Annonce
Fyn

73-årige Kirsten får influenzavaccine hvert år: Slut med at skrante om vinteren

Med vaccinationen mod influenza kan Kirsten Holst gå gennem vinteren uden sygedage og passe det frivillige arbejde i Ældresagen i Ørbæk og de daglige gåturen med hunden Viggo. Foto: Frederik Steen Nordhagen
73-årige Kirsten Holst fik sin første influenzavaccination for 15 år siden. I dag er den årlige vaccine fast rutine og betyder, at hun kan gå gennem vinteren uden sygedage.

Fyn: - Det er godt for helbredet, siger 73-årige Kirsten Holst om sin daglige gåtur på tre kilometer med hunden Viggo.

Og netop et godt helbred er vigtig at tænke på, når man bliver ældre. I de sidste par dage har hun været lidt småsyg og forkølet. Forhåbentlig er det slut med det, når hun på mandag skal have sin årlige influenzavaccination.

Hvert år tilbydes alle over 65 år, en række personer med kroniske sygdomme, svært overvægtige samt gravide gratis influenzavaccine. I de seneste år er andelen af fynboer på 65 år og derover, der tager imod vaccinen vokset. Det viser nye tal fra Statens Serum Institut. Således tog 52 procent imod tilbuddet om den gratis influenzavaccination sidste år.

Kirsten Holst fik sin første influenzavaccination for 15 år siden og har fået den hvert eneste år lige siden.

- Jeg synes altid, jeg var lidt halvsløj om vinteren, og så var der en dag én, der sagde til mig, at jeg skulle prøve at få vaccinationen. Nu kommer jeg meget nemmere igennem vinteren, fortæller hun.

Hvert år lander brevet med tilbuddet om den gratis vaccine i hendes postkasse.

- Nu tænker jeg ikke så meget over det mere. Jeg gør det bare. Det er blevet fast rutine.

Annonce
Kirsten Holst har aldrig haft bivirkninger fra vaccinationerne. I dag får hun den gratis som pensionist, men ellers havde hun gerne betalt for den. Foto: Frederik Steen Nordhagen

Ingen sygedage

I år kan personerne i risikogrupperne få den gratis vaccine fra 1. november i år til 15. januar 2020.

Kirsten Holst skal have sin vaccination allerede på mandag nede i det lokale idrætsanlæg Ørbæk Midtpunkt. Et hurtigt stik i armen, og så er det ovre. Hun har aldrig oplevet bivirkninger af vaccinationen.

Trods gode erfaringer med vaccinen, er der stadig mange, der ikke får den. Ifølge Sundhedsstyrelsen formentlig, fordi mange føler sig sunde og raske og derfor ikke tænker, at vaccinen er nødvendig. Men immunforsvaret svækkes med alderen, og ældre kan få komplikationer ved sygdommen. Statens Serum Institut anslår, at der hvert år dør mellem 1.000 og 2.000 personer som følge af komplikationer til influenza.

- Hvis jeg kender nogen, der ligger og er dårlige, siger jeg til dem, at de skulle tage at blive vaccineret, siger Kirsten Holst.

Hun møder ofte folk, der ikke ønsker at få vaccinen.

- Nogen synes, man kan blive dårlig af den. Men man kan jo også blive dårlig, hvis man ikke får den. Det er noget, der splitter folk.

Kirsten Holst har ikke dog ikke noget bud på, hvordan man kan få flere til at tage imod tilbuddet.

- Jeg tror, at mange ikke tænker over det, før de bliver syge, konstaterer hun.

For Kirsten Holst betyder vaccinen, at hun kan gå en hel vinter uden sygedage, hvor hun bliver nødt til at ligge i sengen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce