Annonce
Fødselsdag

70 år: Aalborgdreng blev verdensberømt Wagnertenor

Operasanger Poul Elming fotograferet den 20. marts 2010, mens han var musikchef for Aalborg Symfoniorkester. Søndag den 21. juli 2019 fylder han 70 år. Mik Eskestad/Ritzau Scanpix

I 12 år i træk sang operasangeren Poul Elming ved de berømte festspil i Bayreuth i Tyskland, hvor han brillerede som heltetenor i Richard Wagners operaer.

I dag har nordjyden, der søndag den 21. juli fylder 70 år, lagt sangen på hylden for i stedet at lede et hold unge studerende fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium til onsdagskoncerter i København.

Poul Elming er uddannet sanger fra Nordjysk Musikkonservatorium. Han blev ansat i koret ved Den Jyske Opera i 1977 og blev senere solist samme sted.

Han blev tilknyttet Det Kongelige Teater i 1984.

På et tidspunkt fik han lagt sin stemme om fra baryton til tenor, og det blev hans adgangsbillet til Wagners verden og til festspillene for den berømte komponist i Bayreuth, hvor han debuterede i 1990.

I de følgende 12 år nåede Elming at synge i 96 forestillinger, blandt andet som Parsifal i det religiøse drama af samme navn, som Siegmund i "Valkyrien" og som Melot i "Tristan og Isolde".

Festspillene er ikke de eneste, der har haft glæde af ham, og Elming har ligeledes optrådt med stemmerne på nogle af verdens førende scener i byer som London, Wien, Paris og New York - for at nævne nogle få.

Men Poul Elming har dog også holdt godt fast i musikverdenen herhjemme, og i januar 2008 kunne han fejre 25-års jubilæum på Det Kongelige Teater.

På de år nåede han at spille et hav af forskellige roller og fik vist, at heltetenor-stemmen kunne meget andet end Wagner. Blandt andet i forestillinger som "Figaros Bryllup", "Don Carlos" og "Tryllefløjten".

I 2008 påtog han sig imidlertid en helt ny rolle og vendte hjem til Aalborg, da han begyndte som musikchef for Aalborg Symfoniorkester. Et job, han besad, indtil kontrakten udløb i 2011.

Siden dengang er Poul Elming - ud over at lede koncerter med Det Kongelige Danske Musikkonservatoriums studerende - blevet formand for mindefonden for sangeren Aksel Schiøtz.

Han er desuden grundlægger af en international sangkonkurrence, The Lauritz Melchior International Singing Competition.

Poul Elming er i sine mange år som professionel blevet hædret med en række priser og legater, heriblandt Aksel Schiøtz Prisen og Edith Brodersens Mindelegat.

Han er gift med sopranen Eva Hess Thaysen, og parret har to børn. /ritzau

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Debat: En god idé til gavn for hele Ærø blev trukket ned i et intrigant hængedynd

Læserbrev: Midt i en tilsyneladende uendelig debat om omgangstonen i avisdebatten og føljetonen om det ikke eksisterende samarbejdsklima i kommunalbestyrelsen - kom et lyspunkt. Borgmester Ole Wej luftede sammen med turist- og erhvervsforeningen en idé i avisen om at lade emissionsfri færgetransport omfatte af landevejsprincippet hele året. En idé, som er perfekt timet i forhold til den aktuelle nationale debat om klimahandlingsplaner, kommunal udligning (ligestilling), og som vandt genhør på Christiansborg. Tak for det, Ole! Avisens tryksværte var knapt tør, før Ærø Plus lod de fem kriterier for listens beslutninger og den samarbejdsvilje, som de har stået for, sejle af øen i iveren efter at "sælge billetter" til det kommunalvalg, som ligger næsten to år ud i fremtiden. "Er den demokratiske proces sat ud af spillet?" spurgte Carl Jørgen Heide og Inga Blom Thomas her i avisen 28. januar. Ja, den demokratiske proces i Ærøs kommunalbestyrelse er sat ud af spil så længe, at kommunalbestyrelsens medlemmer åbenlyst fører valgkamp i avisen i stedet for at sætte sig rundt om et bord på rådhuset og få renset luften. Med debatindlægget blev en god idé til gavn for hele Ærø trukket ned i det intrigante hængedynd som aktuelt handlingslammer kommunalbestyrelsen. Ingen tak for det. Midt i en valgperiode, som nu, bør vælgerne kunne forvente, at de folkevalgte forvalter deres mandat til gavn for samfundet (øen/kommunen) og venter med at føre valgkamp, til det er valgår (2021). Såfremt der fordres en uddannet konfliktmægler til at få gang i kommunalbestyrelsens samarbejde, står jeg til rådighed, også gerne med at anvise en uvildig mægler. Men noget bør forandres, vælgerne fortjener en kommunalbestyrelse, der samarbejder.

Annonce