Annonce
Indland

8,5 millioner skattekroner: Hvem skal betale pengene tilbage?

Jørgen Clausen, Anker Boye eller Niels Thorborg? Alle er direkte involveret i sagen om den ulovlige betaling for lejen af Arena Fyn. Arkivfotos: John Fredy, Nils Mogensen Svalebøg og Birgitte Carol Heiberg
  • Den tidligere stadsdirektør i Odense Jørgen Clausen satte sin underskrift på en aftale til 8,5 millioner skattekroner, selvom man i kommunen vidste, at det var ulovligt.
  • Forvaltningsretsekspert vurderer, at regningen i sidste instans kan ende hos Jørgen Clausen og tidligere borgmester Anker Boye.

Som Fyens Stiftstidende og DR Fyn kunne afsløre tirsdag, satte den tidligere stadsdirektør Jørgen Clausen sin underskrift på en aftale om Arena Fyn til samlet set 8,5 millioner skattekroner med en viden om, at der var tale om ulovlig erhvervsstøtte.

Afsløringen har chokeret politikerne i Odense, der peger på, at de ikke var blevet orienteret eller kendte til forlængelsen af aftalen.

Odense Kommune er gået i dialog med Niels Thorborgs Odense Sport & Event, der modtog pengene, men herfra lyder der en klar afvisning af et potentielt krav om tilbagebetaling af de 8,5 millioner kroner.

Og det er virksomheden i sin gode ret til, siger Roger Buch, forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og en af Danmarks førende eksperter i forvaltningsret.

- Enhver privat virksomhed er i sin gode ret til at prøve at tjene nogle penge. På den måde, tror jeg, at man får svært ved at forhandle sig frem til, at man skal have pengene tilbage fra Odense Sport & Event, siger Roger Buch til Fyens.dk.

Han peger i stedet på, at kravet om tilbagebetaling til den fælles kommunekasse i stedet kan ende hos de ansvarlige politikere og embedsmænd, der har været involveret eller kendt til den ulovlige aftale. Han henviser i den forbindelse til Farumsagen, hvor såvel borgmesteren, Peter Brixtofte, og kommunaldirektøren blev dømt til at skulle betale en erstatning.

- Hvis vi går ud fra, at det er rigtigt, når politikerne i Økonomiudvalget siger, at de ikke har kendt til forlængelsen af aftalen, så falder ansvaret tilbage på den tidligere stadsdirektør og på den tidligere borgmester, Anker Boye, der vel på den ene eller anden måde må have været involveret i beslutningen. En stadsdirektør udskriver jo ikke bare en blankocheck på 8,5 millioner kroner, siger Roger Buch.

Nye folk har også et ansvar

Han mener dog også, at en del af ansvaret kan falde tilbage på den nuværende stadsdirektør, Stefan Birkebjerg Andersen, der til Fyens Stiftstidende har oplyst, at han blev bekendt med forlængelsen af Arena Fyn-aftalen, da han i forbindelse med sagen om koncerten med Sting og Paul Simon i 2015 så generelt på alle aftaler med Odense Sport & Event for at finde ud af, hvor kommunen kunne få mere værdi ud af løftet om betalingen af samlet 4,5 millioner kroner til koncerten.

- I forhold til den nuværende stadsdirektør er det helt centralt at finde ud af, om han har haft en viden om, at aftalen om Arena Fyn var ulovlig. Men der er altså ikke tale om komplekse kommunale regler.

- Det er åbenlyst for enhver, der bare har en smule forstand på kommunale regler, at den aftale er ulovlig, siger Roger Buch, der samtidig råder den nye Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel til at sætte foden i jorden:

- Det handler alt sammen om, at man som politiker og embedsmand har en pligt til at reagere, hvis man får kendskab til noget, der er ulovligt. Det ansvar ligger ikke mindst hos borgmesteren.

Peter Rahbæk Juel har over for Fyens Stiftstidende understreget, at han ikke var inddraget i eller orienteret om beslutningen om at forlænge aftalen, da han var en del af Økonomiudvalget, da beslutningen blev truffet.

Hverken Anker Boye, Jørgen Clausen og Niels Thorborg har villet kommentere sagen. Anker Boye har i en kortfattet besked meddelt, at han først vil kommentere sagen, når advokatfirmaet Kromann Reumert har færdiggjort en kulegravning af sagen.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Nyborg For abonnenter

Sygeplejerske fra Nyborg undrer sig over regeringens plan om nærhospital i hendes hjemby: - Det er helt malplaceret

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Det begyndte med en legetøjsgravemaskine for tre år siden: Nu er firmaet på byggepladser i hele verden

Nordfyn For abonnenter

Daniella blev kørt ned - og folk kører stadig for stærkt: Bøderegn på ulykkesstrækning

Middelfart

Skeletter, skøre ansigter og vilde designs: Se alle læsernes græskarfotos fra årets uhyggeligste højtid her

Faaborg-Midtfyn

Er det valgets største bommert? Han efterlyser bedre skoler, men hans valgplakat skæmmes af stavefejl

Nyborg

Ups! Uheld på køreteknisk anlæg: Elev-lastbil væltede om på siden

Navne For abonnenter

Hov, hvad er nu det for nogle sjove små skilte: Torben tager kampen op mod fartdjævlene

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Faaborg-Midtfyn

Assens

Michelle og Jonas har byens mest mærkværdige bil: - Så kan jeg da finde den, hvis folk stjæler den

Fyn

Går dit kryds til den rigtige fynbo? Tag testen og se, hvilken politiker der vil det samme som dig i din kommune

Kerteminde

Grillos-Mike stopper på 'Hovedet': - Nogle gange er det jo ikke altid godt, når det går godt

OB For abonnenter

Svært at se at noget bliver bedre: OB mangler at rykke sig bare en meter

OB

Max Fenger lurer i startopstillingen i stedet for Bashkim Kadrii

Annonce