Annonce
Fyn

49 læsere på Christiansborg: Dan Jørgensen viste rundt og fortalte om sit arbejde

Dan Jørgensen fortalte læserne om grundloven, der ligger i en montre i vandrehallen på Christiansborg. Foto: Jørgen Volmer
Klimaminister Dan Jørgensen (S) viste rundt på Christiansborg og fortalte om sit arbejde til 49 trofaste læsere af Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis.

Politikerne på Christiansborg er ikke så sure på hinanden, som man tit kan få indtryk af, når man ser dem på tv. De reelle forhandlinger om nye love foregår slet ikke i Folketingssalen. Og når en minister kaldes i samråd, er det ofte bare et spil for galleriet – og pressen.

Det var et par af de sandheder, som 49 læsere af Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis fik serveret af klimaminister Dan Jørgensen (S), som torsdag havde sat halvanden time af i sin ellers tætpakkede kalender til at vise de fynske læsere rundt på Christiansborg og indvie dem lidt i hverdagen på den specielle arbejdsplads.

- Jeg har et særligt forhold til Fyens Stiftstidende, for jeg gik med avisen som dreng på en meget, meget lang rute, som jeg tror var 19 kilometer. Min forældre siger godt nok, at den bliver længere og længere for hver gang, jeg fortæller om den, men jeg husker den som lang, selv om jeg kun skulle dele tyve aviser ud, indledte Dan Jørgensen med at fortælle.

Og så var stemningen ligesom slået an. Han tog læserne med rundt til malerierne af både statsministre og folketingsformænd, og i et af udvalgsværelserne fortalte han om, hvordan stemningen egentlig er på Christiansborg, når det er hverdag, og der ikke står tv-folk og journalister og kræver svar.

Annonce

Læsere på Christiansborg

Turen til Christiansborg var en af de ture, Fyens Stiftstidendes og Fyns Amts Avisø' fordelsklub, Avisfordele, jævnligt udbyder.

En tur til Christiansborg indholder typisk rundvisning, hvor et fynsk folketingsmedlem viser rundt på Borgen og fortæller om sit arbejde, efterfølgende er der frokost i Snapstinget.

Turen torsdag kostede 710 kroner for abonnenter og 810 kroner for ikke-abonnenter.

Avisfordele udbyder mange andre arrangementer, som du kan se mere om på www.avisfordele.dk og i annoncer i avisen.

Gode venner med Messerschmidt

- Faktisk har vi et rigtigt fint forhold til hinanden herinde, også selv om vi er politisk uenige. Vi har et godt samarbejdsklima, og det er jo også sådan, at vi finder ud af det meste i fred og fordragelighed. For eksempel er en af mine bedste venner herinde Morten Messerschmidt (fra Dansk Folkeparti, red.), og hvem skulle nu tro det? Vi kan sagtens være rygende uenige som politikere, men gode venner alligevel, fortalte Dan Jørgensen.

I udvalgsværelset afslørede han også, at det faktisk er her, det meste politik bliver lavet. Eller andre steder til andre møder, det er i hvert fald ikke i Folketingssalen, hvor møderne mest bliver brugt ti at lufte politiske synspunkter i håb om, at nogen vil referere dem.

- Det er lidt det samme med samrådene, som der bliver indkaldt til – og lidt for ofte efter min mening. Da jeg var minister første gang, og jeg blev indkaldt til mit første samråd, ringede min mor og spurgte, hvad der var galt, siden jeg skulle i samråd, men det er altså normalt ikke så slemt. Ofte bliver de indkaldt for at få ekstra opmærksomhed, fortsatte Dan Jørgensen, som ikke lagde skjul på, at det har han selv taget lidt ved lære af.

- Efter første gang, jeg var minister, og frem til den nye periode, hvor jeg blev minister igen, har jeg faktisk kun indkaldt en minister i samråd to gange, for jeg ved, hvor stort et forarbejde, der ligger bag det, så jeg mener, man kun skal gøre det, når der virkelig er behov for det, forklarede Dan Jørgensen.

Ikke mange i salen

Læserne fik også et kig ind i selv folketingssalen, hvor der var møde, men ikke ret mange politikere, heller ikke selv om der havde været afstemning tidligere på dagen. Den var Dan Jørgensen i øvrigt blevet clearet fra, så han heller ikke behøvede være der, fordi han havde andre møder forud for rundvisningen.

Det er helt normalt, at der ikke nødvendigvis er mange politikere til stede, heller ikke selv om der stemmes. Her aftaler partierne indbyrdes, hvor mange der skal blive væk for at bevare styrkeforholdet, så stort set alle afstemninger er som regel afgjort på forhånd.

Dan Jørgensen viste rundt på Christiansborg, her i området med portrætter af tidligere statsministre. Foto: Jørgen Volmer

Den sværeste beslutning

Dan Jørgensen inviterede også læserne ind i Socialdemokratiets gruppeværelse, hvor det var tid til et par spørgsmål om de store emner for ham og Folketinget.

Han har netop udskudt beslutningen om, hvorvidt produktionen af olie og gas skal fortsætte i Nordsøen ud over den tid, der er aftalt.

- Det bliver den sværeste beslutning, jeg skal træffe som minister. For hvordan skal vi kunne argumentere for, at olieudvindingen skal fortsætte i 30-35 år endnu, samtidig med at vi fører en politik, hvor vi skal minimere og til sidst helt stoppe brugen af olien? Alene det er svært, og samtidig har vi stadig brug for det provenu, beskatningen af olie giver i indtægt. Det eneste, jeg er sikker på, er, at lige meget hvad vi beslutter os for, så får jeg megameget skældud, lød det fra Dan Jørgensen.

Efter rundvisningen var der en let frokost i et af sidelokalerne til Snapstinget, og det var egentlig lidt af en præstation i sig selv. Snapstingets køkken blev nemlig lukket onsdag aften, fordi der var fundet en rotte bag en ovn i køkkenet.

Alligevel lykkedes det at stable den lovede frokost på benene, inden de fynske læsere satte sig i bussen og kørte tilbage til Fyn.

Grundloven kom læserne også forbi, og Dan Jørgensen fortalte både om den og om festsalen i Christiansborg Slot, som man kan kigge over til, når man står med ryggen til grundloven og kigger ud af vinduet. Foto: Jørgen Volmer
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Ny hanløve er ankommet til Odense Zoo

Leder For abonnenter

Overvågning. Et nødvendigt onde

Avisen bragte i går en god nyhed fra Korsløkkeparken, der er et boligområde i Odense på den såkaldte ghettoliste. Efter opsætning af i alt 460 kameraer er området blevet markant fredeligere. Tidligere var Korsløkkeparken plaget af omfattende hashhandel, hærværk og anden kriminalitet, der gjorde bebeboerne utrygge. Men nu kan tillidsfolk for beboerne fortælle, at kameraerne har lagt en dæmper på de urolige elementer, som typisk er helt unge mennesker. De nye kameraer i Korsløkkeparken flugter således fint med regeringens planer om mulighed for mere markant overvågning i det offentlige rum. Dette forslag vil regeringen sandsynligvis komme igennem med, takket være støtte fra de blå partier, og det vil ikke mindst langt størsteparten af beboerne i større almene bebyggelser være glade for. Med god grund. Fredelige borgeres efterspørgsel af en tryg hverdag, hvor man ikke møder hashpushere i nedgangen til kælderen eller skal frygte hærværk mod sin parkerede bil, er forståelig og legitim. Men samtidig må man ikke se bort fra, at mere overvågning også indskrænker den frihed og ret til privatliv, som er grundlæggende for et åbent, demokratisk samfund. Folks behov for tryghed stritter altså imod nogle vigtige værdier, og dermed kan sammenstødet overføres til modsætninger mellem på den ene side almindelige danskere, der tager afsæt i deres hverdag, og på den anden side organisationer, der henviser til undersøgelser og statistikker. Mens hr. og fru menigmand tager overvågningen ret afslappet, er for eksempel Advokatrådet og Det Kriminalpræventive Råd betænkelige. De efterlyser dokumentation for, at øget overvågning gør det nemmere for politiet at opklare alvorlige forbrydelser. Skeptikerne påpeger også, at regeringens lovforslag, om det bliver vedtaget, vil indskrænke borgernes ret til privatliv mere, end man forestiller sig. Det kan meget vel være rigtigt, at kameraovervågning kun har begrænset betydning, når det drejer sig om alvorlig kriminalitet. Men skønt gamle begreber som ro og orden ikke i dag er på mode blandt fagpersoner, har de alligevel fylde i befolkningen. Derfor er øget overvågning et nødvendigt onde. I hvert fald indtil forældre og SSP-folk har lært de unge uromagere reglerne for almindelig god opførsel. Det vil desværre nok tage en rum tid.

Annonce