Annonce
Fødselsdag

50 år: Fra iskold gangsta-rap til familiefilm

Ice Cube gæstede Roskilde Festival i 2017. Politikens anmelder skrev, at koncerten var både livsbekræftende og tankevækkende. (Arkivfoto) Mario Anzuoni/Reuters

Han begyndte med et råt image som iskold, rimspyttende gangster i slutningen af 1980'erne, men i de seneste år har han fået et mildere udtryk med roller i et hav af komedie- og familiefilm.

Lørdag den 15. juni fylder O'Shea Jackson, kendt som Ice Cube, 50 år.

Ice Cube mødte som blot 15-årig i 1984 producer og rapper Dr. Dre. Det blev begyndelsen på et legendarisk samarbejde i rapgruppen Niggaz With Attitude (N.W.A.), der også talte Eazy-E, MC Ren og DJ Yella.

Ice Cube rappede selv og skrev størstedelen af sine gruppemedlemmers lyrik, der formede genren gangsta-rap.

Gruppens manager, Jerry Haller, havde dog kontraktmæssigt aldrig helt indlemmet Ice Cube i rapgruppen, hvilket betød, at han blev underbetalt på trods af, at han skrev næsten alle gruppens album.

Derfor brød han ud og udgav sit solo-debutalbum i 1990 "AmeriKKKa's Most Wanted". Albummet bliver i dag anset som et af hovedværkerne inden for gangsta-rap.

Navnet Ice Cube (isterning) fik han af sin storebror, der var irriteret over, at den unge O'Shea Jackson altid forsøgte at stjæle pigernes opmærksomhed.

- Min bror blev ved med at sige: "Du prøver at være alt for cool. Du skal ikke prøve at være cool hele tiden. Du er ikke nogen isterning." Jeg svarede: "Jo, jeg er", har Ice Cube fortalt til Entertainment Weekly.

Filmkarrieren blev skudt i gang med et brag, da han blev castet til en hovedrolle i kultfilmen "Boyz n the Hood" fra 1991, der fik to Oscar-nomineringer.

I 00'erne og i de seneste år har Ice Cube spillet med i flere komedier og familiefilm, der har givet ham et nyt image hos en stor del af biografgængerne.

- Min musik er der for at fortælle, hvad der foregår, og mine film er der for at underholde, har han sagt til mediet Hemispheres.

På trods af de mange filmroller de seneste år er Ice Cube ikke færdig som rapper.

Sidste år udgav han "Everythang's Corrupt", der var hans første album i otte år.

I 2015 gæstede han Dr. Dres længe ventede og anmelderroste comeback-album "Compton". Albummet udkom i forbindelse med filmen "Straight Outta Compton", der er en biografisk fortælling om N.W.A.

Filmen er produceret af Ice Cube, der i filmen spilles af sin søn, O'Shea Jackson Jr. /ritzau

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce