Annonce
Nyborg

86 år med sort arbejde

Tjærekompagniet: Tjæreeventyret startede og slutter i Nyborg

NYBORG: En del af Nyborgs sjæl forsvinder, når ejerne af industrikoncernen Tarco sidst på måneden godkender salget af Tarco Vej til den lokale asfaltmatador Hans Chr. Munck.

Tarco Vej er den sidste aktive del af Tarco-koncernen, og dermed er det slut med industrieventyret, der startede på et møde blandt danske kommunalpolitikere i Nyborg i juli 1919.

For selv om firmaet i årenes løb har haft afdelinger rundt om i landet, er Tjærekompagniets/Tarcos historie stærkt forbundet med Nyborgs. Her lå de fleste af arbejdspladserne, her sad ledelsen, og her har borgerne i mange år frem "fornøjelsen" af forureningen, fabrikken var skyld i.

Idéen med Danske Gasværkers Tjærekompagni var at samle og sælge tjæren, som var et biprodukt hos gasværkerne. Og ligegyldigt hvad Tarco har beskæftiget sig med gennem de 86 år, har det handlet om at bearbejde tjære på forskellige måder.

Til at begynde med var det såre simpelt. På et primitivt anlæg i Nyborg samlede man overskudstjæren, centrifugerede den og eksporterede den til Sverige og Finland med god fortjeneste. Markedet blev dog hurtigt mere broget, og det blev den spirende bilisme, som kom Tjærekompagniet til redning. Man udviklede vejproduktet Tarnac, som fik stor betydning helt op til tiden efter Anden Verdenskrig.

Ville lukke i 1931

Undervejs var der imidlertid masser af problemer, og i 1931 kom det så vidt, at bestyrelsen foreslog, at man lukkede og slukkede og solgte hele herligheden til Villadsen A/S. Men de socialdemokratiske politikere fra ejerkredsen - kommunerne - stemte forslaget ned.

Allerede i 30'erne var Tjærekompagniets specielle status som kommunalt ejet firma til debat, og et juridisk responsum slog fast, at man ikke måtte oprette en egentlig entreprenørafdeling. Det gjorde ledelsen alligevel i 1937, og den skulle jo senere vise sig at blive en hjørnesten i firmaet mange år frem.

Og Tjærekompagniets ledelse havde ambitioner om andet og mere end de sorte veje. I 1941 byggede man en ny kemifabrik, hvor Lynfrosten ligger i dag. Den fremstillede en række produkter med udgangspunkt i tjære. Blandt andet plantegiften Kresone, kresol og fenol, der blev brugt i fremstillingen af bakelit - datidens plastic. I løbet af 60'erne kunne man ikke længere sælge de kemiske produkter, og Tjærekompagniet byggede en ny fabrik i en nedlagt cykelfabrik på Fladet i Nyborg (altså Tarcos nuværende virksomhed i Industrikvarter Øst), mens kresonefabrikken blev solgt til Nyborg Lynfrost.

Annonce

Stausholm

I 1962 skete der noget helt afgørende for Tjærekompagniet. Man ansatte den unge ingeniør Peder Stausholm Pedersen som direktør, og tiderne var så sløje for virksomheden, at man tilbød ham at købe hele herligheden for 400.000 kroner. Stausholm afslog og drev i stedet virksomheden frem med stor energi.

Stausholm fik rettet skuden op og havde masser af idéer til nye aktiviteter. Kommunekemi, der blev startet i 1971, var én af dem.

En anden idé var produktion af elektrodebeg til den norske og svenske aluminiumsindustri. Det blev en succes og førte i 1977 til købet af Essos gamle tankanlæg på Avernakke ved Nyborg.

I samme periode eksperimenterede man med fjernvarmerør, der ikke rustede så hurtigt som de gamle rør. Det endte med købet af en rørfabrik i Fredericia. Senere startede man så datterselskabet Tarco Entreprise.

Der var ikke noget at sige til, at bestyrelsen elskede den dynamiske Stausholm.

Men lige så hadet blev Stausholm i Nyborg i 80'erne. Miljøsagerne omkring både Kommunekemi og Tjæren hobede sig op, og Stausholm Pedersen havde ingen evne til at kommunikere med omverdenen. Han blev opfattet som brutal og blev billedet på et miljøsvin.

Stausholm blev da også tiltalt i det, som blev døbt "Danmarks største miljøsag", og som omfattede en stribe anklager. Efter en ugelang retssag i 1987 endte det hele dog med beskedne bøder på 200.000 kroner til Tarco og 20.000 kroner til direktøren selv.

Annonce

Afvikling

Efter miljøsagerne afløste Niels Bergh-Hansen Stausholm som koncerndirektør, mens den gamle direktør så stod i spidsen for Tarconord på Avernakke.

På det tidspunkt så Tarco-koncernen stadig fin og forkromet ud, men den nyere historie kan samles i ét ord: Afvikling.

Rørfabrikken Tarco Energi blev indblandet i kartel-skandalen. Det vil altså sige, at en offentligt ejet fabrik var med til at snyde sine egne ejere, kommunerne, med aftalte priser på rør. Det overlevede rørfabrikken ikke. Senere blev Avernakke solgt og nu kan sidste mand altså lukke og slukke, når også vejdivisionen sælges.

Kilde: Fra tjære til Tarco . Af Torben Svendrup, udgivet i anledning af Tarco A/S 75 år

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Trods klart bevis afviste politiet at finde Bolettes flugtbilist: Nu siger de undskyld og kigger på sagen igen

Danmark

Onsdagens coronatal: For femte dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Syvårig dreng forbrændt nær børnehave: Teknikere arbejder på at finde årsagen

Navne For abonnenter

Bent og Ingelise sagde farvel til livet samme dag - Bent var i mange år manden bag Blumøllers udvikling

Kultur

Populær kromand i medvind ved festspil: - Jeg har sagt, at selvfølgelig sælger vi da 2000 madbilletter, og jeg har næsten altid ret

Kultur

Rosenfestival: 10 ting du skal vide for at blive klar til årets største begivenhed i Bogense

Danmark

Onsdagens coronatal: For femte dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Middelfart

Igen i Fjelsted: Kom til Folk Festival fredag

Kerteminde

Fyns Politi om tyvs forsøg på at stjæle bil: - Det tror jeg ikke, vi har set i nyere tid

Danmark

Familie på fem bor på få kvadratmeter: Livet på en husbåd er besværet værd

Odense

CNN vil finde Danmarks dna i Odense: Vært skal spille med i H.C. Andersen Paraden

Erhverv For abonnenter

De første har allerede meldt sig: Der er interesse for at købe Valdemars Slot

Faaborg-Midtfyn

Nu må forældre se døende søn i halvanden time ugentligt: Kæmper fortsat for at være tæt på lille Marco

Annonce