Annonce
Indland

7/14 hvis du vil være sikker

Mænd bør maksimalt drikke 14 og kvinder maksimalt 7 genstande om ugen for at minimere kræftrisikoen ved alkohol, lyder det i en ny vejledning fra Sundhedsstyrelsen.

I en del år har mange danskere troet sig sikre, hvis de blot holdt sig på maks. 14 eller 21 genstande om ugen. Men nu strammer Sundhedsstyrelsen retorikken.

Alkohol: ”Intet alkoholforbrug er risikofrit for dit helbred.” Sådan lyder det første af de syv bud, som Sundhedsstyrelsen tirsdag middag offentliggjorde.

De syv bud er ment som vejledning om, hvordan man bør omgås alkohol - og de gør op med den udbredte misforståelse, at man er nogenlunde sikker på ikke at tage skade af alkoholen, hvis mænd højst drikker 21 genstande og kvinder højst 14 genstande om ugen - den genstandsgrænse, som Sundhedsstyrelsen introducerede i 1990.

”Genstandsgrænsen for det maksimale alkoholforbrug er ofte blevet forstået som, at et alkoholforbrug helt op til 14/21 var uden sundhedsmæssige risici. Det understreger behovet for en mere nuanceret vejledning,” skriver Sundhedsstyrelsen på sin hjemmeside.

14/21 er tværtimod grænsen for, hvornår ens alkoholforbrug er så højt, at det bør sænkes, understreger Sundhedsstyrelsen.

Annonce

Hjertebeskyttende effekt

- 7/14 skal markere, hvilket niveau man skal holde sig under, hvis man vil sikre sig, at ens forbrug kun giver en lille risiko for helbredsskader, siger Else Smith, konstitueret direktør i Sundhedsstyrelsen.

7/14 er også det niveau, hvor eksperterne mener, at man kan få glæde af de hjertebeskyttende effekter, som alkohol i begrænset mængde menes at have - uden at kræftrisikoen bliver for stor.

Højst fire genstande

De syv råd om alkohol lyder:

1. Intet alkoholforbrug er risikofrit for dit helbred.

2. Drik ikke alkohol for din sundheds skyld.

3. Du har en lav risiko for at blive syg på grund af alkohol ved et forbrug på 7 genstande om ugen for kvinder og 14 for mænd.

4. Du har en høj risiko for at blive syg på grund af alkohol hvis du drikker mere end 14/21 om ugen.

5. Stop før 5 genstande ved samme lejlighed.

6. Er du gravid – undgå alkohol. Prøver du at blive gravid – undgå alkohol for en sikkerheds skyld.

7. Er du ældre – vær særlig forsigtig med alkohol.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

En søndag med fitness i Korup

Klumme

Du tager fejl, Mette

Statsminister Mette Frederiksen talte i sin nytårstale for flere tvangsanbringelser af børn. Jeg er lodret uenig: Vi skal have som mål at tvangsanbringe så få børn udenfor hjemmet som muligt. Vores ambition som samfund må være at skabe gode rammer om børnene og familierne, så tvangsanbringelser bliver absolut sidste udvej. Vi har i dag to voldsomme problemer: at de allersvageste familier ikke bliver hjulpet godt nok, tidligt nok, og at det system vi anbringer børn i, ikke virker. Løsningen må for det første være at hjælpe familierne bedre, og for det andet at reparere anbringelsessystemet, så det også virker bedre. I dag går det alt for ofte galt for de anbragte børn. Halvdelen af alle unge hjemløse er tidligere anbragte. Meget få af de anbragte børn får en uddannelse. En skræmmende høj procentdel af de tidligere anbragte forsøger selvmord. Og rigtig mange anbragte børn får selv børn, der bliver anbragt. Lad os derfor fokusere på, hvordan vi undgår at anbringe børn! Man kan for eksempel støtte nybagte forældre, så de nye familier får en bedre start på livet sammen. Helt fra fødslen kan der tilknyttes socialt personale til de svageste familier, og de kan også få tid i særlige barselshuse, så en ny familie først kommer hjem, når de er parate til det. Vi skal også – under alle omstændigheder – styrke normeringen i vuggestuer og børnehaver, og have flere lærere i folkeskolen. For det er i de gode institutioner at vi dels skal opdage tidligt, når børnene ikke har det godt, og dels er i stand til at hjælpe de børn ekstra meget, der ikke har den store støtte derhjemmefra. I de tilfælde hvor det alligevel går galt, og et barn fjernes fra familien, skal vi sætte langt mere kvalificeret ind, end vi gør i dag. For eksempel med bedre plejefamilier. For eksempel med ordentlige vilkår for anbragte børn der fylder 18 år. Og absolut også med frivillige tilknyttet de anbragte børn, så de anbragte børn også har venner og mentorer, der ikke repræsenterer myndighederne. Vi vil fra radikal side gerne være med til at drøfte hvordan vi forebygger anbringelser, og hvordan vi forbedrer anbringelser. Men begge dele skal være på plads, før vi går ind i en diskussion om flere anbringelser.

Odense

Et skud tysk testosteron: For første gang i otte år har Odense Zoo atter en søløve-han

112

Mand vendte bil med anhænger på motorvejen

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];