Annonce
Faaborg-Midtfyn

86-årig faaborgenser samler ind til Læger Uden Grænser

Henry Kraght er i Faaborg kendt for at være manden, der gav "Faaborgstenen" stemme. Han skrev det digt, der var sat fast på stenen via en metalplade. Arkivfoto

Friske tal Læger uden Grænser viser, at der er langt færre mænd, som har meldt sig som indsamler til den kommende landsindsamling. Faktisk er det kun 3 ud af 10 frivillige indsamlere, der er mænd - og det ligger helt i tråd med tallene på land

Faaborg: Nye tal fra verdens største medicinske nødhjælpsorganisation viser, at antallet af mænd blandt de frivillige indsamlere til næste uges landsindsamling er forsvindende lille. Kun 30 procent af de registrerede indsamlere er mænd, og det undrer organisationen. 86-årige Henry Herman Kraght fra Faaborg er undtagelsen, der bekræfter reglen.

- Vi hjælper mennesker i akut behov for lægehjælp. Mennesker, der flygter fra krig og katastrofer i nogle af verdens værste brændpunkter og som har brug for al den hjælp, de kan få. Umiddelbart skulle man jo tro, at det er et indsatsområde, der appellerer på tværs af kønnene, men det viser sig altså ikke, at være tilfældet. I hvert fald ikke når det frivillige arbejde foregår i Danmark, siger Jesper Brix, der er direktør for Læger uden Grænser ifølge en pressemeddelelse fra organisationen.

Han er selvfølgelig glad for den store hjælp organisationen allerede modtager, men så gerne, at der var flere mænd, der meldte sig som frivillige - ikke kun i felten men også herhjemme.

Annonce

Indsamling på søndag

Læger uden Grænser har landsindsamling på søndag, den 28. maj.Sidste år samlede organisationen godt 6 millioner kroner ind til arbejdet i brændpunkterne - og de fik hjælp fra næsten 5.000 frivillige indsamlere.

Du kan melde dig som indsamler her

Kraght er i kønsmæssig undertal

En af de mænd, der ikke følger normen er 86-årige Henry Herman Kraght fra Faaborg. Den tidligere inseminør er frivillig indsamler hos Læger uden Grænser:

- Jeg ved ikke, hvorfor det er sådan. Måske ligger det mere til det kvindelige gen at ville involvere sig i hjælpearbejde. Måske er det derfor, at vi er så få, siger han og tilføjer, at han jo også skiller sig ud, fordi han har så mange familiemedlemmer, der arbejder i sundhedssystemet.

- Jeg har en læge og to medicinstuderende i min nære familie og hører derfor meget om Læger uden Grænser. Jeg har stor respekt for det arbejde, de gør, og synes, at det er en rigtig god sag. Der er nok ingen tvivl om, at jeg er inspireret af min famille. Jeg lægger mærke til, hvad lægerne laver ude omkring i verden, forklarer han.

Vi vælger det, vi kender

På Center for Frivilligt Socialt arbejde, sidder konsulent Mette Hjære. Det er hende, der til daglig arbejder med dokumentation og evaluering af Danmarks frivillige sociale arbejde - og hun er ikke overrasket over tallene fra Læger uden Grænser:

- Det frivillige sociale område er netop kendetegnet ved, at der er flest kvinder. Mennesker engagerer sig i det frivillige arbejde på baggrund af, hvad de allerede interesserer sig for eller ved noget om, og det er derfor forskningens antagelse, at der er så mange kvinder i det frivillige sociale arbejde, fordi de allerede har erfaring med det.

Professor Thomas P. Boje fra RUC forsker i donationer og pengegaver blandt danskerne:

- Det er kvinderne som er de praktiske og mændene som udfører skrivebordsaktiviteterne i det frivillige arbejde. Når vi ser på andelen af befolkningen, som giver pengegaver, er kvinderne klart i flertal i forhold til mænd. Til gengæld giver mændene mere, når de først giver. For både kvinder og mænd er det dog sådan, at det beløb, som gives til godgørende formål, er mere end fordoblet i løbet af det seneste årti, fortæller ifølge pressemeddelelsen fra Læger uden Grænser.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Liveblog: Kirkeminister dropper at arbejde for åbne kirker i påsken

Annonce