Annonce
Fyn

500 politi-formaninger til borgerne: Mange færre indbrud og bordel med for meget knald på

Politidirektør Arne Gram fortæller Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel (S) og Fyens Stiftstidende, hvordan der er betydeligt færre indbrud nu, men flere husspektakler hos de fynske borgere. Foto: Frederik Steen Nordhagen
I de seneste to uger er antallet af indbrud faldet til under det halve i forhold til samme periode i 2019, mens antallet af husspektakler er fordoblet. Trafikken er blevet markant mindre med færre uheld og ulykker, og så har politiet knap 500 gange vejledt borgere i, hvordan de skal færdes og opføre sig.
Annonce

Det er hårde tider for indbrudstyve, for når borgerne opfordres til at blive hjemme og ikke være sammen med andre mennesker betyder det også færre indbrud. Og det kan tydeligt ses i de seneste to uger, hvor antallet af indbrud i private hjem er styrtdykket.

- Vi ser et ændret kriminalitetsmønster, og vi ser et tydeligt fald i antallet af anmeldelser generelt, og især omkring indbrud, siger Arne Gram, politidirektør i Fyns Politi.

Fyns Politi har til avisen opgjort antallet af indbrud i private hjem de seneste to uger frem til i søndags til 49 indbrud, og det er mere end en halvering i forhold til samme periode i 2019. Også indbrud i erhvervsvirksomheder er faldet, men dog kun fra 40 til 32.

Også vold er der blevet mindre af, formentligt fordi borgerne ikke omgås hinanden på samme måde som før coronakrisen, og fordi nattelivet er lukket helt ned.

Omvendt er antallet af husspektakler fordoblet fra 24 i 2019 til 48 i de seneste to uger.

- Vi bliver nok lidt irritable, når vi bliver lukket inde på en lille afgrænset område, også selv om det er med dem, vi ellers holder af, siger Arne Gram om tallene.

Forbrydelser går op og ned

Fyns Politi har for Fyens Stiftstidende lavet en opgørelse over visse kriminalitetstyper begået i perioden fra den 13. til 29. marts i henholdsvis 2019 og 2020. Det er i denne periode i år, hvor der er indført skrappe restriktioner for at undgå yderligere spredning af coronavirus.

I den nævnte periode er antallet af indbrud begået i erhvervsvirksomheder faldet fra 40 i 2019 til 32 i 2020, svarende til et fald på 20 procent.

Antallet af indbrud i private hjem er faldet fra 110 i 2019 til 49 i 2020, svarende til et fald på 55 procent.

Antallet af voldstilfælde er også faldet fra 41 i 2019 til 32 i 2020, svarende til et fald på 22 procent.

Til gengæld er antallet af husspektakler steget fra 24 i 2019 til 48 i 2020, altså en fordobling.

Politiet har mellem 450 og 500 gange haft situationer med vejledning pr. telefon, ude på boldbaner, ved butikker på grønne områder og andre steder i forhold til forsamlingsforbuddet, hvor man ikke må være flere end 10 personer samme sted.

Der er givet bøder til værtshuse, en vandpibecafé og et bordel.

Kilde: Fyns Politi

Annonce

Mindre trafik

De fleste har nok også lagt mærke til, at trafikken mange steder er reduceret markant eller helt forsvundet, og det har også haft betydning de seneste uger for antallet af trafikuheld og -ulykker.

- Vi mærker allesammen, hvordan det er meget nemmere trafikmæssigt at komme gennem byen, og vi har generelt færre forseelser, siger Arne Gram.

Til gengæld er der nogle, som benytter sig af de tomme veje, og derfor er der alligevel udskrevet betragteligt store bøder på færdselsområdet.

- Vi ser nogle, som udnytter den ekstra plads på kørebanen til at køre meget stærkt, og der er vi klar til at bonne dem ud, siger politidirektøren.

Én ting er den synlige kriminalitet, en anden er den, der foregår meget i det skjulte på internettet, og præcis dét ser politiet en stigning af under coronakrisen.

- Vi ser tricktyverier, og derfor handler det om, at man tænker sig godt om, når man får noget fra Nets eller kommunen. Det er ikke nødvendigvis de rigtige afsendere. Der sidder smarte fyre derude, som også keder sig, og vi ser desværre nogle ældre og sårbare, som hopper i med begge ben, advarer Arne Gram.

Annonce

Bordel med knald på

Politiet har siden stramningerne af restriktionerne mødt mange borgere, som har haft brug for vejledning, og indtil nu har der ifølge politidirektøren været givet op imod 500 råd på Fyn.

Det er sket på telefon, ude på boldbaner, ved butikker på grønne områder, og andre steder, hvor ordensmagten selv har observeret mange mennesker, eller borgere, som har ringet og givet et tip om det.

- I en lille håndfuld sager har vi været nødt til at gøre det, vi havde annonceret på pressemødet for halvanden uge siden, nemlig at tage bødeblokken frem. Det har været et par vinstuer, som ikke har kunnet lade være med at lukke folk ind ad bagdøren eller hvad de har gjort, det har været en vandpibecafé, og så har vi haft et bordel, hvor der var mere knald på, end vi brød os om, siger Arne Gram.

Og bødeblokken bliver ikke lagt væk, garanterer han, for det gælder om at fastholde presset.

- Disciplinen er vigtig. Hold ud, hold fast, hold afstand, lyder det fra politidirektøren.

Det er et ændret kriminalitetsbillede, politidirektør Arne Gram og Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel (S) ser her under coronakrisen i forhold til det, der er normalt. Foto: Frederik Steen Nordhagen

- Der sidder smarte fyre derude, som også keder sig, og vi ser desværre nogle ældre og sårbare, som hopper i med begge ben, siger politidirektør Arne Gram om den øgede it-kriminalitet under coronakrisen, mens Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel (S) lytter på. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) er næstformand i Kredsrådet, som er et samarbejdsorgan mellem de 10 fynske borgmestre og Fyns Politi. Foto: Frederik Steen Nordhagen
- Hold ud, hold fast, hold afstand, lyder det fra politidirektør Arne Gram om de nuværende restriktioner for at begrænse smitten med coronavirus. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Ulven kommer - med hvad?

Middelfart For abonnenter

Middelfart-præst har døbt, konfirmeret, viet og begravet i 25 år: - Jeg kan godt finde på at sidde og græde på kontoret

Annonce