Annonce
Nyborg

86 år med sort arbejde

Tjærekompagniet: Tjæreeventyret startede og slutter i Nyborg

NYBORG: En del af Nyborgs sjæl forsvinder, når ejerne af industrikoncernen Tarco sidst på måneden godkender salget af Tarco Vej til den lokale asfaltmatador Hans Chr. Munck.

Tarco Vej er den sidste aktive del af Tarco-koncernen, og dermed er det slut med industrieventyret, der startede på et møde blandt danske kommunalpolitikere i Nyborg i juli 1919.

For selv om firmaet i årenes løb har haft afdelinger rundt om i landet, er Tjærekompagniets/Tarcos historie stærkt forbundet med Nyborgs. Her lå de fleste af arbejdspladserne, her sad ledelsen, og her har borgerne i mange år frem "fornøjelsen" af forureningen, fabrikken var skyld i.

Idéen med Danske Gasværkers Tjærekompagni var at samle og sælge tjæren, som var et biprodukt hos gasværkerne. Og ligegyldigt hvad Tarco har beskæftiget sig med gennem de 86 år, har det handlet om at bearbejde tjære på forskellige måder.

Til at begynde med var det såre simpelt. På et primitivt anlæg i Nyborg samlede man overskudstjæren, centrifugerede den og eksporterede den til Sverige og Finland med god fortjeneste. Markedet blev dog hurtigt mere broget, og det blev den spirende bilisme, som kom Tjærekompagniet til redning. Man udviklede vejproduktet Tarnac, som fik stor betydning helt op til tiden efter Anden Verdenskrig.

Ville lukke i 1931

Undervejs var der imidlertid masser af problemer, og i 1931 kom det så vidt, at bestyrelsen foreslog, at man lukkede og slukkede og solgte hele herligheden til Villadsen A/S. Men de socialdemokratiske politikere fra ejerkredsen - kommunerne - stemte forslaget ned.

Allerede i 30'erne var Tjærekompagniets specielle status som kommunalt ejet firma til debat, og et juridisk responsum slog fast, at man ikke måtte oprette en egentlig entreprenørafdeling. Det gjorde ledelsen alligevel i 1937, og den skulle jo senere vise sig at blive en hjørnesten i firmaet mange år frem.

Og Tjærekompagniets ledelse havde ambitioner om andet og mere end de sorte veje. I 1941 byggede man en ny kemifabrik, hvor Lynfrosten ligger i dag. Den fremstillede en række produkter med udgangspunkt i tjære. Blandt andet plantegiften Kresone, kresol og fenol, der blev brugt i fremstillingen af bakelit - datidens plastic. I løbet af 60'erne kunne man ikke længere sælge de kemiske produkter, og Tjærekompagniet byggede en ny fabrik i en nedlagt cykelfabrik på Fladet i Nyborg (altså Tarcos nuværende virksomhed i Industrikvarter Øst), mens kresonefabrikken blev solgt til Nyborg Lynfrost.

Annonce

Stausholm

I 1962 skete der noget helt afgørende for Tjærekompagniet. Man ansatte den unge ingeniør Peder Stausholm Pedersen som direktør, og tiderne var så sløje for virksomheden, at man tilbød ham at købe hele herligheden for 400.000 kroner. Stausholm afslog og drev i stedet virksomheden frem med stor energi.

Stausholm fik rettet skuden op og havde masser af idéer til nye aktiviteter. Kommunekemi, der blev startet i 1971, var én af dem.

En anden idé var produktion af elektrodebeg til den norske og svenske aluminiumsindustri. Det blev en succes og førte i 1977 til købet af Essos gamle tankanlæg på Avernakke ved Nyborg.

I samme periode eksperimenterede man med fjernvarmerør, der ikke rustede så hurtigt som de gamle rør. Det endte med købet af en rørfabrik i Fredericia. Senere startede man så datterselskabet Tarco Entreprise.

Der var ikke noget at sige til, at bestyrelsen elskede den dynamiske Stausholm.

Men lige så hadet blev Stausholm i Nyborg i 80'erne. Miljøsagerne omkring både Kommunekemi og Tjæren hobede sig op, og Stausholm Pedersen havde ingen evne til at kommunikere med omverdenen. Han blev opfattet som brutal og blev billedet på et miljøsvin.

Stausholm blev da også tiltalt i det, som blev døbt "Danmarks største miljøsag", og som omfattede en stribe anklager. Efter en ugelang retssag i 1987 endte det hele dog med beskedne bøder på 200.000 kroner til Tarco og 20.000 kroner til direktøren selv.

Annonce

Afvikling

Efter miljøsagerne afløste Niels Bergh-Hansen Stausholm som koncerndirektør, mens den gamle direktør så stod i spidsen for Tarconord på Avernakke.

På det tidspunkt så Tarco-koncernen stadig fin og forkromet ud, men den nyere historie kan samles i ét ord: Afvikling.

Rørfabrikken Tarco Energi blev indblandet i kartel-skandalen. Det vil altså sige, at en offentligt ejet fabrik var med til at snyde sine egne ejere, kommunerne, med aftalte priser på rør. Det overlevede rørfabrikken ikke. Senere blev Avernakke solgt og nu kan sidste mand altså lukke og slukke, når også vejdivisionen sælges.

Kilde: Fra tjære til Tarco . Af Torben Svendrup, udgivet i anledning af Tarco A/S 75 år

Annonce
Middelfart For abonnenter

Byråd har mundkurv på i sag om kommunaldirektør: - Offentligheden har fået de informationer, de skulle

Danmark

Fredagens coronatal: Sætter rekord med 53.655 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Hæsblæsende weekend på Fyn: Voldsom vind og forhøjet vandstand

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Fik vist porno midt i undervisningen: Kommune har gentagne gange haft brud på sikkerheden

Nyborg

Udsigt til søndag med højvande: Holckenhavn-dæmning og havneområde kan svømme over

Middelfart For abonnenter

Skubbede kammerat ind i soveværelse og skød hen over hovedet på ham med oversavet jagtgevær: 37-årig skal i fængsel i tre et halvt år

Dalls videoanalyse: Her er konflikten i el-forhandlingerne

Fyn

Snart udløses spændingen: Én af disse fem tager over efter Lars Høgh og bliver Årets Fynbo

Navne For abonnenter

Dødsfald: I de efterladte papirer fra Ib stod der på en lille seddel: Husk, jeg har haft et dejligt liv, jeg elsker jer alle sammen

Bintu sejler tønder med rom med sejlskib fra Caribien: Satser på at forsyne halvdelen af Europa med bæredygtig spiritus de kommende år

Faaborg-Midtfyn

De første flasker var udrikkelige: Nu sælger Jacob sin vin til Michelin-restauranter

For første gang i to år: Storm rammer Danmark med vindstød af orkanstyrke

Fyn

Restriktioner bortfalder tirsdag: Fortsat meget coronasmitte i de fynske kommuner

Odense For abonnenter

Comsa har afleveret ny tidsplan: Letbaneåbning i maj kræver højt tempo i slutfasen

Odense

I Byen Odense-podcast: Nu kommer der mere liv på Flakhaven, kendt pub får makeover og er Odense ved at blive Danmarks svar på New York?

Annonce