Annonce
Sport

48 år gammel rekord kan stå for fald: 22-årig Odense-løber presser legenderne

Det legendariske billede af Odense-løberen Jørn Lauenborg, der stikker af fra feltet i maratonløbet ved OL i Moskva i 1980. Her er han 200 meter foran de øvrige deltagere efter seks kilometer. Arkivfoto: Mogens Ladegaard
Odense Atletiks gamle stjerner, Jørn Lauenborg og Allan Zachariasen, har stadig de to bedste tider på 5000-meteren. Klubbens pressekontakt og erfarne løbetræner Henrik Lund Jensen mener, at det snart er på tide, at rekorderne falder. Og måske løber den kommende rekordholder allerede rundt i Odense Atletiks rød-hvide farver.

ATLETIK: Rekorder er til for at blive slået, lyder det, og sådan er tankegangen også i Odense Atletik, hvor klublegenden Jørn Lauenborgs rekord på 5000-meteren fortsat står.

48 år efter den blev sat i 1973.

En anden Odense-løber, Allan Zachariasen, kom indenfor to sekunder af rekorden i 1986. Sidste år løb Andreas Lommer 18 sekunder langsommere end Lauenborg - den hurtigste tid i klubben siden 1986.

Annonce

Nu har en ny ung løber meldt sig på banen i forsøget på at slå den gamle rekord. 22-årige Jonas Gertsen, der sidst i april løb 5000 meter i tiden 13 minutter, 51 sekunder og 37 hundrededele. Blot 11 sekunder langsommere end Lauenborgs rekord.

Og Jonas Gertsen har potentialet til at blive ham, der slår rekorden. Det mener både løbetræner og pressekontakt i Odense Atletik, Henrik Lund Jensen, og klubbens mellem- og langdistance-træner Martin Eisemann de Almeida.

- Jonas har bestemt evnerne og talentet til at slå de gamle tider, mener Henrik Lund Jensen.

- Der har været meget snak om de gamle tider, og det er dem, vi sammenligner med. Jeg ser ret gode muligheder for, at det kan lade sig gøre. Specielt for Jonas Gertsen, supplerer Martin Eisemann de Almeida.

Det er muligt

Jonas Gertsen er ikke selv i tvivl. Det er bestemt muligt, at han kan slå rekorden.

- At kunne tage Lauenborgs klubrekord ville være fedt, nu når den har stået så længe. Og det begynder at være indenfor rækkevidde, skriver han til Sport Fyn fra den amerikanske vestkyst, hvor han studerer statskundskab på University of Portland i staten Oregon.

Det var her, han i april satte ny personlig rekord. Ikke bare én gang, men to.

Først med tiden 14.04,9 og tre uger senere ovennævnte tid under de 14 minutter på Hayward Field i Eugene, Oregon, hvor verdensmesterskaberne i atletik skal afholdes i 2022.

Jonas Gertsen løber også crossløb, her i Odense Atletiks rød-hvide farver. I USA trækker han University of Portlands lilla trøje over hovedet. Arkivfoto: Brian Flemming Jørgensen/Odense Atletik

- 5000-meteren er min yndlingsdistance, og det er også den, jeg har haft fokus på hen over vinteren og foråret med specifik træning for den. Men jeg håber også at gøre debut på 10-kilometeren til sommer, forklarer han.

I øjeblikket er træningsmængden sat lidt ned, så han er frisk til diverse løb, men normalt løber han mellem 130 og 160 kilometer om ugen.

Annonce

De første topløbere

Det er et godt stykke under den træningsmængde, som Jørn Lauenborg og Allan Zachariasen løb, fortæller Henrik Lund Jensen. De løb gerne op til 250 kilometer om ugen i perioder.

- De var begge store talenter, der havde meget lange karrierer som løbere. De trænede sammen i en del år trods 11 års aldersforskel. De nåede at afprøve alle træningsformer, siger Henrik Lund Jensen om de to klub-ikoner, der også var de første topløbere, der blev testet i laboratoriet på Odense Universitet, som det hed dengang for 40 år siden.

Begge var desuden med ved OL. Lauenborg i 1972 og 1980, hvor han stak af fra feltet i maratonløbet men måtte udgå, og Zachariasen i 1984.

- Jonas skal have hurtighed ved at træne på 1500 og 3000 meter. Man kan ikke komme under en vis grænse på 5000-meteren, hvis man ikke har hurtigheden på de kortere distancer, tilføjer Henrik Lund Jensen.


Næste år er der EM i München, hvor det kunne være fedt, hvis jeg kan formå at kvalificere mig.

Jonas Gertsen


Hvis Jonas Gertsen skal slå den gamle rekord, kræver det ikke bare, at træningen er i orden. Træningsmiljøet skal også være godt, mener Martin Eisemann de Almeida, der efter planen skal træne Gertsen, når han er tilbage i Danmark.

- Man skal være i et træningsmiljø, hvor det er fedt at løbe - også med andre, så man kan rykke nogle grænser. Det ser vi med Jonas i det professionelle miljø i USA, hvor der også er mange udenlandske, hurtigere løbere. Det betyder meget, at løb er så stor en del af hans fokus derovre, siger Odense Atletik-træneren.

Annonce

College-mesterskaber

Og tiden i USA med konkurrencer mod internationale løbere, der kan presse Jonas Gertsen mere end løberne hjemme i Danmark, kan give den unge løber nogle vigtige erfaringer med videre, mener løbetræneren.

Fakta om 5000-meteren

Joshua Cheptegei, Uganda, 2020: 12.35,36 - verdensrekord

OL-krav: 13.13,5

Dennis Jensen, 2000: 13.25,39 - dansk rekord

Jørn Lauenborg, 1973: 13.40,8 - Odense-rekord

Allan Zachariasen, 1986: 13.42,15 - nummer 2 i Odense

Jonas Gertsen, 2021: 13.51,37 - nummer 3 i Odense

Andreas Lommer, 2020: 13.58,31 - nummer 4 i Odense

I første omgang vil Gertsen forsøge at kvalificere sig til de amerikanske universitets-mesterskaber, hvor niveauet er højere end nogensinde, vurderer han.

- Jeg skal først kvalificere mig til de regionale mesterskaber - det er vestkysten for mig. Man skal være i top 48, og det er jeg med min nuværende tid. For at komme med til de nationale mesterskaber skal man så være i top 12 ved de regionale, fortæller Jonas Gertsen.

Amerikanerne har stor tradition og passion for college sport - bedst eksemplificeret ved amerikansk fodbold, hvor der er lige så mange tilskuere til de største college-kampe, som der er til NFL. Og derfor er niveauet også højt.

Ved det stævne, hvor Jonas Gertsen satte sin personlige rekord, løb hurtigste mand kun seks sekunder langsommere end OL-kravet på 5000-meteren.

Til sommer gælder det DM i Odense, hvor Jonas Gertsen har et klart mål om at løbe med om medaljerne på favoritdistancen.

- Og næste år er der EM i München, hvor det kunne være fedt, hvis jeg kan formå at kvalificere mig på enten 5000-meteren eller 10-kilometeren, fortæller han.

Allan Zachariasen (tv.) og Jørn Lauenborg (th.) var store profiler i fynsk og dansk atletik. Arkivfotos: Erik Holmberg og Jørgen Jessen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce