Annonce
Fødselsdag

75 år: Kongen af copyright snød sig ud i kulden

Johan Schlüter fotograferet i sit hjem på Esplanaden, før han blev dømt for at have svindlet i en sag om et trecifret millionbeløb. Den 18. juni fylder han 75 år. Simon Læssøe/Ritzau Scanpix

Med uformel titel af stjerneadvokat og sit navn skrevet med guldbogstaver på facaden af en af Danmarks dyreste adresser i København var Johan Schlüter i en årrække landets juridiske sværvægtere på sit felt.

Når han tirsdag den 18. juni fylder 75 år, er stjernestøvet imidlertid forduftet - blæst væk af en langvarig svindelsag, der efterlod Johan Schlüter konkurs, uden ret til at kalde sig advokat og med en betinget dom på fire års fængsel.

Johan Schlüter blev i 1970 uddannet jurist fra Københavns Universitet.

I årtierne, der fulgte, etablerede han sig som advokat for musik-, tv- og filmbranchens ophavsrettigheder og stod blandt andet bag AntiPiratGruppen og foreningen Rettighedsalliancen.

Pengene rullede ind, og Schlüter åbnede sit eget advokatfirma, der fik adresse på den fashionable Højbro Plads over for Christiansborg. I 2015 gik det dog for alvor galt.

En af advokatfirmaets kunder, Producentforeningen, beskyldte efter en revisionsundersøgelse Johan Schlüters firma for at have snydt foreningen for op mod 100 millioner kroner.

Kunderne flygtede, og som konsekvens af sagen blev Johan Schlüters advokatfirma erklæret konkurs af Sø- og Handelsretten.

I den efterfølgende retssag blev både Schlüter og to af hans partnere sidste år idømt lange straffe.

For Johan Schlüters vedkommende lød straffen på fire års fængsel, som dog blev gjort betinget med henvisning til hans alder. Samtidig blev han frakendt retten til at virke som advokat.

Den detroniserede jurist overvejede at anke sagen, men endte med at acceptere straffen med henvisning til sin familie og sit helbred.

- Jeg har ikke kræfterne til det. Jeg kan ikke indgå i en ny opslidende retssag. Livet er for kort, skrev han i en pressemeddelelse.

Hans to meddømte har begge anket deres dom. /ritzau

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce