Annonce
Danmark

55 landmænd anmeldt for svindel med penge til miljø og dyrevelfærd: Politiet sigter fynbo

Avisen Danmark har tidligere talt med en af de politianmeldte landmænd, som afviser at have svindlet med ansøgningerne om projektstøtte, men ikke vil stå frem med navn og billede. Han mener, at systemet er så indviklet, at det kan være svært at vide, om man overholder reglerne. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg
Der er indtil videre rejst sigtelse mod en enkelt landmand i sagen, hvor Landbrugsstyrelsen har anmeldt 55 sager på grund af mistanke om svindel med støtte til miljø og dyrevelfærd i landbruget.

Landbrug: Der er indtil videre grund til at mistænke én landmand for at have begået svig i forbindelse med udbetaling af EU-støttekroner. Det vurderer Syd- og Sønderjyllands Politi, der har besluttet at sigte en fynsk landmand i en større sag, hvor myndighederne mistænker en lang række landmænd for at have snydt med støttekroner, der skulle gavne miljø og dyrevelfærd.

Det oplyser vicepolitiinspektør Carsten Arentoft Andersen, leder af afdelingen for organiseret og økonomisk efterforskning hos Syd- og Sønderjyllands Politi, til avisen Danmark.

Sagen er en del af et stort sagskompleks med i alt 55 sager, som Landbrugsstyrelsen ad to omgange har anmeldt til politiet for svindel med EU-midler, der skulle være gået til at gavne miljø og dyrevelfærd. Avisen Danmark har tidligere afdækket, hvordan styrelsen i marts anmeldte 17 sager til politiet, og hvordan 38 yderligere sagerne blev anmeldt i juli. Sagerne drejer sig om projektstøttemidler, som er en del af EU's Landdistriktsprogram.

Landdistriktsprogrammet uddeler i alt cirka 9,3 milliarder kroner i 2014-2020. 6,8 milliarder kroner kommer fra EU. Pengene går til at medfinansiere forbedringer af dyrevelfærd og styrke miljø- og klimaindsatsen i landbruget, og ifølge Landbrugsstyrelsen har flere landmænd forsøgt at indkassere penge, de ikke har ret til, fra puljen.

Fiktive cvr-numre

I de første 17 sager er landmænd anmeldt for at opgive fiktive cvr-numre, når der ifølge reglerne skulle indhentes tilbud fra to uafhængige leverandører, når de eksempelvis havde søgt om støtte til miljøforbedringer som mere energivenlig belysning eller miljøvenlige malkemaskiner til deres landbrug.

Det er endnu uvist, hvad de resterende 38 sager handler om, men Carsten Arentoft Andersen har tidligere over for avisen Danmark fortalt, at de ligner de øvrige sager. I de første 17 politianmeldte sager drejer sig om tilbud for cirka otte millioner kroner, mens Landbrugsstyrelsen ikke har oplyst, hvor mange penge det drejer sig om i de resterende 38 anmeldte sager.

Ifølge Carsten Arentoft Andersen har Syd- og Sønderjyllands Politi nu efterforsket den første sagsbunke fra marts, og mens der er rejst en enkelt sigtelse, finder politiet på nuværende tidspunkt ikke grundlag for, at der skal rejses sigtelser i de øvrige 16 færdigefterforskede sager.

- Det handler om et tilfælde af køb af nogle landbrugsmaskiner. Så det er svig med EU-midler, som sigtelsen lyder på, siger Carsten Arentoft Andersen, der ikke vil gå yderligere i detaljer om sagen, hvor der nu er rejst sigtelse.

Sagen er nu sendt til vurdering hos anklagemyndigheden hos Fyns Politi, der skal tage stilling til, om der skal rejses tiltale i sagen.

Carsten Arentoft Andersen tør ikke give noget bud på, hvornår politiet er færdigt med at efterforske de resterende 38 politianmeldte sager.

Sagerne er også indberettet til Rigsrevisionen og EU's svindeljægerenhed, Olaf.

Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Mens toårig søn sad på bagsædet: Fører og passager skiftede plads med 80 kilometer i timen på motorvejen

Assens For abonnenter

Afledte sideeffekter af corona og brexit: Cabinplant mere end fordobler overskuddet

Nyborg

Færdig i lokalpolitik efter sag om nøgenfotos: Nu bliver der rykket rundt i byrådet

Erhverv For abonnenter

Øjenåbner i vestfynsk stationsby: Christian og Christian trækker kunder til fra de større byer og sørger for nyt imponerende plus på bundlinjen

Valgkamp med forbehold: Intern uenighed om EU-afstemningen i flere partier

Odense

Landsbyer frygtede at miste milliondyr cykelsti over motorvejen: Nu får de to helt nye broer, når den gamle rives ned

Nordfyn For abonnenter

21-årige Damien er med i Paradise: - Jeg har altid gerne villet være et kendt ansigt

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

For abonnenter

På få år er Modulex gået fra underskud til to-cifret millionoverskud: - Vi kan næsten ikke rekruttere hurtigt nok

Odense

Tætpakket debut for letbanen: En Tesla fik hornet, og borgmesteren måtte bøje i knæene for at holde balancen

Kaj jagter billig strøm: - Elprisen er steget vanvittigt, og det kan mærkes på elregningen

Odense

Fem små killinger efterladt til døden i denne lille papkasse: - Det er aldrig okay

Assens For abonnenter

Lastbilchaufføren Thor har startet en maskinstation med kun én maskine: - Når man først har prøvet at være sin egen chef, vil det nok altid lokke lidt

Nyborg

Udsolgt festival var en succes: - Vi måtte sende bud efter mere fadøl

Annonce