Annonce
Fyn

628 danskere er bukket under for coronavirus - på tre uger dør lige så mange af rygning

Vi har i runde tal haft 600 coronarelaterede dødsfald (628 pr. 8. september, red.). Det svarer stort set til, hvad der er af tobaksrelaterede dødsfald i løbet af tre uger, konstaterer Knud Juel, Statens Institut for Folkesundhed, som har analyseret udviklingen i dødelighed for de ældste danskere før og under corona-pandemien. Arkivfoto: Jens Thaysen.
Coronavirus gav pukkel af dødsfald i foråret, men det er en gammel synder, som er skyld i, at dødeligheden blandt ældre danskere er højere end i lande, der har været langt hårdere ramt af pandemien.
Annonce

Dødelighed: Coronavirus var i foråret skyld i en overdødelighed i Danmark, men overordnet set er Danmark foreløbig kommet godt igennem pandemien i forhold til mange lande. Det konkluderer Knud Juel, professor emeritus, i en analyse fra Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet.

- Der var nogle uger i marts og april med en pukkel af ekstra dødsfald. Der var en top, som ligner den, man ser under influenzaepidemier, men i forhold til andre lande og i forhold til andre influenzaepidemier har det ikke været voldsomt, siger Knud Juel.

- Det er vigtigt at sige, at de coronarelaterede dødsfald er jo meget koncentreret om de ældste, og vi ved også, at i langt de fleste coronarelaterede dødsfald har afdøde haft alvorlige sygdomme inden, så vi er ovre i gruppen af ældre og svagelige, siger Knud Juel, som har analyseret dødeligheden i aldersgrupperne 65-74 år, 75-84 år og ældre.

Tallene viser, at dødeligheden blandt ældre danskere både før og under coronapandemien ligger højere end i lande som Italien, Frankrig og Spanien, hvor virussen har kostet tusinder af liv.

- Hvordan kan både Frankrig, Italien og Spanien have en lavere dødelighed blandt de ældste end Danmark - de lande har jo været hårdt ramt af coronavirussen?

- De har været hårdt ramt, men de havde et rigtig godt udgangspunkt med lave dødeligheder. De har haft mange ekstra dødsfald, og det har gjort situationen værre i de lande, men ikke mere end at de stadig holder sig oven over Danmark.

Annonce

Med røg ryger liv

Før pandemien var Danmark på en 16. plads over dødelighed blandt personer i alderen 75 år og ældre. Nu er Danmark på en 13. plads for de 75-84-årige og på en 12. plads for 85-årige og ældre. Umiddelbart ser det altså ud til at gå bedre, men dødeligheden i Danmark belastes af en dårlig vane, forklarer Knud Juel:

- De tobaksrelaterede dødsfald har været der i mange år og fylder meget. Vi har i runde tal haft 600 coronarelaterede dødsfald (628 pr. 8. september, red.). Det svarer stort set til, hvad der er af tobaksrelaterede dødsfald i løbet af tre uger - og det er jo over hele året og også næste år. Så i den sammenligning fylder de 600 dødsfald ikke så meget, siger Knud Juel.


De rygerelaterede dødsfald strækker sig over mange år. Selvom man fjernede alle cigaretter fra Danmark i morgen, ville der stadig være dødsfald de næste 10 år.

Knud Juel, professor emeritus, Statens Institut for Folkesundhed


- Vi kunne med andre ord tage et stort skridt fremad, hvis vi kunne gøre noget ved de tobaksrelaterede dødsfald?

- Ja, men det kan vi ikke gøre fra det ene år til det andet. De coronarelaterede dødsfald er her og nu, og der er en helt anden måde at gå til det på både forebyggelsesmæssigt og politisk, fordi man kan se virkningen med det samme. De rygerelaterede dødsfald strækker sig over mange år. Selvom man fjernede alle cigaretter fra Danmark i morgen, ville der stadig være dødsfald de næste 10 år.

Ifølge Dansk Lungemedicinsk Selskab koster tobaksrelaterede sygdomme årligt cirka 14.000 danskere livet.

- Har I tal for, hvor meget forurening betyder for dødeligheden?

- Det er noget sværere at måle. Og selvom man kan gøre noget med biler og brændeovne, er det sværere at forebygge dødsfald som følge af forurening, fordi en meget stor del (af forureningen, red.) kommer til os fra udlandet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Bevar Nyborgs volde

Annonce