Annonce
Underholdning

70'er-glamrock, Shakespeare-komik og ny tysk dramatik er på Odense Teaters repertoire i sæson 2019-2020

Kultmusicalen "The Rocky Horror Show" er en løssluppen, sexet flirt tilsat en lydside, der er en kærlig hilsen til rockabilly og ikke mindst 70'ernes glamrock. Blandt de medvirkende er (fra venstre) Niels Skovgaard Andersen, Cecilie Gerberg og Nicolai Jandorf. Foto: Emilie Therese
Odense Teaters direktør, Jens August Wille, fortæller om en teatersæson, der rækker fra Shakespeare-komik over glammrock-musical til ny tysk dramatik.

Scene: Kærlighed og jagten på den. Længslen efter nære relationer. Ønsket om at sætte sig spor. Det er emner, der går igen i flere af Odense Teaters forestillinger i den kommende sæson. At indholdet kan koges ned til de tre fixpunkter, går op for teaterdirektør Jens August Wille, da han fortæller om repertoiret, som rækker fra Shakespeare-komik over glamrock-musical til moderne tysk dramatik.

Sæsonbrochuren ligger nytrykt og kemisk duftende foran ham på bordet i Café Kongens Have. Skuespilleren Natalí Vallespir Sand nærmest springer ud af forsidebilledet i skikkelse af en energisk og lokkende grevinde Olivia fra Shakespeares "Helligtrekongersaften". Jens August Wille peger på billedet og siger:

- "Helligtrekongersaften" er en eventyrkomedie om køn og kærlighed, om at finde sig selv og at finde vej ud af kaos. Shakespeares kærlighedssyn er fascinerende anderledes end vores moderne kærlighedsideal, hvor vi tror, at vi kan planlægge og detailstyre alt. Shakespeare viser, at kønsstereotyper kan være en bremse, og at idealer ikke nødvendigvis er befordrende for livslang kærlighed.

Jens August Wille har ikke patent på at instruere Shakespeare på sit eget teater, men da han i tredjeperson forklarer, hvorfor instruktørpilen denne gang er landet på ham selv, siger han:

- Den her instruktør har altid drømt om at lave "Helligtrekongersaften", og nu gav teaterdirektøren ham endelig lov. Nej spøg til side. Jeg har tidligere instrueret "Trold kan tæmmes" og "Som man behager", så det er fristende at prøve kræfter med "Helligtrekongersaften", som er Shakespeares bedste komedie. Det særlige er, at den opererer på flere niveauer. Den er romantisk, trist og højstemt, men også vildt plat og sjov.

Annonce

Odense Teater 2019-2020

Store Scene, Odense Teater:

"Den Store Gatsby", kærlighedsdrama, premiere 11/9.

"Snefald", juleforestilling, premiere 16/11.

"Helligtrekongersaften", komedie, premiere 31/1 2020.

"The Rocky Horror Show", kultmusical, premiere 24/4 2020.

Teatersalen, Odeon:

"Den mystiske sag om hunden i natten", skævt drama, premiere 21/9.

"Skønheden og udyret", familieforestilling, premiere 14/12.

"Tyvene", tysk tragikomik, premiere 21/4 2020.

Værkstedet:

"Hvis jeg bliver gammel", dokumentarteater, premiere 4/9-2/10.

"Peggy Pickit ser Guds ansigt", grotesk samtidsdrama, 9/11.

"Influencer influenza", youtube-teater, premiere 6/2 2020.

"Markedet (er ikke noget sted)", afgangsforestilling, 5/5 2020.

Abonnementssalget til sæson 2019-2020 begynder mandag 29. april.

Se www.odenseteater.dk.

Sex og glamrock

Køn og seksuelle preæferencer er også omdrejningspunktet for kultmusicalen "The Rocky Horror Show":

- Musicalen flirter med seksuelle flertydigheder, som går igen på lydsidens hyldest til glamrock-idoler som David Bowie og Marc Bolan, siger Jens August Wille.

Odense Teater producerer musicalen i samarbejde med Aarhus Teater, for ved at slå pjalterne sammen kan de to teatre præsentere storproduktioner, som deres respektive budgetter ellers ikke ville række til:

- Muisicalen har premiere i Aarhus om en uge, og når den får premiere hos os i april 2020, er kapelmesteren og danserne gengangere, men vores skuespillere erstatter Aarhus-ensemblet. Ved at spille i begge byer får opsætningen et længere liv og når ud til et større publikum, siger Jens August Wille.

Krimigåde

"Den mystisk sag om hunden i natten" er en underfundig fortælling om en ikke helt almindelig dreng, der sætter sig for at opklare en krimigåde. Drengen Christopher er udstyret med nogle særlige evner, men han er følelsesmæssigt udfordret, fordi hans familie er gået i opløsning:

- Han forsøger indtrængende at stykke familiebrikkerne sammen, så han kan få tilværelsen til at give mening igen. Dén historie og Christophers trang til at forstå verden er lige så vigtig som krimigåden, forklarer Jens August Wille.

Kristoffer Helmuth har hovedrollen i "Den mystiske sag om hunden i natten. Han spiller en 15-årig dreng, som finder naboens hund myrdet og - meget mod sin fars vilje - begynder at efterforske sagen. Foto: Emilia Therese

Tragikomedie

"Tyvene" er i følge teaterdirektøren tysk dramatik, når det er bedst:

- Dea Loher, der er en af tidens største kvindelige dramatikere, har skrevet en tragikomedie om en flok ensomme mennesker, der føler, at livet er smuttet fra dem. Med sine fine skildringer af tab, demens, samliv og manglende relationer er stykket en parallel til "Den mystiske sag om hunden i natten", som også handler om mennesker, der ikke kan se, at livet ligger lige for fødderne af dem, siger Jens August Wille.

Nødhjælp og aflad

Den kryptiske titel, "Peggy Pickit ser Guds ansigt", dækker over noget så tilsyneladende ufarligt som en parmiddag. Det ene ægtepar har arbejdet som læger i et krigshærget land, mens det andet har puttet sig trygt herhjemme i vestlig magelighed. Under middagen går snakken om, hvordan man bruger sit liv bedst muligt, om man har betydet noget for nogen, og om man har sat sig spor i verden.

- Stykket handler om at finde meningen med livet og at finde sin plads i verden. På et dybere lag leger teksten med eksistentielle tanker, som om vesten overhovedet kan redde verden, om nødhjælp i virkeligheden nytter noget, eller om det bare er en form for aflad, som ender med at gøre én selv til gidsel i en større sags tjeneste.

Fra 13 til 11

"Markedet (er ikke noget sted)" er på papiret den mindst sexede af sæsonens forestillinger. Stykket er skrevet af madam Nielsen, der er et alter ego for dramatikeren, skuespilleren, forfatteren og musikeren Claus Bech-Nielsen, som har en fortid i Odense-bandet Creme X-Treme.

- Madam Nielsen er eminent til at beskrive ekstremt indviklede ting, som finanser og økonomi. Han undersøger forholdet mellem mennesket og markedskræfterne og spørger, om der findes et samfund efter kapitalismen. Det kan lyde tungt, men det skal man ikke lade sig narre af, for de syv medvirkende, som udgør afgangsholdet fra skuespiluddannelsen i Odense, bliver undervejs forvandlet til medier for alt fra en arbejdsløs græker over en bengalsk gældsslave i Dubai til salig Karl Marx, siger Jens August Wille.

I en række tidligere artikler har vi omtalt nogle af sæsonens øvrige forestillinger: Familieforestillingen "Skønheden og Udyret", juleforestilingen "Snefald" og åbningsforestillingen "Den store Gatsby".

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: 47 husmødre fra Vester Hæsinge kørte galt

1994 47 medlemmer af Vester Hæsinge Husmoderforening fik i går formiddag en grim forskrækkelse, da den udflugtsbus, som de var passagerer i, løb løbsk, fordi bussens fører pludselig sank død om bag rattet. Den førerløse bus fortsatte ind på en markvej og væltede om på siden med bagenden hængende ud over en to meter dyb grøft. To passagerer blev lettere kvæstet og kørt til Aabenraa Sygehus, men det kunne være gået langt værre, siger den vagthavende hos Haderslev Politi. Bussen var på vej fra Vester Hæsinge til Møgeltønder, da ulykken skete. De forskrækkede passagerer kunne ikke komme ud af bussen, men måtte vente på assistance fra Falck, der ved hjælp af en stige fik passagerne ud. 1969 - Jeg er helt på det rene med, at det er et spring ud i det uvisse, og ikke mindst derfor er jeg lykkelig for, at teaterchef Kai Wilton er indstillet på, at jeg kommer tilbage, hvis jeg ”brænder fingrene”. Det siger skuespillerinden Lone Helmer, der har fået orlov fra Odense Teater med udgangen af denne sæson for at prøve kræfter med nye opgaver i København. Lone Helmer, der kom til Odense Teater for syv år siden, har været en af teatrets flittigst benyttede skuespillerinder. Hun mener, at det vil være afgørende for hendes videre udvikling, at hun får lejlighed til at arbejde i andre ensembler og med andre instruktører. Der har allerede været bud efter hende fra både tv og filmselskaber. 1944 Opførelsen af de 340 bunkers, som vi skal have i Odense, skrider kun langsomt fremad. Det går ganske godt med støbningen af cementskelletterne, men der er store vanskeligheder med at få inventaret i orden. De sidste dage har arbejdet på de ellers fuldførte dækningsrum ligget stille, fordi der er opstået diskussion om, hvorvidt der skal være fire eller færre elektriske lamper i hvert rum. Driftsbestyrer Westergaard, Randers Elektricitetsværk, har over for Statens Civile Luftværn protesteret mod opsætning af fire lamper, hvilket han hævder er spild af materialer, da man kan nøjes med mindre. Da spørgsmålet er aktuelt for hele landet, vil Elektricitetsværkernes Forening behandle sagen.

Kerteminde For abonnenter

Nyt forslag: Hvis du flytter til Kerteminde, får du en gratis byggegrund og 100.000 kr. i hånden

Kerteminde

Apoteksejer dropper udbringning: - Vi får 5,49 kroner for at levere en æske medicin

Annonce