Annonce
Odense

47-årig fængslet for bortførelse af børn til Libanon: Var bange for moderens familie

Retten i Odense idømte onsdag en 47-årig mand fængsel i to år for at have bortført sine døtre, som i dag begge er voksne. Arkivfoto: Michael Bager
47-årige Fadi Chehade Ali blev onsdag idømt to års fængsel for at have bortført sine dengang 9- og 11-årige døtre til Libanon. Efter ni år i Libanon vendte piger og deres far tilbage til Danmark. Faren får dog ikke lov til at blive i landet efter han har udstået sin straf, da han samtidigt blev udvist med indrejseforbud i 12 år.
Annonce

To forskellige opfattelser af virkeligheden bragede sammen onsdag i Retten i Odense, da Fadi Chehade Ali blev idømt to års fængsel og udvisning for at have bortført sine dengang 9- og 11-årige døtre til Libanon, hvor de boede i ni år, før de den 29. september i år vendte tilbage til Danmark.

Ifølge mandens forklaring følte både han og døtrene sig truet af moderens familie og valgte derfor tilbage i 2010 at blive i Tripoli i Libanon, efter at de ifølge manden oprindeligt havde planlagt, at turen til det mellemøstlige land blot skulle være en ferie.

Den i dag 47-årige mand havde samme år fået fuld forældremyndighed over børnene, men kort før afrejsen havde moderen anket den afgørelse.

- Pigerne ville gerne ned og besøge deres faster og resten af familien. Planen var, at vi skulle være der i 15 dage og så vende tilbage til Danmark. Men mens vi var dernede fik vi et trusselsbrev, hvor de krævede, at vi skulle betale 22.500 dollars. Ellers ville de gøre vores liv til et helvede, sagde Fadi Chehade Ali.

- Både mig og mine piger blev meget bange. Hvis vi var kommet tilbage på det tidspunkt, tror jeg, at de ville have slået mig ihjel.

Manden forklarede videre, at moderens familie igennem længere tid havde truet og også overfaldet ham ved flere lejligheder, hvor de ifølge ham både havde medbragt knive og køller.

Han valgte derfor at blive i Libanon med pigerne og vendte altså først tilbage til Danmark, efter at den yngste af døtrene er fyldt 18 år og dermed selv kan bestemme, hvad de vil med deres liv.

Da ankesagen om forældremyndigheden kom for retten igen, mødte manden derfor ikke op i retten. Den fulde forældremyndighed gik derfor til moderen, mens faren blev internationalt efterlyst for at have bortført sine børn.

Og det har han så været i de seneste ni år, hvor myndighederne i Libanon ikke har villet udlevere ham – og børnene – til Danmark og deres mor, som havde en helt anden forklaring af, hvordan virkeligheden hang sammen.

Annonce

Voldeligt forhold

Både den dømte far og moderen forklarede, at problemerne opstod, da moderen ville skilles. De var dog langt fra enige om baggrunden for skilsmissen. Ifølge faren havde moderen gennem længere tid forsøgt at blive separeret, fordi familien på den måde kunne få mere i sociale ydelser.

Ifølge moderen selv krævede hun en skilsmisse, fordi manden igennem længere tid havde slået hende og hun omsider var nået sin grænse.

- Vi har haft et meget svært ægteskab. Det var et voldeligt forhold, så jeg krævede først separation og derefter skilsmisse.

- Det var et nederlag for ham, at jeg sagde fra. Jeg tror, at alt det, der er sket, var på grund af det. At tage mine børn var det eneste, han kunne knække mig på. Det var hans hævn. Og det lykkedes ham jo så, forklarede moderen, der derefter oplevede, hvordan faren fik vendt børnene mod hende.

- Han sagde til dem, at han ville dø, hvis de ikke blev hos ham. Så de prøvede selvfølgelig at beskytte ham. Til mig sagde han, at han en dag ville få dem til at spytte mig i ansigtet. Jeg var deres fars fjende og blev så også deres fjende, sagde hun.

Annonce

Huskede ikke trusler mod mand

Moderen ville i øvrigt ikke anerkende mandens forklaring af, at hendes brødre i en række tilfælde havde truet og overfaldet hendes mand, mens han stadig var i Danmark.

Hver gang, forsvareren spurgte ind til spørgsmålet, lød svaret, at hun ikke kunne huske det. Hun pegede dog samtidigt på, at hun har haft alle muligheder for at skade manden, hvis det var det, hun ville.

- Jeg kan betale mig til at slå én ihjel i Libanon, hvis jeg ville. Hvis vi ville have skadet den mand, så ville vi allerede have gjort det. I Libanon kan alt lade sig gøre, sagde moderen, der kun har haft meget sporadisk kontakt med sine to døtre, siden manden rejste til Libanon med dem.

- Jeg har ingen livsglæde. Han har ødelagt mig som menneske. Jeg stoler ikke på folk. Det eneste netværk jeg har nu, er min familie, sagde hun i retten.

Annonce

Ingen relation mellem døtre og mor

De i dag 18- og 21-årige døtre vidnede begge i retten og bekræftede langt hen ad vejen deres fars opfattelse af virkeligheden.

- Allerede da vi var hjemme, var vi bange for min mors familie. Der var rigtigt mange problemer og en masse overfald og trusler fra dem. Jeg var ikke så gammel, men jeg kan godt huske det, lød det blandt andet fra den ældste datter, mens den yngste datter pegede på, at der ikke havde været den store gensynsglæde, da de for nylig så deres mor igen.

- Hun virkede ligeglad. Jeg har ikke set hende i ni år. Hun kunne i det mindste give os et knus eller et kys, sagde hun.

Efter at have drøftet dommen med sin forsvarer Anne-Birgitte Bjerre-Olsen valgte Fadi Chehade Ali at acceptere dommen.

Avisen skriver navn på personer, som idømmes fra ét års ubetinget fængsel og opefter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce