Annonce
forside

800.000 kroner til nyt projekt: Kronisk syge skal træne i naturen

Svendborg Kommunen har et andet projekt, der hedder "Vildmænd", som er langtidssygemeldte mænd, der er sygemeldt efter alvorlig fysisk eller psykisk sygdom, hvor de tager ud i naturen for at lave mindfulness og yoga. - Der har vi også naturvejleder på, og det, vi kan se, vejlederen gør, er med til at fortælle om, hvad naturen kan, siger afdelingsleder for Sundhedshuset i Svendborg, Jesper Ejlsø. Foto: Birgitte Carol Heiberg.

Svendborg Kommune har fået støtte til et udviklingsprojekt af Friluftsrådet, der har givet 800.000 kroner til at få borgere med kroniske sygdomme til at dyrke motion i naturen.

Svendborg: Nu skal borgere med kroniske sygdomme have tilbud om at komme ud at træne i naturen. Det er Friluftsrådet med til at sikre, da de har givet et tilskud på 800.000 kroner til Svendborg Kommunes projekt "Aktiv i Naturen", der har hovedfokus på at bruge naturen som en del af borgernes træningsprogrammer.

- De skal have mulighed for at se, hvad naturen kan give dem, hvordan de kan bruge naturen koblet til, at de har de en kronisk sygdom, siger afdelingsleder for Sundhedshuset i Svendborg Jesper Ejlsø.

Aktiv i Naturen er et nyt projekt, som skal være med til at fremme borgernes sundhed ved at bruge naturen som led i træning.

- Det er et projekt, hvor vi gerne vil flytte noget af den træning, vi laver med borgere med kronisk sygdom, fra træningssal og ud i naturen og koble naturvejledning på, siger Jesper Ejlsø.

Annonce

Det er et projekt, hvor vi gerne vil flytte noget af den træning, vi laver med borgere med kronisk sygdom, fra træningssal og ud i naturen og koble naturvejledning på.

Jesper Ejlsø, afdelingsleder for Sundhedshuset i Svendborg.

Naturvejledning

Et træningsprogram i Aktiv i Naturen vil typisk vare seks uger med træningsdage et par gange om ugen. Nogle af de træningsøvelser, man kunne lave, ville være styrketræningsøvelser eller kropsbevidsthedsøvelser, hvor man mærker sin krop og bliver bevidst om den, fortæller Jesper Ejlsø.

- Men det kommer an på funktionsniveauet, som de forskellige grupper er på. Og så vil der være tilknyttet naturvejledning, fordi naturen kan være med til at flytte fokus fra sygdom til trivsel, og derfor kan naturen bruges aktivt i træningen, forklarer Jesper Ejlsø.

- Ved at gå ud i naturen giver vi dem en mulighed for at selv at bruge naturen noget mere, vi giver dem nogle redskaber til at være aktive i naturen og bruge naturen som træningssted, siger han.

Det handler om mennesket

- I projekt Aktiv i Naturen er der vendt om på tilgangen til borgerne. Det handler ikke om, hvilken sygdom man har, men om hvordan man fungerer som menneske mentalt, fysisk og socialt. Det betyder, at man vurderer, hvad det er for nogle ting, borgerne vil kunne, og hvad det er, der begrænser dem i at gøre det nu, fortæller Jesper Ejlsø.

- Vi laver hold efter, hvordan man passer sammen funktionsmæssigt, så vi kan sætte folk sammen på tværs af sygdomme. Det betyder, at sygdommen ikke dikterer hvilke hold og aktiviteter, man kommer på, siger Jesper Ejlsø.

Ikke tilskud nok

De penge, som Svendborg Kommune har fået tildelt, skal bruges til projektledelse, fysioterapeuter, ergoterapeuter, naturvejleder og aktiviteter med borgerne. Svendborg Kommune havde søgt om tilskud på 1,3 millioner kroner til projektet og fik 800.000 kroner. Kommunen har også selv lagt penge i projektet, men det er ikke nok til at imødekomme de forventninger, som Friluftsrådet kommer med.

- Når vi har fået færre penge, skal vi have tilpasset projektbeskrivelsen i dialog med Friluftsrådet, så de stadig kan se sig selv i projektet, siger Jesper Ejlsø.

Projekt Aktiv i Naturen løber frem til år 2020. Det er et tilbud, som kommunen giver til patienter, der enten har hjerte-kar-sygdomme, KOL, kræft, diabetes eller andre kroniske sygdomme, og derfor skal man henvises til tilbuddet gennem egen læge eller sygehus. Jesper Ejlsø kan ikke sige, hvornår de er klar med tilbuddet.

- Det er i år, men om vi lige bliver klar på denne side af sommeren, kan jeg blive lidt i tvivl om, men i hvert fald efter sommerferien, siger Jepser Ejlsø.

Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart For abonnenter

Hør skrigene fra Haunted Park: Ansatte skulle hygge sig - og blev skræmt fra vid og sans

Annonce