Annonce
Fyn

Sådan arbejder en livredder: Philip og Nikolaj bruger sommeren på at holde de danske strande sikre

Livredderne skal altid være klar på en uvarslet situationsøvelse som denne redningsaktion. Nikolaj Mejer tjekker, om badegæsten – spillet af en instruktør – er ved bevidsthed. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
Livredderne Philip Stenfoss og Nikolaj Mejer bruger deres sommer på at holde de danske strande sikre. Det kræver konstant opmærksomhed og grundig træning at være klar, hvis uheldet er ude.

Selv om temperaturen ikke er 30 grader som for et par uger siden, er vandet stadig varmt, og det er nogle uger endnu højsæson for de omkring 200 livreddere, der passer på badegæsterne ved 39 udvalgte badestrande, heraf to på Fyn.

Avisen har kigget nærmere på, hvordan livredderne arbejder. På Kerteminde Nordstrand mødte vi Philip Steenfos og Nikolaj Mejer, to friske unge mænd på 23 år. Philip læser idræt og sundhed på SDU, mens Nikolaj læser medicin – som mange andre livreddere.

– De klassiske er altid idræt, medicin og fysioterapi. Så går du sjældent galt i byen, fortæller Nikolaj.

Annonce
Det meste af tiden er to livreddere på vagt sammen, men af til er der 3, for at vagtplanen går op. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

Han og Philip har allerede været livreddere i fem år, og er derfor relativt erfarne. De er også blevet tætte venner gennem jobbet.

– Vi prøver aktivt at få livredderuger sammen. Sidste år var vi lige ved slå rekord, da vi arbejdede fire uger sammen – det er mange timer, fortæller Philip. I år bliver det to og en halv.

Normalt skifter man til en ny strand hver uge, og der er en vagtplan, der skal gå op. Så man kan ønske, men heller ikke mere.

Konstant opmærksomhed

Vejret er blevet køligere. Det er en stille eftermiddag, og de to livreddere har god tid til at lade sig interviewe. Men selvom her er næsten øde, holder de nøje øje med stranden. De skiftes derfor til at svare på spørgsmål og holde opsyn fra tårnet.

– In-situ! Der er in-situ! (situationsøvelse, red.) udbryder Nikolaj pludselig, mens han peger ud på havet.

40-50 meter ude har han fået øje på et hoved og en strakt arm. Det tager kun Philip et par sekunder at flytte sin opmærksomhed, og straks styrter de begge ned mod strandkanten med hjelm og førstehjælpskasse.


Vores spidskompetance er at reagere tidligt og spotte ulykken, før den sker.

Nikolaj Mejer, livredder


Philip sætter redningsbåden fra land og sejler hurtigt, men sikkert ud til manden, og får ham bakset op i båden og tilbage ind på stranden. Det tager kun et par minutter.

Livredderne har altid kontakt gennem walkie-talkie. Nikolaj Mejer, 23, holder kontakt med Philip Steenfos i redningsbåden, mens han sejler. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

Nikolaj tager imod og  lægger den bevidstløse mand i sandet for at tjekke puls og vejrtrækning. Imens ringer Philip til “alarmcentralen”, der spilles af en instruktør. Den “bevidstløse” mand rejser sig og træder til side for at erstattes af en førstehjælpsdukke.

– Træd til side! Hold afstand, der gives stød! Lyder det bestemt fra Philip.

Mens de holder kontakt med “alarmcentralen”, giver Philip og Nikolaj skiftevis kompressioner, mund-til-mund og elektrisk stød fra en hjertestarter. Til slut bliver patienten hentet af “ambulancen”.

Sådan en situationsøvelse skal livredderne altid være klar til. De har et minut til at opdage situationen og reagere, ellers dumper de med det samme. Det kan være alt fra en redning til en eftersøgning eller en baby, der har fået hjertestop.

Redningsbåden testes hver morgen, så livredderne er sikre på, at den fungere, når det gælder. Her sejler Philip Steenfoss. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

– Hvor hurtigt opdager vi det, hvor hurtigt er vi derude, vælger vi det rigtige udstyr? Vælger vi at svømme eller bruge board eller bruge båd, hvad er mest hensigtsmæssigt? Så kan man få sig en god snak om det bagefter om alle de valg, man har taget undervejs, fortæller Nikolaj.

Tårnet er livreddernes base, der giver overblik på stranden og opbevarer udstyr. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

Imens øvelsen står på, overtager en instruktør opsynet med stranden, så gæsterne ikke mærker nogen forskel i sikkerheden.

Annonce

Præventivt arbejde

Det er heldigvis ikke ofte, at at livredderne er ude for en virkelig situation, der kræver livreddende førstehjælp.

– Vores spidskompetance er at reagere tidligt og spotte ulykken, før den sker. Det handler om at komme situationerne i forkøbet, så vi undgår, at det bliver helt slemt, og vi skal have fat i det tunge skyts, fortæller Nikolaj.

Alle livreddere har et kort kaldenavn på 3 bogstaver, for at lette kommunikationen. Philip Steenfos er "SOF" og Nikolaj Mejer er "MEJ". Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

Det kan for eksempel være at opsamle folk på standup paddleboards i fralandsvind, eller hente svømmere ind, der uopmærksomt har begivet sig for tæt på sejlende både.

Nikolaj og Philip elsker arbejdet som livreddere, og deres femte sæson er i hvert fald ikke den sidste.

– Man får medalje hvert femte år, så vi får en lille medalje i år, fortæller Nikolaj.

– Tiårsmedaljen skal vi også op og have! Lyder det fra Philip, og Nikolaj nikker.

Som en del af folkeoplysning og kommunikation med strandens gæster, uddeler Rune P. Kay malebøger til de små. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
Nikolaj Mejer og Philip Steenfos står op i deres hytte hos Kerteminde Camping. Den lokale kommune står for livreddernes overnatning. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
Flaget hejses hver morgen i livreddertårnet kl. 10, og tages ned igen kl. 18. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
Der føres omhyggeligt logbog med vejr- og vandforhold, udstyrets stand og hændelser i løbet af dagen. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
Redningsaktioner kan foretages med redningsbåd, bræt, eller med svømmefødder, snorkel og dykkerbriller. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

Livreddere to steder på Fyn

Fakta

Fra 26. juni til 19. august 2021 er omkring 200 livreddere fra TrygFondens Kystlivredning til stede på 39 udvalgte strande i Danmark med det karakteristiske røde og hvide livreddertårn.

På Fyn er livredderne at finde på Kerteminde Nordstrand og Christiansminde Strand i Svendborg.

TrygFondens Kystlivredning har eksisteret siden 1998 gennem et samarbejde med Dansk Svømmeunion, der står for at uddanne livredderne. TrygFonden leverer tårnet og udstyret, mens den lokale kommune sørger for livreddernes overnatning.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Blev landskendt for at drikke sit eget tis for åben skærm: Nu kaster 33-årige Camilla sig ud på en vanvittig rejse

Danmark

Søndagens coronatal: 353 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forbrug

Tilbud onsdag aften: Du får ekstra 50 procent rabat på datovarer i supermarkeder

Erhverv For abonnenter

Se ind i Assens' nye restaurant inden den åbner: Vi kommer til at lave mad, som folk vil køre efter

Odense Bulldogs

Efter en rædselsfuld start: Bulldogs genopstod som Fugl Føniks

Odense

Jem og Fix åbner endnu en butik i Odense: - Den bliver større og mere luftig, end kunderne er vant til

Odense Håndbold

Odense Håndbold tilbage på sejrssporet - Champions League kamp blev en målrig affære

Danmark

Søndagens coronatal: 353 nye smittede det seneste døgn

Odense Bulldogs For abonnenter

Bulldogs i hård kamp: Navne med varme numser, toppost og din stemme

Odense

Cecilia droppede fuldtidsjobbet for at blive selvstændig: Nu broderer hun med mormors gamle sytråd

Tyskland

Live: Valgprognoser giver lille forspring til SPD - følg gyservalget i Tyskland

Kultur

Stig Rossen faldt i søvn på scenen midt i en forestilling: - Jeg havde slået hjernen fra og sendte kun kroppen på arbejde

Navne For abonnenter

Har hjulpet over 1000 mennesker til selvmord: Kontroversiel læge har dødelig dosis klar til sig selv og hustruen

OB

OB-træner kender ikke til retfærdighed - nu skal defensive udfordringer løses

Annonce