Annonce
Fyn

50.000 kvadratmeter verdensklasse: SDU og OUH flytter sammen i unikt hus

I Nyt Sund bliver der fri passage mellem Sydansk Universitet og Nyt OUH. De to store institutioner bliver nemlig bygget fysisk sammen, og dermed bliver det et af de få steder i verden, hvor et univeristet og et universitetshospital kommer under samme tag. Illustratrion: Medic OUH
Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital kommer op i international klasse, når de flytter fysisk sammen i forbindelse med Nyt OUH.
Annonce

Det er måske ikke lige til at se nu, men det beton, der i disse tider rejser sig på en mark i det sydøstlige Odense, vil i den grad sætte byen på verdenskortet.

For det nye supersygehus bliver ikke kun stedet, hvor fynboer kan blive behandlet, men også et centrum for vidensdeling og forskning, når det nye OUH bliver bygget fysisk sammen med Syddansk Universitet.


Jeg tror, at SDU og OUH bliver en slags videnslandsby, som er bundet sammen af de bygninger og de mennesker, som kommer til at arbejde og studere der, for så får vi en kritisk masse, som kommer op i et andet gear internationalt set.

Kim Brixen, lægelig direktør på OUH


De to institutioner arbejder allerede sammen i dag og er også naboer, men nu tager de skridtet videre og flytter sammen under samme tag. Her skal de deles om en lang række lokaler og også dele viden med hinanden i højere grad, end det sker i dag.

Dermed kommer OUH og SDU med Nyt Sund op i en klasse, hvor ikke ret mange andre i verden er, fortæller Kim Brixen, lægelig direktør på OUH.

Kim Brixen, lægelig direktør OUH

- Der kommer vi til at være i en helt unik situation med et stort fuldgyldigt universitet, der har snart sagt alle uddannelser og fakulteter på den ene side, og så et stort fuldgyldigt universitetshospital på den anden side, der bliver bygget fysisk sammen.

- Det finder man kun nogle få steder på jordkloden, siger Kim Brixen.

Annonce

Ikke bare bygninger

Den lægelige direktør peger på Oxford som et eksempel på et sted, hvor hospital og universitet, der jo præger hele byen på alle leder og kanter, arbejder meget tæt sammen.

- Jeg håber, vi kommer mere i nærheden af Oxford og fornemmelsen af, at her kommer vi ind et sted, hvor det virkelig svinger, end at vi kommer ud på en bar mark, hvor der ligger en bygning, som fungerer som universitet, og en anden bygning, der fungerer som hospital.

- Jeg tror, at det bliver en slags videnslandsby, som er bundet sammen af de bygninger og de mennesker, der kommer til at arbejde og studere der, for så får vi en kritisk masse, som kommer op i et andet gear internationalt set, vurderer Kim Brixen.

Annonce

Fletter fingre

De to institutioner kommer til at mødes i det, der har fået navnet Koblingszonen, og en afgørende del af de fysiske rammer er, at lokalerne kan bruges på tværs af fag og institution, fortæller Anne Kathrine Overgaard, kontorchef for eksterne projekter på SDU.

- Nyt Sund bliver en kobling og en bro mellem det eksisterende SDU og Nyt OUH, hvor vi bliver fuldstændig knyttet ind i. Det kommer til at koble sig meget solidt med universitet med forbindelser ind i det eksisterende, så det ikke bliver en integreret del af den nuværende SDU-bygning og på samme måde en integreret del af Nyt OUH-bygningen.

Anne Kathrine Overgaard, kontorchef, SDU

- For en vigtig del af tanken bag SDU og Nyt OUH er tanken om, at vi fletter fingre. Forstået på den måde, at OUH bor inde i vores bygningskrop, og vi bor inde i deres bygningskrop, så vi har funktioner hos hinanden, fordi det er hensigtsmæssigt, og fordi det styrker det gode samarbejde, siger hun.

Annonce

Ikke mødes i lufthavnen

Derfor er samarbejde på tværs også tænkt ind i selve byggeriet fra starten, for faciliteterne skal understøtte samarbejdet.

- Visionen er, at vi får et bedre og stærkere samarbejde på tværs. Og ikke bare på tværs af det sundhedsvidenskabelige fakultet og OUH, men på tværs af hele SDU og OUH. Det er hele universitet, der får mulighed for nogle nye forskningskonstellationer, siger Anne Kathrine Overgaard og fortæller, at der stadig bliver tænkt på, hvordan man i de primære flowområder kan vise, hvad der bliver forsket i.

Byggeriet af Nyt OUH er i fuld gang i den venstre side af billedet, mens Koblingszonen, som er en del af Nyt Sund, skyder op i midten. Nyt Sund forlænges mod højre, så det bygges sammen med Syddansk Universitet. Foto: Michael Bager

På den måde kan man se det, når man går forbi.

- Vi hører tit, at forskere, som sidder i samme hus, ikke kender hinanden og ikke nødvendigvis ved noget om hinandens arbejde, men så mødes de i en lufthavn på vej til en konference og finder ud af, at de kan lave genial forskning i fællesskab.

- Ideen er, at man ikke skal behøve at sidde i den lufthavn, men at man kan sidde i vores egen bygning og finde ud af, at vi har nogle forskningsområder, som kan integreres i hinanden, og så kan vi virkelig lave noget, der er enestående, siger Anne Kathrine Overgaard.

Logo web Dit OUH 1spalte
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Tre personer anholdt for afbrænding af statsministerdukke: En mistænkt er stadig på fri fod

Annonce