Annonce
Fødselsdag

75 år: Hvis der er nogen, der ved noget om EU, så er det Finn Laursen

FOTO: MORTEN PAPE

Artikel – Berlingske Cross Media

Professor, ph.d., Finn Laursen, Odense, fylder 75 år mandag den 17. juni.

Han blev født i Kirkebæk ved Viborg, er cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet 1974 og har en ph.d. fra University of Pennsylvania, Philadelphia, USA, 1980 med en afhandling om amerikansk havretspolitik.

Efter et år som post-doc ved Princeton University fik han sin første fuldtids ansættelse ved Odense Universitet i 1981. Så blev det til et år som forsker ved Woods Hole Oceanographic Institution i USA 1984-85 efterfulgt af et lektorat ved London School of Economics 1985-88.

I årene 1988-1995 var han professor ved Det Europæiske Institut for Offentlig Administration i Maastricht. De følgende år ledede han Thorkil Kristensen Instituttet ved Sydjysk Universitetscenter i Esbjerg for så at blive professor i International politik ved det nydannede Syddansk Universitet i Odense 1999-2006.

Hans sidste fuldtids ansættelse var som forskningsprofessor og leder af et EU-center ved Dalhousie University, Halifax, Nova Scotia, Canada.

Finn Laursen har skrevet og redigeret mere end 25 bøger og fået udgiver over 100 artikler eller bogkapitler, der mest vedrører forskellige aspekter af europæisk integration.

Han er for tiden chefredaktør af et leksikon om EU-politik, der udgives af Oxford University Press, og underviser nu og da som ekstern lektor på Aarhus Universitet.

Han arbejder desuden på en bog om EUs havpolitik, som bliver udgivet næste år. /Berlingske

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce