Annonce
Bagsiden

54-årig topchef kræves udvist efter baltisk vaskeri-skandale

Udenlandsk statsborger erkender kriminalitet for op mod 100 milliarder kroner. Han forsøgte at købe sig fri og kræves nu udvist.

Finans: En 54-årig udenlandsk vaskeriejer står til en længere fængselsstraf og efterfølgende udvisning, efter han i går på et pressemøde erkendte gennem flere år at have været øverste ansvarlig for organiseret økonomisk kriminalitet for op mod 100 milliarder kroner.

Den 54-årige vaskeriejer kom i 2009 til Danmark fra et velstående olieland uden for EU.

Han havde arbejdet sig op gennem vaskerikoncernens lokale afdeling og blev ny topchef, da hans forgænger blev hængt til tørre i forbindelse med en større finansiel krise.

Annonce

Lyssky samarbejde

Siden sin ankomst til Danmark, har den 54-årige udlænding renset ud i sin organisation og sikret store indtægter til vaskerikoncernen, der har filialer i de fleste større byer - samt i de baltiske lande.

Det var da også de lokale vaskeribestyrere i Estland, der bidrog til topchefens fald, idet han så gennem fingre med et årelangt samarbejde med lyssky russere og nordkoreanere.

DF: Send ham hjem

Den udenlandske vaskeriejers gerninger har vakt stor politisk forargelse.

- Han kommer hertil og bliver leder af en organisation, som har nydt godt af offentlig støtte i kritiske tider. Og hvad er takken? At han med startpenge fra danske skatteydere organiserer økonomisk kriminalitet, samarbejder med lyssky typer og bringer Danmarks omdømme i fare. Der er kun én løsning: Send ham hjem ... men først, når han har siddet gælden af i et topsikret fængsel, siger DF's retspolitiske ordfører Peter Kofod Poulsen.

K: Det er blodpenge

Efter at sagen blev kendt, har vaskerikoncernen - helt usædvanligt - selv stået for den politimæssige efterforskning af de utilsigtede hændelser i Estland.

Koncernen har tilbudt at kompensere for kriminelle aktiviteter ved at skænke 1,5 milliarder kroner til bekæmpelse af tilsvarende kriminalitet, men det tilbud er blevet afslået.

- Det er jo blodpenge, og det er ikke i overensstemmelse med dansk retsfølelse. Hvad bliver det næste? At seksualforbrydere slipper for straf, hvis de mobilepayer et beløb til Center for Voldtægtsofre? Eller at en bank, der hvidvasker gangsterpenge opretter en fond til at bekæmpe hvidvask? siger justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i en kommentar.

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Kendt Odense-advokat i dobbeltrolle: Gav sig selv millionhonorar fra velgørenhedsfond

Annonce