Annonce
Assens

80 medlemmer i spil for galleriet

Dorte Boe hænger nogle af sine billeder op i det store rum på galleriets første sal. Sammen med 13 andre kunstnere medvirker Dorte Boe i Galleri Langagers påskeudstilling, der åbner på lørdag. Foto: Kim Rune
Gunvor Kampp og Jacob Lundgaard fra Helnæs har på få år skabt rammerne for Galleri Langager, som den afdøde kunstner Alexander Thieme lagde grunden til.

Helnæs: Da den kendte kunstner Alexander Thieme for seks år siden pludselig døde af den sjældne Creutzfeldt-Jakob-sygdom, efterlod hans bortgang på flere måder et tomrum på Helnæs.

Alexander Thieme havde gennem flere år skabt et kunstnerisk midtpunkt på halvøen med eget værksted, atelier og galleri, som han indrettede i den gamle grisestald på gården Langager, hvor den russiskfødte kunstner havde slået sig ned med kone og børn. Her skabte han blandt andet små miniatureportrætter af dronning Margrethe og store malerier af søhelten Peter Willemoes.

Alexander Thieme var altid på vej, men blev ikke altid færdig med alle sine projekter. Det gjaldt også hans kunstgalleri.

For knap tre år siden flyttede ægteparret Gunvor Kampp og Jacob Lundgaard ind i ejendommen Langager på Helnæs Byvej 20, og de har siden knoklet med at sætte galleri- og værkstedsbygningen i stand, så den i dag fremstår i en ny og flot udgave. I Alexander Thiemes tidligere værksted er der indrettet en mindre café, og et projekt, der skal skabe endnu flere værksteder på stedet, er på to do-listen.

- Lofterne var ikke malede, og der var ikke lukket op til kip, men heldigvis for alle os andre nåede Alexander Thieme alligevel langt med sit galleriprojekt, fortæller Jacob Lundgaard.

Han er formand for foreningen Galleri Langager, der nu har eksisteret i to år og har 80 medlemmer delt op i aktive medlemmer og støttemedlemmer. Den drives som en non profit-forening.

- Det var nogle lokale beboere her på Helnæs, som spurgte os, om ikke det var en idé for os at videreføre stedet som galleri, fortæller Gunvor Kampp og Jacob Lundgaard, der åbnede galleriet med en udstilling i påsken 2017.

Annonce

Medlemmerne føler et ejerskab af Galleri Langager, og det betyder, at de selv investerer mange timer og arbejdskraft i galleriet.

Jacob Lundgaard, formand for Galleri Langager

Stuekoncerter

Sammen med medlemmerne har de lagt mange timer i at få ført galleriet up to date.

- Medlemmerne føler et ejerskab af Galleri Langager, og det betyder, at de selv investerer mange timer og arbejdskraft i galleriet. Mange medlemmer byder ind med en eller anden form for hjælp, og det er vi glade for og anser som en styrke for Galleri Langager. Vi inviterer ofte til workshops blandt medlemmerne, og der opstår altid mange gode idéer, når vi sidder 22 mennesker rundt om et bord i vores privatbolig. Det er lige til at blive glad over, siger Jacob Lundgaard.

Dorte Boe er kasserer i foreningen Galleri Langager, og hun er også blandt de udstillende kunstnere på påskeudstillingen, som Britta Schall Holberg åbner ved en fernisering lørdag fra klokken 14. Dorte Boe bor til daglig i Humlebæk i Nordsjælland, men opholder sig ofte på Helnæs, hvor familien har sommerhus.

- Jeg syntes, at der var noget synergi her på stedet, og så åbnede det for en mulighed for, at jeg kunne udstille mine kunstværker uden at blive flået for 12.000 kroner for en plads et eller andet sted, siger Dorte Boe.

Foreningen Galleri Langager har lagt sig i selen for at skabe endnu mere indhold i bygningerne på Helnæs Byvej 20. Hver den anden torsdag aften i måneden fra juni til september vil der være et arrangement i galleriet. I juni og august er det stuekoncerter med Faze'n'Mir og Vaev.

- Der gratis adgang til arrangementerne, og musikerne spiller på hatten, siger Jacob Lundgaard.

Påskeudstilling

Påskeudstillingen på Galleri Langager på Helnæs Byvej 20 på Helnæs kan ses i perioden fra lørdag den 13. april til mandag den 22. april (anden påskedag).

Britta Schall Holberg, Hagenskov, åbner udstillingen lørdag den 13. april, hvor der er fernisering fra klokken 14 til klokken 16. Udstillingen kan herefter ses hver dag fra klokken 11 til klokken 16.

De udstillende kunstnere er: Anette Mathiesen, Annie Benjaminsen, Birgit Friis, Cecilie Krathus, Dorte Boe, Grethe Indal, Grethe Nielsen, Gurli Jochumsen, Jan Zinn, Jonna Hansen, Kirsten Birkedal Wagner, Margith Kostending, Martin A-Ussing og Mette Rubin.

Mere information kan findes på www.gellerilangager.dk og på facebook.com/gallerilangager

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

23-årig havde været til fest: Politiet mangler oplysninger om dræbt ung mand på motorvejen

Leder For abonnenter

Bevar sjælen i byerne

Hver gang man fjerner et hus, fjerner man noget af sjælen, sagde socialdemokraten Anders W. Berthelsen til avisen tidligere på ugen, mens han travede rundt i Hunderup-kvarteret i Odense sammen med en journalist for at kigge på en række af de matrikler, hvor gamle villaer er blevet revet ned til fordel for nybyggeri. Berthelsen har ret: Der forsvinder noget af et kvarters sjæl, når man river en epoke-typisk bygning ned i et kvarter for at erstatte den med et nymodens byggeri. Derfor er det klogt, at de fynske lokalpolitikere beslutter sig for at gennemføre bevarende lokalplaner for kvarterer og bydele, hvor man ønsker at bevare et særligt arkitektonisk udtryk. Det gælder både i Hunderup-kvarteret og i andre boligområder i Odense og på Fyn. Diskussionen om at bevare bygninger drejer sig nemlig ikke blot om nedrivning af gamle villaer i det fornemme Hunderup-kvarter. Det drejer sig også om Gerthasminde og om Møllers Villaby i Odense, og det drejer sig om dusinvis af bymiljøer i Faaborg, i Assens, i Svendborg, ja, i stort set alle de fynske byer. For i langt de fleste byer, landsbyer og bydele findes der karakteristiske bygninger eller kvarterer, som er værd at bevare. Bevares: Vores byer er ikke museer. Derfor er det ikke alle udhuse, cykelskure og parcelhuse, der partout skal bevares for eftertiden, for vores byer skal være levende og kunne udvikle sig i takt med tiden og behovet. En levende by betyder imidlertid ikke, at man som boligejer skal kunne rive bygninger ned efter forgodtbefindende. Tværtimod: I en levende by udviser man respekt for byen, for historien. For dens sjæl. De nedrivninger og nybygninger, som blev nævnt i avisen tidligere på ugen, var markante eksempler på, at det er nødvendigt at skærpe bevaringskravene i Hunderup-kvarteret. Derfor vil det være klogt at gennemføre en bevarende lokalplan i rigmandskvarteret, ligesom det vil være klogt at se på bevaringsindsatsen i andre områder i Odense og i de andre fynske byer. For vi skal have sjælen med. Også i vores byer.

Annonce