Annonce
Indland

7/14 hvis du vil være sikker

Mænd bør maksimalt drikke 14 og kvinder maksimalt 7 genstande om ugen for at minimere kræftrisikoen ved alkohol, lyder det i en ny vejledning fra Sundhedsstyrelsen.

I en del år har mange danskere troet sig sikre, hvis de blot holdt sig på maks. 14 eller 21 genstande om ugen. Men nu strammer Sundhedsstyrelsen retorikken.

Alkohol: ”Intet alkoholforbrug er risikofrit for dit helbred.” Sådan lyder det første af de syv bud, som Sundhedsstyrelsen tirsdag middag offentliggjorde.

De syv bud er ment som vejledning om, hvordan man bør omgås alkohol - og de gør op med den udbredte misforståelse, at man er nogenlunde sikker på ikke at tage skade af alkoholen, hvis mænd højst drikker 21 genstande og kvinder højst 14 genstande om ugen - den genstandsgrænse, som Sundhedsstyrelsen introducerede i 1990.

”Genstandsgrænsen for det maksimale alkoholforbrug er ofte blevet forstået som, at et alkoholforbrug helt op til 14/21 var uden sundhedsmæssige risici. Det understreger behovet for en mere nuanceret vejledning,” skriver Sundhedsstyrelsen på sin hjemmeside.

14/21 er tværtimod grænsen for, hvornår ens alkoholforbrug er så højt, at det bør sænkes, understreger Sundhedsstyrelsen.

Annonce

Hjertebeskyttende effekt

- 7/14 skal markere, hvilket niveau man skal holde sig under, hvis man vil sikre sig, at ens forbrug kun giver en lille risiko for helbredsskader, siger Else Smith, konstitueret direktør i Sundhedsstyrelsen.

7/14 er også det niveau, hvor eksperterne mener, at man kan få glæde af de hjertebeskyttende effekter, som alkohol i begrænset mængde menes at have - uden at kræftrisikoen bliver for stor.

Højst fire genstande

De syv råd om alkohol lyder:

1. Intet alkoholforbrug er risikofrit for dit helbred.

2. Drik ikke alkohol for din sundheds skyld.

3. Du har en lav risiko for at blive syg på grund af alkohol ved et forbrug på 7 genstande om ugen for kvinder og 14 for mænd.

4. Du har en høj risiko for at blive syg på grund af alkohol hvis du drikker mere end 14/21 om ugen.

5. Stop før 5 genstande ved samme lejlighed.

6. Er du gravid – undgå alkohol. Prøver du at blive gravid – undgå alkohol for en sikkerheds skyld.

7. Er du ældre – vær særlig forsigtig med alkohol.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Medicinpriser på himmelflugt: Kom nu ud af starthullerne, sundhedsminister

Hvor er det dog fattigt, at sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke i et svar til Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg ikke har et eneste konkret bud på, hvordan han vil forhindre de danske medicinpriser i at stige og falde så voldsomt, som tilfældet er. Svaret til udvalget er givet som følge af en række række sager, hvor blandt andre fynske pensionister har oplevet meget store udsving i medicinpriserne. Det sker eksempelvis, når medicinalvirksomhederne har forsyningsvanskeligheder, og de tilbageværende leverandører hæver prisen. Som avisen tidligere har beskrevet, kan det føre til pludselige prisstigninger på op til 1200 procent for uundværlig medicin. Ministeren vil, som det fremgår af dagens avis, undersøge "mulige tiltag", der kan forebygge, at medicinpriserne stiger eksplosivt. Og det er skam fint, at ministeren vil undersøge sagen, for det er altid klogt at undersøge tingene til bunds, inden man træffer vidtgående beslutninger. Det er imidlertid forunderligt, at ministeren ikke er nået længere i sagen. Det er veldokumenteret, at visse produkter på det danske medicinmarked svinger endog meget voldsomt i pris, og derfor kan sagen ikke være ukendt hos ministeren eller i hans ministerium. Derfor ville det være naturligt, at ministeren allerede på nuværende tidspunkt havde en plan for, hvordan han vil løse problemerne. Og at han derfor i sit svar til udvalget ville præsentere nogle håndfaste initiativer, der kan skabe ro om medicinpriserne til gavn for patienterne og dermed vælgerne. Men nej: Foreløbig skal sagen undersøges nærmere. Det skaber en forståelig utryghed hos patienterne, at priserne på nødvendig medicin fluktuerer så voldsomt, som tilfældet er. Hvis man har knogleskørhed, skal man naturligvis kunne få sin medicin uden at skulle frygte for voldsomme prisændringer. Man har som patient, specielt som pensionist med en stram økonomi, brug for, at der er ro om medicinprisen. Derfor må Magnus Heunicke ud af starthullerne. Nu.

Annonce