Annonce
Erhverv

70-årige Torben undrer sig over kasseløse banker: Hvorfor kan jeg ikke længere veksle mine mønter i banken?

Flere pengeinstitutter har lukket kasserne ned af sikkerhedshensyn og på grund af svigtende efterspørgsel på kontanter. Det spænder ben for kunder som Torben Friis, 70, der stadig går i banken med byttepengene. Foto: Thomas Trondal
Færre og færre banker ligger inde med kontantbeholdninger, og det spænder ben for de få kunder, der stadig ønsker at veksle mønter i banken. Enkelte pengeinstitutter veksler dog stadig til kontanter i Vejle.

Vejle: Kreditkort, betalingsapps og kontaktløs betaling på telefonen har for længst afløst mønter, seddelbundter og hårdt pressede læderpunge i baglommen.

Det er en udvikling, der også sætter sit klare aftryk på, hvorvidt pengeinstitutterne tager imod kontanter, særligt mønter, og giverne kunder mulighed for at veksle til cool cash. Til stor ærgrelse for dem, der stadig sværger til kontanter frem for de digitale alternativer.

Én af dem er Torben Friis fra Løget.

Annonce

- Jeg har selvfølgelig også et kort, men som 70-årig har jeg det bare bedst med kontanter, siger han.

Torben Friis troppede for nylig op i sit lokale pengeinstitut, Danske Banks filial i Vejle, hvor han til stor undren ikke længere kunne veksle sine kontanter.

- Vores familie har en lang tradition for at samle på mønter. Når man får byttepenge tilbage, plejer vi at lægge alle mønter i en kasse og så veksle dem op til sommerferien. De plejer at have en maskine, der kan veksle automatisk. Hvad jeg hører, findes den ikke længere. I hvert fald ikke i Vejle, siger han.


Vores familie har en lang tradition for at samle på mønter. Når man får byttepenge tilbage, plejer vi at lægge alle mønter i en kasse og så veksle dem op til sommerferien.

Torben Friis


- Jeg fik så at vide, at jeg skulle til Aarhus, Odense eller København. Det kan godt undre mig, siger Torben Friis.

Kunne principielt godt "veksle" til kontanter

Avisen kunne i efteråret fortælle, at Danske Bank ville lukke kontant-kasserne i alle sine danske filialer uden for København, Odense, Aarhus og Aalborg, Rønne og Kastrup Lufthavn.

Torben Friis vurderer, at han samler cirka 2000 kroner i mønter sammen i løbet af tre-fire måneder. Han kan ikke længere komme af med mønterne i Danske Bank i Vejle: - Som barn blev jeg slæbt med ned i sparekassen og fik min første sparegris. Den har jeg brugt lige siden. Min erfaring er, at det giver mig plus på kontoen. Foto: Thomas Trondal

Dengang lød forklaringen, at det skete som følge af markante ændringer i antallet af kasse-transaktioner inden for de seneste fem år: Med en nedgang på to tredjedele på landsplan og alene fra 2019 til 2020 en reduktion på 47 procent.

Det viser sig dog, at Torben Friis ad omveje godt ville kunne "veksle" sine mønter til kontanter i form af sedler i sin lokale Danske Bank. De har nemlig en mønttæller, der kan indbetale til konto - ganske vidst kun indenfor visse åbningstider.

Således kunne han principielt benytte mønttælle, få pengene sat på sin konto, for så at gå ud i automaten og hæve sedler.

- Det er selvfølgelig ærgerligt for ældre kunder at komme ind og opleve, at de ikke kan veksle til mønter - eller måske ikke kan hæve penge på samme måde som tidligere. Men vi gør en dyd ud af at hjælpe kunder med ekstra behov; som ældre eller handicappede, der eksempelvis kan have brug for en introduktion til hæveautomaten. I vores Vejle-filial har vi således en mønttæller, der kan indbetale på konto. Den er ikke tilgængelig ved automaten eller i foyeren, men kun inde i receptionen i tidsrummet 10-13 på hverdage, siger Steen Møller Hansen, der er områdedirektør for Danske Bank i Sydjylland og på Fyn.

Annonce

Manglende efterspørgsel og større sikkerhed

Samme melding lyder fra Vestjysk Banks Vejle-afdeling, der også har en mønttæller stående i filialen. Men kun med mulighed for, at kunderne kan indsætte pengene på en konto.

- Vi lukkede for kassen med kontanter i januar 2020, men man kan stadig indbetale sedler i seddelmodulet i vores pengeautomat. Den kan også udbetale danske kroner og euro, siger filialdirektør Ejner Hansen.

Mange Danske Bank-filialer er blevet kasseløse

  • Danske Bank besluttede i slutningen af 2020 at lukke kasserne i alle banker - med undtagelse af København, Aarhus, Aalborg, Odense, Rønne og Kastrup Lufthavn.
  • Kunderne kan dog stadig bestille dansk og udenlandsk valuta til afhentning. Banken tilbyder dog ikke mulighed for at veksle.
  • Der er fortsat mulighed for at indbetale kontanter - herunder mønter - til konto i nogle Danske Bank-filialer. heriblandt i Vejle.
  • I hæveautomaten i foyeren kan man desuden ind- og udbetale sedler.
  • Samme muligheder gælder for erhvervskunder. I stedet får mange erhvervsdrivende i dag deres kontantbeholdninger varetaget igennem pengefirmaer.

Han fortæller, at kasse-lukningen skete på grund af lige dele manglende efterspørgsel på kontanter og sikkerheden, det medfører.

- Det ville være forkert sige, at der slet ikke er nogen, der stadig efterspørger kontanter. Men det er jo en adfærdsændring, og vi prøver at hjælpe, hvor vi kan. Ofte handler det om trygheden ved at bruge et kreditkort, og vi har brugt mange skridt på at gå med kunder ud til automaten og hjælpe, siger filialdirektøren.

Annonce

- Nød lærer nøgen dame at spinde

Et af de formentlig få sparekasser i Vejle, der stadig opererer med både møntoptæller og en "gammeldags" pengekasse, er Middelfart Sparekasse. Som én af bankens tre eneste afdelinger med kontanter - de to andre ligger i Aarhus og Middelfart.

- Det er primært de ældre kunder, der benytter sig af muligheden, men vi har valgt at holde fast i det ud fra et servicesynspunkt. For nogle kunder har det også en social værdi at komme ind i banken og tale ved skranken. Men samtidig kan vi jo se, at det går den anden vej, og at Mobilepay og i den dur i vid udstrækning har afløst de kontante betalinger ud i samfundet, siger John Hauge Nielsen, der er afdelingsdirektør i Middelfart Sparekasse.

Han fremhæver, at tendensen med flere digitale transaktioner kun er blevet forstærket det seneste år.

- Coronaen har gjort, at der er flere ældre, der er blevet udstyret med kreditkort - og fundet ud af, at det virker. Nød lærer nøgen kvinde at spinde, som man siger.

Annonce

Et nyt syn på banken

Også Torben Friis har gransket sine muligheder for, hvordan han fremadrettet skal komme lettest af med sine mønter.

- Som jeg ser det, har jeg vel to muligheder: At anskaffe mig sådan nogle mønthylstre og aflevere dem hos købmanden. Eller at skifte bank. Men det ville jeg også være ked af, for jeg har været kunde hos Provinsbanken og sidenhen Danske Bank i 30 år og har altid fået venlig betjening. Men man får da et nyt syn på banken og kommer til at tænke, at det er erhvervskunderne, der kommer før de fattige og ældre, siger han.

Gammeldags læderpung eller betalingsapps på telefonen? "Jeg ved godt, hvad jeg nødigst ville miste," siger Torben Friis. Foto: Thomas Trondal

Torben Friis lægger ikke skjul på, at trodsigheden over for de digitale betalingsformer også har principiel karakter. Selv ejer han da også et betalingskort.

- Jeg synes, at det er problematisk med det kontantløse samfund - og i det hele taget, at vi putter hele vores liv ned i en "computer". Hvad gør man nu om dage, hvis man ser en spillemand på gaden?

Møntdilemmaet tager han dog foreløbig afslappet.

- Jeg kan da cykle eller gå mig en tur til Danske Bank i Aarhus, siger Torben Friis og griner.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Charlotte og Claus sætter alt på et bræt: Har åbnet webshop med miljøvenlige produkter

Danmark

Søndagens coronatal: 644 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Vanvidsbilist med kæmpepromille anholdt: Politiet beslaglagde bilen

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Thorbjørn fra Vester Aaby har stor succes med ukorrekte børnefilm: - Spørger Matthesen, om jeg vil lave en tre'er, siger jeg ja

Vejr

Luk vinduer og døre: Skybrud og store regnskyl truer i det kommende døgn 

Middelfart For abonnenter

Christian og konen drømmer om at leve deres sidste tid tæt på familien: Udsigt til lejeboliger i yderområder giver håb

Danmark

Søndagens coronatal: 644 nye smittede

Erhverv

Tidlig rapshøst giver travlhed hos biodieselproducent: Erik var første mand med fuldt læs

Kerteminde

Restaurant leder med lys og lygte: - Vi har gjort alt for at finde personale til køkkenet

Danmark

Efter måneder med utrøstelig datter opgav Maja at få hjælp i Danmark: - Det føltes ulovligt at tage til udlandet

Kultur

Jazzens beskedne pianist hyldet: - Jeg kører træt i det, hvis autopiloten er slået til

Fyn For abonnenter

Penge til letbanen sluttede Helvegs vildeste år i politik: Østergaards fald satte lavinen i gang

Kerteminde For abonnenter

Firma hos fynsk gods udvider: - Det er en stærk sommer, selvom alle kirsebærerne døde

Annonce