Annonce
Fødselsdag

60 år: Veteranen ser skævt til sit gamle parti

Sigmar Gabriel, Tysklands tidligere udenrigsminister, fylder den 12. september 60 år. John Macdougall/Ritzau Scanpix

Stabilitet og en vej ud af vælgerkrisen.

Tysklands socialdemokrater i partiet SPD har længe ledt med lys og lygte efter en person og en politik, der kan bremse partiets krise og genvinde tidligere tiders vælgertække og magt.

Sådan en person er Sigmar Gabriel måske.

I hvert fald sagde en meningsmåling, der i august blev bragt i det tyske nyhedsmagasin Fokus, at Gabriel er en af de politikere, som flest SPD-medlemmer foretrækker som leder.

Gabriel har været der før. Han er en erfaren mand, som torsdag den 12. september fylder 60, og som har haft en stribe høje poster.

Fra 2013 til 2018 var han vicekansler, da SPD som nu var i koalitionsregering med forbundskansler Angela Merkel og hendes konservative CDU.

Han var tillige udenrigsminister i 2017-2018, og tidligere i karrieren var han blandt andet miljøminister og økonomiminister. Men han har været mere end det.

Gabriel, der kom ind i landspolitik fra posten som ministerpræsident i delstaten Niedersachsen, blev i 2009 leder af SPD. Han havde posten som partiformand frem til 2017, og kun legendariske Willy Brandt har holdt denne post længere.

Siden Gabriels afgang som partiformand har SPD bokset med at finde den rette til posten. I øjeblikket er partiet i gang med en længere valgproces, der i december skal finde frem til en leder, som kan give tiltrængt fremgang for socialdemokraterne.

Gabriel har måske en forklaring på partiets problemer.

- SPD er blevet mere venstreorienteret end Die Linke og mere økologisk end De Grønne. Jeg er sikker på, at flertallet af partiets medlemmer afviser dette, sagde han i august i et interview med avisen Kölner Stadt-Anzeiger.

Men han afviser at blive partileder igen.

Sigmar Gabriel, der er født i Goslar i Harzen, har været medlem af Forbundsdagen i Berlin siden 2005.

Han har tre børn med to forskellige kvinder - den seneste datter blev født i 2017. /ritzau

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

- Vi ved godt, det er ulovligt: Derfor parkerer varebilerne midt på fortovet

Leder For abonnenter

Parkering på fortove: Helt ærligt, vi er jo ikke Sverige

Lov er lov, og lov skal holdes, og derfor er vi på denne plads normalt stærke tilhængere af at overholde loven. For landets love, regler, forordninger, cirkulærer, rammer og aftaler er med til at skabe et samfund, hvor alle er stillet ens, uanset økonomisk, aldersmæssig, social, politisk, seksuel eller trosmæssig baggrund og orientering. Alligevel vil vi gøre en undtagelse i sagen om de rigide parkeringsregler, der omtales i avisen i dag. Regler, der gør, at en flyttemand ikke kan parkere sin flyttebil uden for den ejendom i et par timer, mens han bærer sofaer, lænestole og køkkengrej i flyttekasser ud i den ventende bil. Regler, der gør, at en vvs'er ikke kan parkere sin varevogn på et fortov for at løse et akut opstået problem med et lækkende vandrør i en etageejendom. Det er ganske enkelt for stift, for rigidt, for drakonisk. Danmark er et regelsamfund, og hurra for det. Men vi er ikke Sverige. Og vi skal have plads til, at vi også kan bo og leve i vores egne byer. Derfor skal en håndværker selvfølgelig kunne foretage en midlertidig parkering på et fortov uden at skulle frygte en parkeringsbøde. Det er klart, at vores gader og stræder ikke må ende i det rene kaos med biler parkeret på syditaliensk manér; på kryds og på tværs og på langs. Derfor skal vvs'eren, flyttemanden og tømreren parkere med den yderste omhu og omtanke, så han ikke er med til at skabe farlige situationer i trafikken, når gående eller cyklende skal udenom den parkerede lastvogn. Man kan mene, at håndværkere, flyttemænd og andre, der føler trang til at parkere på et fortov i en snæver vending, blot kan vælge lovlydighedens vej og anmode kommunen om en midlertidig parkeringstilladelse. Men helt ærligt: Hvor bureaukratisk kan verden blive? Lykkeligvis udviser mange parkeringsvagter allerede i dag konduite og sund fornuft i disse situationer og undgår at uddele bøder. Det er klogt og bestemt et eksempel til efterfølgelse. For helt ærligt. En flyttebil på et fortov skal der altså være plads til. Også selv om lov er lov.

Annonce