Annonce
Odense

70 millioner kroner hjælper på vej: Nu rykker robotterne ind i klasseværelserne

Victoria Lindstrøm Harris fra 4.b på Skt. Klemensskolen har allerede fat i robotbyggeriet, men også resten af byens folkeskoleelever skal nu blive bedre til at begå sig i en teknologisk verden. Foto: Michael Nørgaard

Kommunale millionbevillinger sætter nu tempo på undervisning i kodning og robotteknologi på Odenses folkeskoler. Det er godt, og det er nødvendigt, men også lidt sent, vurderer robotdirektør.

De skal have lige så let ved at tale digitalt, som de taler dansk og laver regnestykker.

Sådan er politikernes ambition for eleverne på Odenses folkeskoler. Derfor taler rådmanden om indsatsen "børnene i robotbyen". Derfor blev der i budgetforliget sidste år fundet millioner til både at udvikle undervisning og købe elevcomputere. Og derfor enedes byrådet for nylig om over en 10-årig periode at sende 50 millioner kroner ud i skolerne med det formål at forbedre børnenes forståelse for teknologi.

Men hvordan?

- Vi skal lave en strategi, og den skal blandt andet sikre, at eleverne får noget helt hardcore viden - at de lærer at tale kodesprog, forstår hvordan et computerprogram virker, og hvordan man programmerer en robotarm, fortæller børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R).

Hvad med de elever, der ikke deler interessen og ikke skal være robotingeniører - hvad skal de bruge satsningen til?

- Teknologien bliver en del af deres virkelighed, uanset hvilken uddannelse de vælger. Måske bliver det dem, der skal samle robotarmene, eller dem, der skal bruge den færdige robot, forklarer rådmanden.

- Og så handler det her også om digital dannelse. Hvordan fungerer teknologien for eksempel bag sociale medier - hvad gør det ved os, at den kjole, vi har søgt efter på nettet, dukker op som annonce på Facebook bagefter? Og hvor går grænsen for kunstig intelligens - hvornår er det ok, at mennesker erstattes af robotter? Og hvornår bliver det farligt?

Annonce

Odense som robotby

De seneste år har robotter for alvor gjort deres indtog i Odense.I dag er der flere end 120 virksomheder og 3200 medarbejdere inden for robotbranchen i Odense.

Flere end 10 aktører arbejder med forskning og udvikling af robotområdet.

Og Odense rummer mere end 40 uddannelsesretninger, der leder ind i robotvirksomhederne.

Kilde: Odense Robotics

Millioner skal fordobles

De fleste af byens 33 folkeskoler er i et eller andet omfang i gang med at give eleverne teknologisk læring og dannelse, men efter sommerferien skrues tempoet op:

Med godt 10 millioner kroner fra sidste års budgetforlig sendes 14 skoler i front, og de skal teste og udvikle en systematik, som resten af Odenses folkeskoler skal have gavn af. Og som skal sikre, at det ikke er en tilfældig lærers tilfældige fritidsinteresse, der afgør, om 5.a introduceres for robotarme og kodning.

Og dertil kommer så de 50 millioner, der udgør en stor del af Odense Kommunes gevinst ved salget af Nature Energy Fyn - det tidligere Naturgas Fyn.

Susanne Crawley Larsen, folkeskolen har været ramt af store millionbesparelser, så hvorfor er det lige på teknologiforståelsen, der skal bruges så mange penge?

- Det handler om at stå ved den by, vi er. Vi er ikke den kommune, der bruger flest penge på folkeskolen, men med robotteknologi og kodning kan vi give eleverne noget, børn i andre byer ikke nødvendigvis får, fordi vi har så mange robotvirksomheder, mener hun.

Rådmanden håber, at for eksempel fonde eller private virksomheder vil bidrage til at fordoble den kommunale investering på 50 millioner kroner.

Millionsatsningen i skolerne

De kommende år investeres der mere end 70 millioner kroner i Odense folkeskoler - penge, der skal klæde eleverne på til en teknologisk verden og hverdag.Sidste års budgetforlig afsatte knap 22 millioner, der skal bruges i 2018 og 2019:

*10,7 millioner kroner til at udvikle bedre undervisning, der skal styrke elevernes digitale faglighed

*10,9 millioner kroner til bærbare computere til alle elever i 4., 5. og 6. klasse.

Derudover kommer der fra salget af Nature Energy Fyn 50 millioner kroner, der de kommende 10 år skal sikre undervisning til alle i for eksempel kodning og robotprogrammering.

Mangler medarbejdere

Det idé vil han ikke afvise, Henrik Anker, der er direktør for robotvirksomheden Gibotech i Højby og formand for sammenslutningen og netværket Odense Robotics.

- Men det er en svær størrelse. Den slags har virksomhederne en vis sum penge til, og lige nu støtter vi kulturelle tiltag som HCA Festivals for at sikre Odense som en spændende by. Det har en effekt lige nu, men jeg kan sagtens se, der også er brug for at investere i noget, der har effekt om 10 år. Så jeg kan da godt forestille mig på sigt, at vi begynder at bruge pengene anderledes.

For det er nødvendigt at sætte ind og vække teknologiske interesser allerede i folkeskolen - og det burde være sat i gang for fem eller otte år siden, mener han.

- Det skal være med til at sikre morgendagens ingeniører. Jeg tror på, at robotindustrien bliver den hurtigst voksende industri herhjemme, og allerede nu er det svært at få kvalificeret arbejdskraft, fortæller Henrik Anker.

- I Gibotech mangler vi lige nu otte medarbejdere, og det betyder, at vi er udfordrede på væksten rent ordremæssigt, fordi vi kan have svært ved at levere hurtigt nok. Derfor er det et stort fokusområde for os.

Også nationalt er der opmærksomhed på børn og robotter. I januar fortalte undervisningsminister Merete Riisager (LA), at der som et treårigt forsøg på op mod 50 folkeskoler rundt om i landet fra næste skoleår skal undervises i it-forståelse og kodning som en obligatorisk del på alle klassetrin.

- Teknologi er en præmis for alle børn, og derfor er visionen, at alle danske børn skal lære at kode og forstå grundpræmisserne for moderne teknologi, forklarede hun.

Det er endnu ikke afgjort, om nogen Odense-skoler bliver del af det forsøg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce