Annonce
Kultur

5 stjerner til 'Offer': Hårdkogt thriller af Walther Rebernik giver gult kort til politiet og retssikkerheden

Walther Rebernik har tidligere udgivet romanen "Jæger". Pressefoto
Walther Reberniks ”Offer” er en grænseoverskridende thriller om de rædsler, der følger, hvis geniale kriminelle anvender avanceret teknologi.

Bøger: Det er en forrygende thriller og en spændingsroman, der holder sin læser fast til de sidste ord. Men når man lægger Walther Reberniks bog ”Offer” fra sig, er man ganske vist blevet godt underholdt og har fået en oplevelse, men man er også lidt chokeret og kan mærke noget, der bedst kan defineres som angst. Den bog er en skrap omgang.

Egentlig er der tale om en klassisk spændingsroman. Bogen har sine helte, politikvinden, den nybagte mor Lene Jespersen, og hendes venner, den tidligere lejesoldat Markus og hans kæreste, nærkampseksperten Hannah. Og bogen har sine skurke, ledet af et vildfarent geni støttet af et par trofaste muskelmænd. Det er set og læst før.


Annonce

Vi risikerer at støde på kriminalitet af et hidtil uset omfang og kaliber.

Fra anmeldelsen


Men det, der gør ”Offer” til noget særligt - og det er den - er dels bogens høje tempo og mange handlingsmættede episoder - dels - og aller mest - at bogen er en fortælling om, hvor rivende galt det kan gå, hvis tilstrækkeligt begavede kriminelle får adgang til tidens mest avancerede teknologi og formår at bruge denne til kriminalitet.

Det viser Walter Rebernik på fornem, men også uhyggelig måde med denne roman. Bogen er et gult kort for både politi og retssikkerhed - og derfor også en advarsel til os som borgere. Vi risikerer at støde på kriminalitet af et hidtil uset omfang og kaliber. Er vi rustede til det?

Hold øje med teksten

”Offer” er bygget op i flere plan. Fortællingen springer dels i tid, dels i sted og handling. Det sker så hyppigt, at det udgør bogens eneste svaghed.

Læseren skal være opmærksom på de mange tids- og stedangivelser i teksten - ellers lurer forvirringen. Men såvel selve plottet, handlingsforløbet som de mange dramatiske episoder gør bogen til en oplevelse, og sproget er klart og letlæseligt. ”Offer” er en helstøbt spændingsroman.

Samtidigt formår Walther Rebernik at påpege nogle skævheder i det sociale system. Det er således grove svigt i såvel barne- som ungdomsårene, der driver romanens højt begavede forbryder ud i et blodigt hævntogt, og de to trofaste venner, han støtter sig til, har samme triste baggrund. De blev tabt ud af systemet. Ingen tog ansvar. Ingen ville hjælpe. Overladt til sig selv må et menneske klare sig bedst muligt. Det kan der komme hårdkogte kriminelle ud af.

Ind imellem har Rebernik et glimt i øjet, som når han fortæller hverdagshistorier fra politikvinden Lene Jespersens barndom hos hippieforældrene nord for København, især om den jazz-glade far, der lever med den teori, at alle problemer forsvinder, hvis man bare lytter til Charlie Parker. Det viser sig, at teorien ikke holder stik. Men munter er den.

Annonce

Farlige droner

Historien starter, da en højt estimeret dommer kidnappes. Han bliver senere fundet i en grøft, mishandlet og hjerneskadet af et narkotisk stof. Så forsvinder en berømt og berygtet forsvarsadvokat. Han bliver sprængt i luften. Advokaten var i forvejen under overvågning af narkopolitiet.

Kriminalkommissær Lene Jespersen sættes på sagen og får hjælp af vennerne, Markus og Hannah. Markus er tidligere lejesoldat. Hans kæreste, Hannah, er yogalærer og nærkampekspert. Et stærkt team.

Undervejs i efterforskningen føler politiet konstant, at de er et skridt efter forbryderne. Det viser sig, at forbryderne bruger droner til at overvåge politiet. Samtidigt bruger de også droner som våben, hvad Hannah får at mærke.

Om bord på en gammel færge i Øresund sidder manden, der styrer det hele. Han råder også over et avanceret edb-udstyr, og hans motiv er hævn, også i forhold til Lene Jespersen, som han føler sig svigtet af.

Med det avancerede edb-udstyr og dronerne skaber manden nogle spil, der minder om de blodige skærmspil, som teenagerdrenge kan bruge timer på. Men politifolkene finder hurtigt ud af, at spillene på færgen er dødsens alvorlige. Der skal træffes tunge valg, og valgene koster menneskeliv - måske efterforskernes egne.

Det hele ender i et højdramatisk opgør på og ved færgen. Og vi andre må så bare håbe, at politiet er blevet klædt på til at matche geniale forbrydere, der bruger avanceret teknologi.

”Offer” af Walter Rebernik, spændingsroman, 356 sider, People's Press. Bogen er udkommet som e-bog og lydbog. Papirbogen udkommer 6. oktober.

Annonce
Assens For abonnenter

Gammelt hus var netop solgt til nedrivning, da det brændte: - Jeg kan da godt se, det kan se lusket ud

Danmark

Torsdagens coronatal: For sjette dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Pasningsproblemer i Bellinge: Lange ventetider og pladstilbud i Vollsmose

Erhverv For abonnenter

Elitestuderende får smag for den danske robotdrøm: - Her kan man starte noget stort

Sport

Bolbro bød Esbjerg op til dans i pokalen: Hyballas onde ånd spøgte over Odense Atletikstadion

Faaborg-Midtfyn

Bodegaejer vil betale din taxa: - Man skal gøre lidt mere for at lokke kunderne til

Faaborg-Midtfyn

Varebil og personbil kørt sammen: To personer sendt på skadestuen

Danmark

Torsdagens coronatal: For sjette dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Nyborg

Træfuglen stod igen i år for skud: Skydebrødre glæder sig over en fugleskydning uden restriktioner

Odense

Politiet med foreløbig konklusion på alvorlig brandulykke: Syvårig har formentligt leget med ilden

Danmark For abonnenter

Dalls analyse: Der er ingen udsigt til politisk indgreb i sygeplejerskernes strejke - endnu

Kerteminde

Hos mekanikeren fik Bolette et opkald fra politiet: - Det betyder mere, hvis de også gør noget ved sagen

Nyborg For abonnenter

Protestpartiet satte en stopper for det 'uoplyste enevælde': - Jeg fik et chok, da jeg så, hvordan byrådet fungerede

Faaborg-Midtfyn

Farmcamp slår computerspil med alle længder: - Det fedeste er at styre maskinerne

Annonce