Annonce
Indland

7/14 hvis du vil være sikker

Mænd bør maksimalt drikke 14 og kvinder maksimalt 7 genstande om ugen for at minimere kræftrisikoen ved alkohol, lyder det i en ny vejledning fra Sundhedsstyrelsen.

I en del år har mange danskere troet sig sikre, hvis de blot holdt sig på maks. 14 eller 21 genstande om ugen. Men nu strammer Sundhedsstyrelsen retorikken.

Alkohol: ”Intet alkoholforbrug er risikofrit for dit helbred.” Sådan lyder det første af de syv bud, som Sundhedsstyrelsen tirsdag middag offentliggjorde.

De syv bud er ment som vejledning om, hvordan man bør omgås alkohol - og de gør op med den udbredte misforståelse, at man er nogenlunde sikker på ikke at tage skade af alkoholen, hvis mænd højst drikker 21 genstande og kvinder højst 14 genstande om ugen - den genstandsgrænse, som Sundhedsstyrelsen introducerede i 1990.

”Genstandsgrænsen for det maksimale alkoholforbrug er ofte blevet forstået som, at et alkoholforbrug helt op til 14/21 var uden sundhedsmæssige risici. Det understreger behovet for en mere nuanceret vejledning,” skriver Sundhedsstyrelsen på sin hjemmeside.

14/21 er tværtimod grænsen for, hvornår ens alkoholforbrug er så højt, at det bør sænkes, understreger Sundhedsstyrelsen.

Annonce

Hjertebeskyttende effekt

- 7/14 skal markere, hvilket niveau man skal holde sig under, hvis man vil sikre sig, at ens forbrug kun giver en lille risiko for helbredsskader, siger Else Smith, konstitueret direktør i Sundhedsstyrelsen.

7/14 er også det niveau, hvor eksperterne mener, at man kan få glæde af de hjertebeskyttende effekter, som alkohol i begrænset mængde menes at have - uden at kræftrisikoen bliver for stor.

Højst fire genstande

De syv råd om alkohol lyder:

1. Intet alkoholforbrug er risikofrit for dit helbred.

2. Drik ikke alkohol for din sundheds skyld.

3. Du har en lav risiko for at blive syg på grund af alkohol ved et forbrug på 7 genstande om ugen for kvinder og 14 for mænd.

4. Du har en høj risiko for at blive syg på grund af alkohol hvis du drikker mere end 14/21 om ugen.

5. Stop før 5 genstande ved samme lejlighed.

6. Er du gravid – undgå alkohol. Prøver du at blive gravid – undgå alkohol for en sikkerheds skyld.

7. Er du ældre – vær særlig forsigtig med alkohol.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Ny hanløve er ankommet til Odense Zoo

Leder For abonnenter

Overvågning. Et nødvendigt onde

Avisen bragte i går en god nyhed fra Korsløkkeparken, der er et boligområde i Odense på den såkaldte ghettoliste. Efter opsætning af i alt 460 kameraer er området blevet markant fredeligere. Tidligere var Korsløkkeparken plaget af omfattende hashhandel, hærværk og anden kriminalitet, der gjorde bebeboerne utrygge. Men nu kan tillidsfolk for beboerne fortælle, at kameraerne har lagt en dæmper på de urolige elementer, som typisk er helt unge mennesker. De nye kameraer i Korsløkkeparken flugter således fint med regeringens planer om mulighed for mere markant overvågning i det offentlige rum. Dette forslag vil regeringen sandsynligvis komme igennem med, takket være støtte fra de blå partier, og det vil ikke mindst langt størsteparten af beboerne i større almene bebyggelser være glade for. Med god grund. Fredelige borgeres efterspørgsel af en tryg hverdag, hvor man ikke møder hashpushere i nedgangen til kælderen eller skal frygte hærværk mod sin parkerede bil, er forståelig og legitim. Men samtidig må man ikke se bort fra, at mere overvågning også indskrænker den frihed og ret til privatliv, som er grundlæggende for et åbent, demokratisk samfund. Folks behov for tryghed stritter altså imod nogle vigtige værdier, og dermed kan sammenstødet overføres til modsætninger mellem på den ene side almindelige danskere, der tager afsæt i deres hverdag, og på den anden side organisationer, der henviser til undersøgelser og statistikker. Mens hr. og fru menigmand tager overvågningen ret afslappet, er for eksempel Advokatrådet og Det Kriminalpræventive Råd betænkelige. De efterlyser dokumentation for, at øget overvågning gør det nemmere for politiet at opklare alvorlige forbrydelser. Skeptikerne påpeger også, at regeringens lovforslag, om det bliver vedtaget, vil indskrænke borgernes ret til privatliv mere, end man forestiller sig. Det kan meget vel være rigtigt, at kameraovervågning kun har begrænset betydning, når det drejer sig om alvorlig kriminalitet. Men skønt gamle begreber som ro og orden ikke i dag er på mode blandt fagpersoner, har de alligevel fylde i befolkningen. Derfor er øget overvågning et nødvendigt onde. I hvert fald indtil forældre og SSP-folk har lært de unge uromagere reglerne for almindelig god opførsel. Det vil desværre nok tage en rum tid.

Annonce