano" lancerede den da 38-årige dansker "Omkring et flygel" i USA - her med titlen "Alley Cat".

Nummeret strøg direkte ind i toppen af den prestigefyldte hitliste Billboard Hot 100 og indbragte i 1962 baggårdskatten "Bent Fabric" en Grammy i kategorien bedste rock and roll-indspilning.

Siden dengang har lørdagens 95-årsfødselar fejret mange succeser og komponeret musik til et hav af film og tv-serier lige fra animationsfilmen "Bjergkøbing Grandprix" til Casper Christensens og Frank Hvams "Klovn".

Bent Fabricius-Bjerre har også tryllet iørefaldende musik frem til ballet-, musical- og teaterstykker gennem årene.

Den høje alder har langtfra fået ham til at gå i stå. Tidligere i år stod han på scenen i DR Koncerthuset. Og i biografen lige nu kan man høre nykomponeret musik fra hans hånd i filmen "Kollision".

Arbejdsglæden er stadig intakt, fortalte han for to år siden.

- Der kommer hele tiden nye udfordringer, og det er hele tiden spændende. Der er jo også sket meget rent teknisk igennem årene, som også er en udfordring, forklarede komponisten.

Bent Fabricius-Bjerre er siden 2005 gift med Camilla Pacilla Arndt. Det er hans tredje ægteskab. De to forudgående varede hver 27 år. /ritzau

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Mand voldtaget på institution

Odense

Butikstyvene havde travlt i centrum

Annonce