Annonce
Fyn

7 ting du skal du vide om pant- og retursystemet

Platikflasker og dåser presses sammen på turen igennem flaskeautomaten. Pressefoto: Dansk Retursystem
Dansk Retursystem blev grundlagt i 2000 som et aktieselskab med fire ejere. Dansk Retursystem Holding består af Carlsberg, Royal Unibrew, Thisted Bryghus og Bryggeriet Fuglsang. Ved stiftelsen blev det bestemt, at selskabet er non-profit. Læs med og bliv klogere på systemet.

Brødtekst

Annonce

1.

Pantsystemet fungerer på den måde, at du betaler et gebyr – panten – når du køber for eksempel en øl i et dansk supermarked. Når du returnerer øldåsen i en flaskeautomat eller på en pantstation, får du panten retur. De afleverede pantflasker- og dåser bliver hentet af Dansk Retursystem, som sender flaskerne og dåserne videre til anlæg, der smelter dem om, så der kan laves nye emballager af materialet.

2.

1,4 milliarder dåser og flasker blev genanvendt i 2018. I 2018 sparede genanvendelse af plastik fra drikkeemballage Danmark for et CO2-udslip på 40.000 tons. Næsten ni ud af 10 engangsflasker- eller dåser kom i 2018 retur og 3,8 millioner pantflasker- og dåser bliver afleveret tilbage dagligt.

3.

Knap 3000 butikker i Danmark har en flaskeautomat, hvor du kan aflevere dåser og flasker med pantmærke. Butikker uden flaskeautomat skal stadigvæk tage imod pantbelagte dåser og flasker, hvis de sælger dem. Det gælder uanset hvilket mærke, butikken fører. Altså, hvis butikken sælger dåser, skal de tage imod dåser. Hvis de sælger plastikflasker, skal de tage imod plastikflasker. Det samme gør sig gældende for glasflasker.

4.

Der er tre kategorier af pant, A, B og C, som udløser forskellige beløb. Pant A er glasflasker og metaldåser under en liter, som giver en krone i pant. Pant B er plastflasker under en liter og giver 1,50 kroner. Pant C giver tre kroner og udgør alle flasker og dåser i størrelsen 1-20 liter.

5.

1. juli 2019 blev pant introduceret på juice- og saftprodukter. Det betyder, at 52 millioner flere flasker vil blive genanvendt, og det vil forventeligt give en årlig CO2-besparelse på 5.700 tons. Fra 1. november skal alle saft- og juiceprodukter produceres med pantmærke. Der vil dog i lang tid være juice og saft uden pant på supermarkedshylderne, da de gamle lagre skal tømmes.

6.

Mange danskere køber øl og sodavand i udlandet, navnlig ved den dansk-tyske grænse. Der er ikke pant på flasker og dåser købt i udlandet, men Dansk Retursystem opfordrer alligevel til at aflevere emballagen på en pantstation, idet den her vil blive genanvendt. Man bruger 95 procent mindre energi ved at fremstille en dåse af en brugt dåse frem for at producere en helt ny.

7.

Dansk Retursystem har siden 2002 haft monopol på at indsamle flasker og dåser med pant i Danmark. Miljøstyrelsen har via en politisk vedtaget bekendtgørelse tildelt Dansk Retursystem eneretten til at drive det danske pant- og retursystem indtil udgangen af 2020. Miljøstyrelsen fører tilsyn med Dansk Retursystems arbejde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Byråd sætter punktum for Odeon-sag: Men der mangler stadig en undskyldning

Leder For abonnenter

Odeon har tumlet rundt som en beruset balletdanser

Det er ynkeligt, at selskabet bag Odeon ikke vil undskylde de løgne, som man var sendt ud i offentligheden for at dække over sagen om den systemkritiske kinesiske dansetrup Shen Yuns aflyste optræden i musik- og teaterhuset. Odeon-selskabet har, som det fremgik af avisen tirsdag, i stedet valgt at "beklage" sin optræden via en advokat, men man har ikke haft mod og mandshjerte nok til at sige det lille, men vigtige ord "undskyld". Det er uhørt dårlig stil; en uforskammet opførsel. Derfor må man håbe, at Odeon tager ved lære af forløbet og den berettigede kritik, der er blevet rejst mod selskabet. For selvfølgelig skal man undskylde, når man stikker en løgn. Odeon har i Shen Yun-sagen tumlet rundt som en beruset balletdanser midt i et balletkompagni. Man har løjet for offentligheden, og man har løjet for sin kontraktpartner, Odense Kommune. Det har absolut ikke været kønt at se på. Det er blevet grundigt tilbagevist, at aflysningen af den kinesiske dansetrups optræden skyldtes pres fra det kinesiske regime. Der findes ganske enkelt ikke skyggen af dokumentation for, at den kommunistiske supermagt Kina har forsøgt at diktere programmet i et musik- og teaterhus i hjertet af Danmark. Der er andre og bedre forklaringer på, at Shen Yun-truppen ikke fik lejlighed til at optræde i Odeon. Alene det faktum, at truppen er ukendt i offentligheden og derfor næppe ville have haft gennemslagskraft til at samle et større publikum i Odeon, kan begrunde, at truppen fik et nej fra Odeon. Det kunne man imidlertid have sagt højt og dermed sparet sig selv for megen ballade. Ligesom man fra Odeons side kunne have sagt, at der var åbenlyse samarbejdsproblemer mellem den kinesiske trup og musik- og teaterhuset. Det er nu engang altid bedst at sige tingene, som de er - også når det er ubekvemt. Selv om sandheden ifølge mundheldet er ilde hørt, er sandheden altid at foretrække. Derfor må Odeon mande sig op og lære at sige tingene, som de er. Også, når det handler om at afvise ukendte, kinesiske dansere. Alt andet er ynkeligt.

Annonce