Annonce
Kultur

Symfoniske juveler: 75-års-jubilæum udløser gaver til musikere og publikum

Den 44-årige franskmand, Pierre Bleuse, har frem til sommeren 2024 ansvaret for Odense Symfoniorkesters musikalske og kunstneriske udvikling. Foto: Kire Ivanov
Odense Symfoniorkesters musikchef beskriver efterårsprogrammet som "symfoniske juveler spredt ud over tre-fire måneder". Tre af koncerterne dirigerer orkestrets franske chefdirigent.

Uden publikum - intet symfoniorkester.

Så enkelt er det for Finn Schumacker, og derfor skal både musikere og publikum have gaver, når Odense Symfoniorkester til efterår fylder 75 år.

Musikerne fik deres gave på forskud, da franskmanden Pierre Bleuse for et års tid siden skrev  under på at blive chefdirigent for orkestret.

Annonce

En forsmag på gaven til publikum er netop udkommet på web og papir i form af sæsonbrochuren. Gaven får først lyd til september, når jubilæumssæsonen begynder.

- Den officielle fødselsdato er 23. oktober 1946, hvor orkestret gav sin første koncert som kommunalt orkester. Men i stedet for at fyre al krudtet af på én koncert, fejrer vi jubilæet med en samling symfoniske juveler spredt ud over tre-fire måneder. Det giver os anledning til skiftevis at være tilbageskuende og visionære, altså hylde det fundament, vi står på, og pege ind i fremtiden med nye koncertformer og digitale tiltag, siger Finn Schumacker.

Den rene tradition, grænsende til det nostalgiske, får man 4. november, hvor to ud af tre værker er gengangere fra åbningskoncerten i 1946:

- Aftenen er en tribute til ur-koncerten, der lagde grunden til orkestrets lange historie. Dog har vi udskiftet en række kalejdoskopiske operanedslag med lidt mere tyngde, nemlig Mahlers "Rückert-lieder" med mezzosopranen Anna Larsson som solist.

Mød chefdirigenten

Med hele tre koncerter i løbet af sit første halve år som chefdirigent bliver Pierre Bleuse hurtigt et kendt ansigt - også selvom han fortrinsvis vender ryggen til publikum.

- Pierre Bleuse lægger ikke skjul på, at han vil være meget synlig, både i valget af repertoire og i formidlingen af musikken til publikum. Ud over kærligheden til de franske komponister kommer han med et ønske om at indvi publikum i, hvordan samfundsudviklingen, flygtningekrisen, klimakampen og metoo-kampagnen er med til at sætte aftryk på den musik, der bliver komponeret lige nu.

I efteråret er det dog landsmænd som Ravel, Berlioz, Chausson, Dukas og endnu en gang Ravel, Pierre Bleuse sætter spotlight på:

- Blækket på ansættelseskontrakten var nærmest ikke blevet tørt, før programforslag til de kommende tre sæsoner rullede ind fra Pierre Bleuse. Øverst på listen stod Ravels "La Valse", som han virkelig brænder for, så den opfører vi 18. november, siger Finn Schumacker og glæder sig over det smittende engagement, chefdirigenten i månedsvis har lagt i samarbejdet.

Kort om en kort symfonisæson

Odense Symfoniorkester lader fra 1. januar 2022 - som en af de første danske kulturinstitutioner - sæsonen følge kalenderåret.

Det betyder, at man fremover skal bestille billetter til den ny sæson i oktober i stedet for i maj. Programmet for 2022 bliver offentliggjort til oktober.

Sæsonbrochure:

Odense Symfoniorkesters program for efteråret 2021 er netop udkommet.

Download sæsonbrochuren på odensesymfoni.dk.

Bestil et fysisk eksemplar via e-mail - skriv til trolo@odense.dk (husk at anføre dit navn og postadresse).

Pakkeoversigt:

Jubilæumspakken, Populærpakken, Familiepakken og Kammerpakken.

Billetsalg:

Pakkesalget begynder onsdag 28. april kl. 10.

Løssalget begynder tirsdag 4. maj kl. 10.

Pierre Bleuses første officielle koncert som chefdirigent er 9. september, hvor hovedværket er Berlioz' "Symphonie Fantastique", men allerede 3. og 4. juni kan publikum møde ham, når vinterens udsatte koncert med Musorgskijs "Udstillingsbilleder" og Ravels "Klaverkoncert i G-dur" bliver gennemført.

Annonce

Youtube-orgelstjerne

Blandt andre af efterårets musikalske højdepunkter nævner Finn Schumacker koncerten 16. september, hvor Andreas Brantelid, dansk musiker i verdensklasse, er solist i Dvoráks "Cellokoncert", samt åbningskoncerten ved Odense Internationale Orgelfestival.

Danske Andreas Brantelid er solist i Dvoraks "Cellokoncert", som Odense Symfoniorkester opfører 16. september. Foto: Ida Wang

- Koncerten 30. september begynder med Saint-Saëns' udødelige orkestersuite "Dyrenes karneval", hvorefter publikum skal møde en af tidens mest progressive organister, amerikaneren Nathan Laube, der med største selvfølge også kommunikerer sin musik ud via youtube. Hos os medvirker han dog helt analogt som solist i Saint-Saëns' "Symfoni nr. 3" og Guilmants "Symfoni nr. 1 for orgel og orkester".

Annonce

Julegave til tætte ben

Børnekoncerterne, der er en blanding af det populære og velafprøvede, præsenterer 12. november en opdateret og let bearbejdet version af musikfantasien "Violiner i vandland", hvor en fæl entreprenør vil forvandle Carl Nielsen Salen til et vandland.

Finn Schumacker forventer en skov af tryllestave til Fantasy Highlights-koncerten 22. oktober og omvendte Pyrus-nissehuer med kasketskyggen trukket ned i nakken til Alletiders Jul 10. og 11. december.


Blækket på ansættelseskontrakten var nærmest ikke blevet tørt, før programforslag til de kommende tre sæsoner rullede ind fra Pierre Bleuse.

Finn Schumacker, musikchef - om symfoniorkestrets chefdirigent


Julestemningen bliver bredt ud til alle aldersklasser, når sangeren og saxofonisten Mads Mathias er solist ved Christmas Carols-koncerterne 15. og 16. december.

Og 21. december sætter Odense Symfoniorkester punktum for efterårssæsonen med en nyskabelse:

- Koncerten "Hallelujah - nu kimer det" i Skt. Hans Kirke er et pusterum i juleopløbet. Det er vores julegave til dem, der efter dagens hektiske gavejagt er blevet en halv meter kortere og trænger til at hvile benene en times tid, mens de lytter til kendt julemusik, siger Finn Schumacker.

Annonce
Navne For abonnenter

Christian er manden bag baren på Carlsens Kvarter: - Der er mere i det end at stå hernede i en blomstret skjorte

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Journalist flytter ind i det nye Vollsmose: - Ved første øjekast ligner det slet ikke, at her bor nogen

Kerteminde For abonnenter

Se alle billederne: Bruger millioner på lækre detaljer i renovering af Ulriksholm Slot: Møblerne er til gengæld Ikea og genbrug

Odense

Ny passage: Kom tørskoet fra letbanen til Rosengårdcentret

Middelfart

Ny turistchef på plads: Forlader Strynø og flytter til Middelfart

Regeringen varsler lempelser: Her er restriktionerne, som eksperter er klar til at sige farvel til

Middelfart For abonnenter

Alt var egentlig klar til at gå i jorden: Men nu er det maritime center igen i vanskeligheder

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Kinesere og amerikanere henter europæisk træ: Danmarks største savværk har ikke udsigt til lavere træ-priser foreløbigt

Nyborg For abonnenter

Meldte sig selv efter 100 overgreb: 61-årig anklaget for overgreb på datter og barnebarn

Tip til virksomheder, der er lamslået over reformaftale: Ansæt en rumæner med et godt netværk

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Rekordregnskab og ordrebogen bugner: Dropper møgopgaver i København og tjener styrtende på Fyn

Odense For abonnenter

Kritik af dybe kratere i asfalten ved testcenter: Skal folk have ødelagt deres biler eller falde?

Nordfyn

Transformatorstation i flammer:  Over 1000 fynboere ramt af strømafbrydelse

Annonce