Annonce
Navne

75 år: Storsmilende på og uden for scenen

(ARKIV) Skuespiller Lisbet Lundquist, den 8. september 1998. Skuespilleren Lisbet Lundquist fylder 75 år søndag den 25. marts 2018. . (Foto: LARS MØLLER/Scanpix 2018)

Lisbet Lundquist, der søndag den 25. marts fylder 75 år, har alle dage haft krudt i røven.

Hun har danset med parnasset og spillet skuespil både på de skrå brædder og i danskernes tv-stuer. Og det har sjældent været kedeligt.

I sine unge år studerede hun dansk og medicin på universitet og droppede begge dele, missede teaterskolen, men kom alligevel i lære som skuespiller, og hurtigt var hun om sig med roller i både teater, revyer og film.

Ved Cirkusrevyen var det blandt andet et venskab med Dirch Passer, som fik hende til at tro på sine egne evner. Og Lisbet Lundquist lærte sit kram på scenen, ikke på skolen. På en lang række teatre og blandt andet som en del af kvindekabaretten Byens Bedste Bryster.

I erotiske film, børnefilm, gysere og komedier spillede hun bærende roller i de første år af skuespilkarrieren, inden hun også udvidede paletten til tv-serier.

Mest kendt er hun nok for rollen som den alkoholiserede og utro Kirsten i "Rejseholdet" samt Lillebeth, mor til titelrollen i en anden seriesucces, "Rita".

Tv-seere vil også genkende hende som en livlig og lattermild deltager i diverse quiz- og underholdningsprogrammer.

Ud over at have en kærlighed til skuespillet er Lisbet Lundquist fascineret af ord. Derfor blev skuespillerkarrieren suppleret med titlen som bestsellerforfatter i 1998, da hendes bog "Dovne piger syer med lang tråd" blev udgivet.

De senere år er hun fortsat med at skrive: Klummer og artikler til aviser, børnenoveller, revytekster og yderligere tre bøger er det indtil videre blevet til, mens skuespilrollerne er blevet sjældnere.

Den seneste bog, en samling i ret høj grad sandfærdige erindringer, "Hvor er stjernerne når det er lyst", udkommer i forbindelse med 75-års-dagen. (Ritzau)

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dødsfald i Odense Arrest: Meget beklagelig mørkelægning fra myndighedernes side

Det er beklageligt, at Fyns Politi og Kriminalforsorgen har mørkelagt den tragiske sag om den 27-årige danske mand, der lørdag morgen blev fundet død i Odense Arrest. Beklageligt fordi offentligheden har en legitim interesse i at få årsag og omstændigheder at vide, når en ung mand dør i politiets varetægt. Og beklageligt fordi mørklægningen baner vej for allehånde gætterier, der næppe er politi og myndigheder venligt stemt. Politiet begrunder mørklægningen med at sagen efterforskes, og det er sædvanligvis en begrundelse, som pressen respekterer. Der kan være gode grunde til, at politiet i faser af en efterforskning holder kortene tæt til kroppen. I dette tilfælde forekommer “hensynet til efterforskningen” dog at være en standardafvisning, der er hentet til lejligheden. For det første er det svært at se, at et dødsfald, som tilsyneladende ingen andre mennesker er impliceret i, kan kræve en mørkelagt efterforskning over flere dage. Men selv med accept af mulige faktorer, som lægfolk ikke kender til, er der - for det andet - spørgsmål, som politiet må kunne svare på, efterforskning eller ej. For eksempel spørgsmålet, om den afdøde mand skal obduceres - en oplysning, som politiet i mange andre sager går ud med af egen drift. Senest da en ung mand blev fundet druknet i Munke Mose. Den afdøde 27-årige mand var dansker og mistænkt for at have begået et mord i Sverige. Han blev anholdt af dansk politi fredag aften på den fynske motorvej ved Ejby. Det rejser en række spørgsmål, bl.a. om han fik skader i forbindelse med biljagten, om han var psykisk uligevægtig ved anholdelsen, og om han i løbet af fredag aften eller nat blev tilset af en læge. Relevante spørgsmål, idet man skal huske, at med anholdelse af en person følger også en forpligtelse til at passe på den anholdte. Indtil videre vil politiet end ikke oplyse dødsårsagen, og pressen må derfor nøjes med at give den generelle information, at det ind imellem sker, at indsatte i arresthuse begår selvmord. Disse hændelser forsøger medarbejderne i Kriminalforsorgen at komme i forkøbet, men det lykkes ikke altid, og det har omverdenen forståelse for. Af flere grunde vil det være i Fyns Politis interesse at trække mørklægningsgardinet helt eller delvist fra.

Danmark

Nederlag til styrelse: Skandalelæge må fortsætte med at omskære drengebørn

Annonce